Lángoló autók mellett vásárolgattak a tévések

Top Gear
Vágólapra másolva!
A napokban zajlott Liverpoolban a BBC Worldwide Showcase nevű médiaesemény, melynek keretében az Egyesült Királyság nemzeti műsorszolgáltatója értékesítette visszatérő és új műsorait, természetesen a sztárok és az alkotók jelenlétében. Beszélgettünk többek között David Attenborough-val és Dominic Monaghannel, láttuk a Top Gear élő bemutatóját, és nem utolsósorban azt is megnéztük, milyen körülmények között dolgoznak a BBC Worldwide szakemberei.
Vágólapra másolva!

A már Magyarországon is megtelepedett BBC Worldwide az Egyesült Államokon kívül a világ legnagyobb televíziós forgalmazója, a 2012/2013-as évadban több mint 120 ezer órányi tartalmat értékesített világszerte. A 2014-es showcase-re egy 50 ezer órányi katalógussal készült, és a négynapos rendezvény alatt csupán drámai sorozatokból 670 órányit adott el - köztük olyan szériákkal, mint a Sherlock, a Luther, az Atlantis vagy éppen a Bulgakov írása alapján készült A Young Doctor's Notebook, melyben Daniel Radcliffe játssza a főszerepet.

David Attenborough, Graham Norton (fényes szmokingban) és a Top Gear műsorvezetői Forrás: BBC Worldwide


A showcase-nek, vagyis vitrinnek, kirakatnak hívott rendezvényt 1976 óta minden évben megtartja a BBC Worldwide, az első alkalommal többek között olyan klasszikus sorozatokat értékesített, mint a Waczak szálló vagy az eredeti Doctor Who. Az esemény először Brightonban kapott helyet, de aztán megjárta Bristolt, Jerseyt és Stratford-Upon-Avont is, majd 1987-ben visszaköltözött Brightonba, és egészen tavalyig ott is maradt - akkor alakították ki a BBC Worldwide új központját Liverpoolban, az ACC rendezvényközpontban, amely jóval több ember befogadására is képes. Létszámát tekintve az idei volt az eddigi legnagyobb showcase, 725 tévés szakember részvételével zajlott.

Az újonnan kialakított központ méreteit jól jellemzi, hogy az olyan meghatározó sorozatoknak, mint a Sherlock vagy a Doctor Who, külön osztályai vannak, amelyek a madáchi falanszterekre emlékeztetnek: körülbelül százötven sorszámozott számítógép van kiosztva kis fakkokban, ezeken tudják megnézni a vásárlók az új tartalmakat. Aki azonban nagyon bezárva érzi magát, egy afféle nyugiszobában, kényelmes karosszékekben elterülve is válogathat a kínálatból az e célra odakészített laptopokon vagy tableteken - de természetesen vannak vetítőtermek is, ahol a kiemelt tartalmakat mutatják be.

A tizenhetedik századtól a hatvanas évek végéig

Ian McDonough, a BBC Worldwide globális piacokért felelős alelnöke szerint 2014 kulcssorozata - a drámai vonalon - a Musketeers lesz, egy látványos kalandsorozat A három testőr nyomán. A D'Artagnant játszó Luke Pasqualinóról (akit a Skins-ből ismerhetnek a nézők) rögtön a kerekasztal-beszélgetés elején kiderült, hogy két szót tud magyarul ("köszönöm" és "szívesen"), az Athost alakító Tom Burke pedig elmondta, szerinte a széria elsősorban a gyors tempója miatt különbözik a korábbi feldolgozásoktól, illetve megvan benne az a keserédesség, ami a könyvet is jellemzi, de a tévés, filmes verziók eddig nemigen vették át.

A Musketeers 2014 nagy dobása lehet Forrás: BBC Worldwide


A Hősök-ben és a Merlin-ben is látott Santiago Cabrera ezúttal Aramis bőrébe bújt: neki - a többiekkel ellentétben - nem a lovaglás vagy a kardvívás volt a legnagyobb kihívás, a legnehezebben azt tanulta meg, hogyan lehet gyorsan megtölteni egy muskétát, és aztán azonnal lőni vele. Bár alapvetően egy férfias sorozatról van szó, a női karakterek is kidolgozattak és erősek - legalábbis így érzi mind a Miladyt játszó Maimie McCoy, mind az Anna királynőt alakító Alexandra Dowling.

McDonough a drámai sorozatok közül kiemelte még a The Game című kémthrillert és a Sherlock harmadik évadját is, de szerinte a vígjátéksorozatokra is érdemes lesz figyelni ebben az évben. Ezek közül a Nick Frost (Spaced, Haláli hullák hajnala) főszereplésével készült Mr. Sloane-t szánja a legnagyobb dobásnak a BBC: a címbeli karakter egy középkorú, jelentéktelen férfi, aki egyszerre veszti el a feleségét és az állását, de új esélyt kap, amikor megismerkedik egy szabadszellemű amerikai nővel.

Mr. Sloane (Nick Frost) a metrón Forrás: BBC Worldwide


Mr. Sloane figurája érdekes módon született meg a Félig üres-t és egy Woody Allen-dokumentumfilmet is jegyző Bob Weide fejében: "Los Angelesben mentem épp az autópályán, és amikor egy pillanatra oldalra néztem, a mellettem haladó kocsiban egy olyan fickó ült, aki szakasztott úgy nézett ki, mint Nick Frost - csak éppen régimódi hajviselete volt, és kopottas öltönyt viselt, szóval Nick konzervatív változata volt. Egyből megfogott a karakter, azonnal fel is hívtam Nicket, hogy nem lenne-e kedve egy 1969-ben játszódó sorozatban szerepelni, ő meg azt mondta, de igen, csak forgassunk Angliában" - mesélte az író.

Égő autókkal vonult be a Top Gear stábja

A szakmai rész mellett helyet kapott a showcase-en a szórakoztatás is, az általunk látott The World's Storyteller nevű estét egy Nagy-Britanniában eléggé felkapott zenekar, a Foxes nyitotta meg, majd a saját tévéshow-t is vezető Graham Norton beszélgetett többek között az új Doctor Who-val, Peter Capaldival, valamint a Top Gear műsorvezetőivel. Utóbbiak nem hazudtolták meg önmagukat, kocsival hajtottak be az arénába, előttük azonban pár lángoló autó is átvonult, egy biciklis kaszkadőr pedig két mozgó terepjárón ugrált ide-oda. Fellépett egy liverpooli kórus és a Dancing with the Stars indiai kiadásának táncosai, egy ötperces beszélgetés erejéig pedig David Attenborough is megjelent a színpadon.

A BBC Worldwide új természettudományos műsorairól egy következő cikkben számolunk be, és David Attenborough mellett külön interjút közlünk Dominic Monaghannel is.