Néha leülnek vacsorázni azokkal, akiket kinyírnak

Game of Thrones, Trónok harca, az HBO sorozata, Liam Cunningham
Vágólapra másolva!
Tengerjáró Davos egy alkohollal poénkodó ír, Melisandre pedig egy szégyenlős holland, aki meghökken azon, hogy Jack Nicholson láthatta a mellét. A Trónok harca tengerészét alakító Liam Cunninghammel és a boszorkányt játszó Carice Van Houtennel beszélgettünk egy, az HBO által szervezett londoni kerekasztal-interjún. Fogalmuk sincs róla, hogy az írók meg fogják-e ölni a karakterüket, de nem is bánják, mert a kiszámíthatatlansága miatt szeretik a sorozatot. Meg a veszélyes nők miatt.
Vágólapra másolva!

A karaktereitek közelebb kerültek egymáshoz a harmadik évad végére, mintha egyfajta szövetség is kialakult volna köztetek.

Carice Van Houten: Ez igaz, de a negyedik évadban nem fogsz sokat együtt látni minket. Próbálok nem spoilerezni, de az én karakterem inkább Stannis háztartásával lesz együtt. Ott lesz Stannis felesége is, mármint a másik, mert ugye én is afféle vagyok, és a mi háromszögünk lesz előtérben.

Liam Cunningham: Carice karaktere egyre jelentősebbé válik a történetben. A háború nem fejeződött be Melisandre, Stannis és Davos számára. Nekik küldetésük van, a háborúnak addig nincs vége, amíg Stannis nem ül a vastrónon. Mindkettőjüket ugyanaz a motiváció hajtja, csak nagyon különböző módszerekkel küzdenek érte, és ez fog tovább bonyolódni a negyedik évadban.

Az eddigi évadokban a ti történetszálatok el volt különülve más történetszálaktól. Fog ez változni?

Liam Cunningham: Lehet, de kiszámíthatatlan az egész. Mármint ki gondolta volna a harmadik évad elején, hogy a végén Stannis meg akarja öletni Davost, és Melisandre menti meg? Azt hiszem, sokan ezért szeretik a sorozatot. Bármi megtörténhet, bárki meghalhat, és senki sincs biztonságban.

Az valóban sokakat meglepett, hogy sok karakter váratlanul meghalt. Ti féltek attól, hogy a ti karaktereitekkel is ez fog történni?

Liam Cunningham: A pénzügyi menedzserem eléggé tart tőle (nevet).

Carice V. H.: Ez az első dolog, ami eszedbe jut, amikor meglátod az írókat a hotelben. Mi ugyanis nem tudjuk előre, hogy mi lesz. Az írók néha leülnek vacsorázni azokkal, akiket kinyírnak a sorozatban. Tavaly én is leültem az egyikükkel vacsorázni, és a taxiban végig azon járt a fejem, hogy csak nem… De végül csak egy jó vacsora lett belőle.

Carice van Houten Forrás: AFP/Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres

Azt hittük Davosnak is vége a második évad végén, mégis újra láttunk téged.

Liam Cunningham: Igen, az emberek azt gondolták, nem halhat meg a szemük előtt, aztán mégis azt hitték, hogy meghalt, de nem. Ennek megint a fantasztikus forgatókönyvíráshoz van köze és az egész kiszámíthatatlanságához. De ez a neheze is. Mármint ha belegondolunk, a legtöbb dráma mechanikája meglehetősen egyszerű. Van egy jófiú meg egy rosszfiú, a jófiú megszerzi a lányt és megöli a rosszfiút. De itt figyelheted te a jófiút, a következő jelenetben már lehet nem lesz feje. És akit megvetsz, mint például Jaime karakterét, azt egy idő után megkedveled, mert meglátod benne az emberséget, talán a jófiút is.

A karaktered mely jellemzője fogott meg leginkább?

Liam Cunningham: Davos egy egyszerű, becsületes férfi, aki belecsöppent egy viperafészekbe és próbál becsületes maradni. Olyan ez, mint a politikai pártok csatározása akárhol a világon, így egy tükröt is mutatunk a társadalomnak. Mindenhol vannak olyan emberek, akik a saját érdekeiket nézik, és nem azokét, akiket képviselnek. Ez az egyszerű ember ennek a közepébe érkezett, és ez számomra hihetetlenül érdekes. Olyan emberek veszik körül, mint Melisandre, akinek igen kemény módszerei vannak, amelyek Davosnak nem tetszenek.

Szerinted a sorozatban ábrázolt közeg segít megérteni a mi világunkat?

Liam Cunningham: Igen, pont ezért ennyire hihető ez a sorozat a maga különös módján. Tele van boszorkányokkal, sárkányokkal, varázslattal, a lényege mégis az emberi dráma és a valóságos karakterek, akiknek különös helyzetekkel kell szembenézniük. És ez a nézőknek tetszik.

Carice V. H.: Azt mondtad, hogy még Barack Obama is nézi.

Liam Cunningham: Igen, ő nagy rajongó! De Martin Scorsese és Jack Nicholson is.

Carice V. H.: Tényleg? Akkor látták a mellemet? (nevet)

Hogyan változtatta meg a sorozat az életeteket?

Liam Cunningham: Ez számunkra nem olyan, mint például Bryan Cranstonnak, aki maga a Breaking Bad sorozat. Mi egy nagy egész részei vagyunk, mást is csinálunk mellette, nem a mi vállunkon fekszik az egész.

Liam Cunningham Forrás: AFP/Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres

Carice, a te karakteredről sokan mondják, hogy álnok. Szerinted is az?

Carice V. H.: Hát igen, egy Disney-filmben ő lenne a gonosz mostoha, de ebben a világban sokkal árnyaltabb a helyzet. A módszerei valóban nagyon kegyetlenek, de az ő fejében mindez a nagyobb jó érdekében történik, tehát helyesen cselekszik. Ez azért veszélyes, mert igazolja magának a cselekedeteit, és nem értékeli azokat rosszként. Engem a leginkább az vonz a karakterben, hogy annyira erős és misztikus, még számomra is.

Liam Cunningham: Rohadt veszélyes nő, ebben a sorozatban minden nő rohadt veszélyes! Kevés olyan műsor és hollywoodi film van, ami megmutatja, milyenek a nők.

Milyenek?

Liam Cunningham: Teljes, jól megformált karakterek. Nézze Cerseit, Melisandre-t, a Khaleesit… vagy akár a kis Aryát. Na, ő tényleg nagyon veszélyes, egy pici, kedves teremtmény és már egyfajta feminista ikon! Szerintem ebbe a sorozatba nem lehetett volna ennyi erőszakot és szexet belerakni úgy, ha nem párosulnak hozzá hiteles férfi és női karakterek. A nézők ezért is zárták a szívükbe a sorozatot. Nézd meg hogyan reagáltak Catelyn Stark halálára a Youtube-on! Egy csodálatos karakter volt, egy anya, aki ugyanakkor manipulált mindenkit, és erősen megkérdőjelezhető dolgokat is tett, csak hogy újra összehozza a családját. Ennek a karakternek az elvesztése csak akkor érezhető át igazán, ha magát a karaktert hitelesen ábrázolták. És nekünk egy rakás ilyen jól megformált női karakterünk van a sorozatban!

Ez a show nagyon intenzív. Hogyan próbáltok meg kiszakadni a világából?

Liam Cunningham: Alkohol (nevet).

Carice V. H.: Igazi ír válasz! Sokat viccelődünk.

Mennyire látjátok előre, hogy mi fog történni a sorozatban? Olvassátok-e például a könyveket?

Carice V. H.: Nem, én a lehető legkevesebbet akarom tudni. Eljátszom a szerepemet, de nem akarom tudni, hogy mi lesz a vége, mert én is át akarom élni ugyanazt az élményt, mint ti, otthon a székemből végignézve az egészet.

Liam Cunningham: George jelenleg a hatodik könyv közepénél tart. Ez egy hétkönyvesre tervezett sorozat, szóval utol fogjuk érni a regényt. Senki sem tudja, hogyan alakul majd, kivéve a forgatókönyvírókat, nekik ötletszinten megvan a sztori vége, de csak George tudja igazán mi fog történni.

Eddig minden évadban történt valami rossz a kilencedik részben. Az elsőben a lefejezés, a másodikban a csata, a harmadikban a vörös nász. Mi lesz most?

Liam Cunningham: Oké, elmondom, hogy konkrétan mi fog történni… a fenét, kinyírnának. De hogy válaszoljak a kérdésedre, az előző három évadban volt egy lassú felvezetés, aztán jött a nagy kilencedik epizód, végül a tizedik volt az utójáték és a kapocs a következő évadhoz. Ebben az évben másképp lesz. Egy csúcspontszerű befejezés helyett most számos nagy esemény fog történni, ahogy haladunk előre a történetben. Nagyon nagy események, a legváltozatosabb helyeken.

Carice, mit jelent számodra a díszlet, milyen érzés benne forgatni?

Carice V. H.: Amikor először beléptem a díszletbe, letaglózott. Én a második évadban érkeztem, akkor már az egész olajozott gépezetként működött. Úgy éreztem magam, mint az új diák az iskolában. Aztán megismertem az embereket, és ettől magabiztosabbá váltam. Tudod, ez egy hatalmas show, három kamera vesz egyszerre, egy csomó ideig tartott, míg mindenkinek megjegyeztem a nevét. Én a sokkal kisebb holland filmgyártáshoz vagyok hozzászokva, ott ismerek mindenkit, mindenki ismer engem, tudom, miből csinálhatok viccet, és a viccekkel óvatosan kell bánni. Nekünk van egy mondásunk erre Hollandiában, „várjuk, hogy mikor ugrik le a macska a fáról”. Ez azt jelenti, hogy eleinte kicsit szégyenlős vagy, de lassan levetkőzöd. Veled mi a helyzet, Liam?

Carice van Houten Forrás: HBO

Liam Cunningham: Én megvagyok (nevet)! A munka a díszletben fantasztikus, a legapróbb részletekre is figyelnek. Főleg az első évad sikere után néztünk nagyot, amikor beléptünk a díszletbe, mert minden új volt. Ilyenkor azért a felelősségedet is érzed, hiszen mégiscsak a történet egyik főszereplője vagy. Itt mindig azon van a fókusz, ami a kamera előtt történik. Ez nyilvánvalónak tűnik, de sok esetben nem az. Néha sok a zűr, és az emberek nem értik, hogy csak az számít igazán, ami a kamera előtt történik. Na, ezek a srácok értik, és ez az írástól a megvalósításig mindenre igaz.

Kivételesen nagy figyelmet fordítanak minden részletre, és ez rendkívül nagy segítség egy színésznek, aki a képzeletét használja, hogy minél jobban beleélje magát a szerepbe. Én megpróbálom kizárni a külső világot, és azzá lenni, ami éppen a sorozatban történik. A jelmezekkel is ez a helyzet, elképesztőn jók, és lehet, hogy nem kényelmesek, de nem is az a céljuk. Ez mind azért van, mert rengeteg ember dolgozik azon, hogy jó legyen az egész. Igyekszel, mert nem akarsz te lenni az, akin elbukik a dolog. Ez nem egy művészi, hanem egy becsületbeli kérdés. Őszintén azt akarjuk, hogy a minőség a lehető legmagasabb szinten legyen.

A Jaime Lannistert alakító Nikolaj Coster-Waldauval és a Tarth-i Brienne-t alakító Gwendoline Christie-vel készített interjút itt olvashatja, itt pedig rengeteg érdekességet megtudhat arról, milyen a Trónok harca színészeivel beszélgetni.

A Trónok harca sorozat április 7-étől látható az HBO-n és az HBO GO-n. Az HBO GO országosan kizárólag a Telekom kínálatában megtalálható HBO minicsomagok részeként érhető el.