Horror a cirkuszban

Vágólapra másolva!
Megvan az Amerikai Horror Story negyedik évadjának témája: valószínűleg egy vándorcirkusz adja a hátteret, mindenféle fura szerzettel.
Vágólapra másolva!

Egy cirkusz vagy vándorcirkusz adja majd az Amerikai Horror Story című sorozat újabb évadjának fő témáját – írta a Variety. A készítők beszéltek arról, hogy van ilyen terv, de alcíme még nincs az évadnak. Az ötlet nem rossz, egy múltban játszódó, vándorcirkusszal utazó csapatban sok különös ember lehet, a köztük lévő viszonyok ábrázolása közben történhetnek sötét drámák: elképzeljük, amint egy sziámi iker egyik fele a kígyónőbe szeret bele, a másik fele a szakállas nővel kokettál, miközben a késdobáló törpe féltékenységből leszúrja a bohócot, akit soha senki nem látott erős arcfestés nélkül?

A pletykák már januárban elindultak arról, hogy egy cirkuszos évad vár korunk legdermesztőbb horrorsorozatára. Akkoriban azt nyilatkozta Ryan Murpy, a sorozat kreátora, hogy Jessica Lange visszatér a negyedik évadra, és egy Marlene Dietrich-féle karaktert kap majd. Mivel egy 1901-ben született, német származású, amerikai színésznőről van szó, könnyen lehet, hogy az új szezon valamikor a múlt század elején játszódik majd, esetleg a II. világháború alatt. A sorozat kedvelői gyártottak is szorgosan pár posztert az új, cirkuszos tematikával, ezeket is láthatjuk a cikkben. (Carnivale – A vándorcirkusz címen amúgy volt már tévésorozat, 11 éve, 2003-ban. „A cirkuszban olyan titokzatos látnivalók vannak, amik a kor emberét elkápráztatták és átverték: sziámi ikrek, tisztánlátó asszony és kómában fekvő médium, kártyavető, jövendőmondó, gyógyító, artisták" – állt a leírásban.)

Amerikai Horror Story Forrás: FX

Az itthon is bemutatott Amerikai Horror Story rajongói tudják, hogy ez kicsit másképp működő széria, mint a többi, ugyanis a főbb színészek nagyrészt ugyanazok, de minden évad egy külön minisorozat, kezdéssel és befejezéssel, majd jön a következő, amely egészen más korban, más helyszínen játszódik. Az első alcíme Murder House volt, és egy szellemjárta házban játszódott. Ugyan felvonultatta a horror műfajának összes kliséjét, és akadtak kiszámítható fordulatok, mégis egységesen rémisztő és borzongató produkció lett belőle, amelyben a vége felé már a legjobban koncentráló néző sem tudta biztosra, ki kísértet, és ki élő ember azon a nyomorúságos helyen.

Amerikai Horror Story Forrás: FX

A második évad, amely az Asylum alcímet vitte, még az elsőnél is jobban sikerült, volt benne démon által megszállt apáca, szadista főnővér, fura lény a kertben, pszichopata gyilkos, egykori náci, elmebeteg orvos. Nagyrészt egy elmegyógyintézetben játszódott (ahol az elektrosokk meg a többi barbár módszer elfogadott), folyamatosan nyomasztó légkörben, de annak ellenére, hogy minden rész egyre sötétebbre sikerült, és egyre több szenvedést hozott, végignézte az ember, mert profin összerakott munkát látott, olyat, amely a horrorsorozatok közül kiemelkedik. Lily Rabe és Zachary Quinto hibátlanok, Jessica Lange pedig nem szorul bemutatásra, zseniálisan hozta az őrlődő, tipródó karakterét.

Amerikai Horror Story Forrás: FX

A harmadik szezont is láttuk, ilyen előzmények után, de a nyomasztó részek már inkább undorítóak voltak (hullagyalázás), a sztori pedig itt-ott zagyva, már-már követhetetlen, de még inkább egyre érdektelenebb. Az alaphelyzet szerint a salemi boszorkánypereket túlélők titkos társaságba tömörültek, de a csoport a kihalás szélén van – ráadásul a New Orleans-i vudupapnők is bekavarnak. Evan Peters szinte végig agyatlan zombit játszik, zavart arckifejezéssel, Taissa Farmiga főszereplő, ehhez képest gyenge karaktert írtak neki, talán Kathy Bates menti meg az évadot valamennyire – a változatlanul remek Lange mellett. Az amerikai nézők nem érezték gyengébbnek az évadot, mert 4 milliós átlaggal ment, szemben az első szezon 2,8 milliójával.

A negyedik évad borzalmaira még októberig várni kell, addig pedig meg lehet nézni a már említett Carnivale című szériát, esetleg a Salem című sorozatot, amely a 17. századba, Massachusettsbe visz, a salemi boszorkányperek korába.