171 országban vetítik az űrsorozatot

Kozmosz: Történetek a világegyetemről
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban egyszerre tíz csatornán mutatták be, amúgy pedig 171 országban fog menni a Kozmosz: Történetek a világegyetemről című tudományos sorozat, amelyet egy videoüzenetben még Barack Obama is ajánlott a nézőknek. Itthon március 16-án indul a National Geographicon és a Nat Geo Wildon, de mi az első epizódot már megnéztük Londonban, ahol a széria producerével és műsorvezetőjével is beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Carl Sagan Kozmosz-sorozata itthon is ismert ugyan, koránt sincs viszont akkora kultusza, mint az Egyesült Államokban: az 1980-as Kozmosz: Személyes utazás annak idején amerikai tudósok egész generációjára volt óriási hatással, Sagan közvetlensége és szűnni nem akaró lelkesedése pedig a laikusok számára is érdekessé tudta tenni a legbonyolultabb tudományos kérdéseket is. Ezt az örökséget viszi most tovább a tudós özvegye, Ann Druyan, aki író-producerként a csillagász Steven Soterrel és a Family Guy-t is jegyző Seth McFarlane-nel állt össze a tizenhárom részes sorozatra.

A Kozmosz: Történetek a világegyetemről ötlete már hét évvel ezelőtt felmerült, és Druyan a műsorvezetői szerepet már akkor Neil deGrasse Tyson asztrofizikusnak szánta, akit annak idején maga Sagan fedezett fel, azóta pedig az amerikai talkshow-k gyakori vendége - személyisége remekül illik tehát a népszerű ismeretterjesztés műfajához. Druyannek aztán Tyson mutatta be McFarlane-t, aki az eredeti sorozat nagy rajongója volt, és nem mellesleg azt is el tudta intézni, hogy a projekt a Foxhoz kerüljön - ami kiválóan megfelelt az alkotók azon céljának, hogy visszaállítsák a tudományos műsorok presztízsét.

Az alkotók egy sajtótájékoztatón, középen Tyson, mellette jobbra McFarlane és Druyan Forrás: Fox


A londoni világpremier után - amely a híres Természettudományi Múzeumban kapott helyet - ennek megfelelően turnéztatták is a sorozatot, többek között Los Angelesben, Sydneyben és Szingapúrban is rendeztek egy-egy nagyszabású bemutatót. A szériát összesen 171 országban, 45 nyelven fogják vetíteni, ami a legnagyobb méretű globális sugárzásnak számít a televíziózás eddigi történetében, de a műsor körüli felhajtásra jellemző az is, hogy még Barack Obama is ajánlja egy videoüzenetben, amelyben az új felfedezések fontosságáról beszél.

Honnan jövünk? Kik vagyunk? Hová megyünk?

A Kozmosz tulajdonképpen az univerzum titkait próbálja feltárni, elhelyezni a Földet és az emberiséget térben és időben, miközben azt is bemutatja, hogy a történelem során miként változott a tudásunk a természet törvényeiről. A sorozat ugyanakkor egy spirituális utazásra is hív, Tyson szerint az igazán fontos kérdés az, hogy mit is jelent ez az egész, ami körülvesz bennünket, mi valójában az értelme. Úgy véli, a Kozmosz éppen csak annyi információt ad át a nézőknek, amitől azok elkezdenek gondolkodni - és, ha tényleg elkezdenek, máris megérte.

Mit jelent ez az egész, ami körülvesz bennünket? Forrás: Fox


Ezzel talán némileg ellentétes Druyan nyilatkozata: szerinte, amíg az eredeti sorozat idején még sokkal inkább az űr misztikuma vonzotta a nézőket, addig ma már a valós eredményekre kíváncsiak. Az új Kozmosz számol is az elmúlt évtizedek tudományos eredményeivel, előkerül például a multiverzum elmélete, amely harmincnégy évvel ezelőtt még nem létezett - de természetesen a televíziós, filmes technika is sokat fejlődött közben, így most már például igazán élethű dinoszauruszokat láthatunk a képernyőn, nem úgy, mint Sagan idejében.

A mostani széria ezzel együtt sok elemet meghagyott az eredeti sorozatból, így Tyson Saganhoz hasonlóan repked a képzelet űrhajóján, és a kozmikus naptár ötletét is átvette, amely jól szemlélteti a Föld, illetve az emberiség korát az univerzuméhoz képest. Elmaradt viszont a történelmi események dramatizálása, ezek most rajzolt formában, animációs betétekként jelennek meg - az első epizódban Giordano Brunónak éppen Seth McFarlane kölcsönzi a hangját, de ilyenformán többek között Richard Gere, Patrick Stewart és Kirsten Dunst is közreműködik a sorozatban.

A Kozmosz első része elvileg az idő problematikáját járja körül, de inkább tűnik még afféle előzetesnek, miután több témába is belekapnak az alkotók - bár azt valóban közérthetően és érdekesen teszik. Márciusban még Az élet folyói és az Amikor a tudás legyőzte a félelmet című epizódokkal találkozhatunk a National Geographicon, és ha túltesszük magunkat az amerikaiakra oly jellemző - és a sorozatot is átható - pátoszon, akkor tényleg egy látványos és élvezetes produkcióban lesz részünk.

Ann Druyannel és Neil deGrasse Tysonnal készített interjúnkat később, külön cikkben közöljük.