Való Világ: a gyorsítás miatt maradt el a beszavazóshow

VV6
Vágólapra másolva!
A VV-szériákból messze a legtöbbet profitált Majka 250 szavazat előnnyel került be egykor a Való Világba, azaz hajszálon múlott, hogy ma nem ismeretlen ózdi villanyszerelőként tengeti életét. Voltak esetek, amikor a produkció benyomott olyan valakit, aki elvesztette a saját beszavazóshow-ját. Miért változott most a bejutási rendszer?
Vágólapra másolva!

Korábban öt évadon keresztül voltak beszavazó műsorok az RTL-en, de a Való Világ hatodik évadja elhagyta ezt a szakaszt. Herman Péter kreatív producer szerint ennek legfőbb oka, hogy ezúttal nem a lassú építkezést favorizálták. „A Való Világ 2014-ben az RTL II-re került, amely még serdülőkorban lévő csatorna. De tovább kell nőnie, nem állhat meg a fejlődésben, így egy felnőtt korú valóságshow-t tettünk rá. Mi szerettük korábban a beszavazóshow-kat, de a műsor felépítését valójában lassították: az RTL Klubon ez belefért, de most az volt a célunk, hogy gyorsabban pörögjön fel a reality" – mondta az Origónak.

VV6 Forrás: RTL Klub /Barsony Bence

Herman szerint az sem utolsó szempont, hogy a castingot hamarabb le tudták zárni, mert így elég volt egy tucatnyi alkalmas szereplőt kiválasztani, nem kellett negyvenet kiszűrni. Úgy látja, hogy nekik korábban is mindegy volt, ki kerül be a triókból, mert akik odáig eljutottak, mind alkalmasak voltak a játékra. „Hogy lemondtunk az SMS-bevételről, az csak azt jelenti, hogy új metódus felé fordultunk, ugyanis a mobilapplikáció is potenciális üzleti modell lehet, mondjuk a benne megjelenő banneren keresztül – azaz csak átmenetileg mondunk le bevételről" – tette hozzá.

Már nincs SMS-özön

Korábban, a hazai valóságshow-k fénykorában, 2002–2003 környékén még komoly bevétel származott a szavazós tévéműsorokból. Egy Majka–Lorenzo párbaj önmagában hozott 800 ezer emeltdíjas voksot (és akkor hol volt még a döntő!), a VV2 fináléjában pedig 1 millió 650 ezer szavazat érkezett. Ma már ilyen számok elképzelhetetlenek és elérhetetlenek, ezek töredéke jön össze, azaz könnyebb lemondani pár milliós (általunk becsült) bevételről, cserében viszont lehet a modern, innovatív csatorna szerepében tetszelegni (mobilapplikációs szavazás), illetve pont azok kerülnek be, akiket a csatorna szeretne. Az előző évadokban ugyanis a legtöbbször el lehetett találni, ki a szórakoztatóbb, színesebb egyéniség, ki jut be a beszavazóshow-beli trióból, de előfordult olyan is, hogy nem a nagy esélyes ment, és a helyette bekerülő játékos menten elszürkült, és láthatatlan embert játszott hetekig, a stáb nagy bosszúságára.

VV6 Forrás: RTL II /Barsony Bence

Több alkalom volt a múltban, amikor a produkció annak ellenére betett valakit a realitybe, hogy elhullott az első akadálynál. Jerzy, aki végül második lett szériájában, kikapott egy Gombi becenéven induló fiútól (aki aztán semmit nem mutatott hónapokon keresztül), de a részben lengyel srác valamiért fontos lehetett az RTL-nek, mert utólag beköltöztették, mondván, rá ugyan kevesebb voks jött, de több telefonszámról.

Korábban is volt példa arra, hogy mégiscsak beköltözhetett egy szereplő, annak ellenére, hogy annak rendje és módja szerint kikapott egy beszavazóshow során. A VV2-ben szerepelt Molnár Anikó, őt állítólag az akkor még ott kreatívproducerkedő Árpa Attila szerette volna benn látni, így amikor 2003 januárjában egy Elvis nevű srác eltángálta, kapott egy új esélyt, és egy héttel később – nem tervezve, utolsóként – becuccolhatott a villába. Benn nem sok vizet zavart, de sorra hullottak ki a balhés, extrém fazonok mellőle, így ő is másodikként zárt. Egyébként majdnem meg is nyerte, a fináléban pedig Anikó 691 489 szavazatot kapirgált össze, a fődíjat 704 901 szavazattal Laci vitte (és Péter is eljutott a végéig, negyedmillió vokssal).

Szoros állások is voltak a beszavazókon

Többször is előfordult olyan, hogy valaki ugyan bekerült, de csak kis különbséggel, azaz kevésen múlott, hogy ismertté legyen (az más kérdés, hogy az ismertségről páran talán le is mondtak volna utólag). Baukó „VV" Éva, aki ámokfutásaival később félelmetes botránykarriert futott be a bulvármédiában, alig négy százalékkal előzött meg egy Zsani nevű lányt, tehát könnyen maradhatott volna az ismeretlenség jótékony homályában. Ugyancsak négyszázaléknyi voks volt az ötödik évadban Shadi és egyik ellenfele közt.

2002. október 3-án került be a Való Világba az a szereplő, aki messze a legtöbbet profitálta az ismertségből. Roppant éles volt mindvégig a küzdelem, Majka 9803 szavazatot szerzett, Szaki 9561 vokssal lett második, Zsuzsát 9277 néző vélte legrokonszenvesebbnek. A helyzet pikantériáját az adja meg, hogy a már bent lévő nyolc játékos egyike sem szerette volna Majkát lakótársnak (ők tévében nézték a beszavazóját).