Mától magyarul hörögnek a zombik

Walking Dead
Vágólapra másolva!
Vasárnap hosszabb szünet után visszatért a Walking Dead az USA-ban, itthon pedig ma, február 10-én lesz az első évad premierje.
Vágólapra másolva!

Egy nappal azután, hogy többhetes szabadság után visszatértek a zombik az AMC képernyőjére az Egyesült Államokban, itthon is elrajtol a kultsorozat, amelynek úgy alakult ki rajingói bázisa, fanklubja itthon, hogy még be sem mutatták. A szériáról sokat írtunk már, a lényeg dióhéjban: Frank Darabont sorozata az azonos című képregény alapján indult el2010 októberében (szerzők: Robert Kirkman, Tony Moore, Charlie Adlard).

Idővel számos jelölést és tévés díjat kapott, a nézettség szédületes tempóban nőtt: a negyedik évad premierjét például 16,1 millióan látták, ezzel rekordot döntött, mert soha ennyien nem néztek még drámai sorozatot kábelcsatornán az USA-ban. Az első évadot átlagosan 5,2 millió amerikai követte, a másodikat közel 7 millió, a harmadikat pedig 10,4 millió, azaz nyilvánvaló sikersztoriról van szó.

Walking Dead Forrás: AMC

A sorozat kritikusai általában nem a ragyogó színészi játékot emelik ki a Walking Dead elemzése során (Michonne például hosszú részeken át szinte meg sem szólal, csak mogorván néz), viszont a képi világ, a felépített univerzum, melyben játszódik, azaz a zombiapokalipszis utáni világ épp elég nyomasztó és izgalmas, hogy sokakat érdekeljen a maroknyi túlélő mindennapos küzdelme. Noha vannak laposabb epizódok, öt-tízperces, búskomor beszélgetések, általában ezek után vérfagyasztó jelenetek következnek, így a néző is sejti, hogy érdemes átrágnia magát a melodrámán, a lelkizős sutyorgáson.

Míg a hazai néző a FOX-on tiszta lappal nyit, az első résztől láthatja a sorozatot, a letöltők, az amerikai tévézők már jóval odébb vannak, túl sok megpróbáltatáson (figyelem: innen csak az olvasson tovább, aki nem bánja, ha spoilerbe fut bele). A széria kint a negyedik évadnál tart, volt benne egy hosszabb szünet, heteken át találgathatták a rajongók, mi lesz a túlélőkkel. A pihenő előtt ugyanis a főgonosznak tartott Kormányzó tankkal és szabadcsapatokkal megrohamozta a börtönépületet, ahová Rick és társai bevackolták magukat jó ideje, majd volt golyózápor, folyt a vér, emberi halálsikolyok, robbanások és zombihörgések közepette. Itt tart jelenleg a történet, a biztonságos bázis, a menedék megszűnt, a Kormányzó halott, Rick kisbabája eltűnt, a sérült-sebesült, csapat pedig szétszóródni látszik. Mivel ebben a világban nincs mobitelefon meg Facebook, vélhetően elmegy 10-20 epizód azzal, hogy újra összefussanak a főszereplők.