Felkészül Szabó Daenerys és Kovács Khaleesi

Daenerys, Trónok harca
Vágólapra másolva!
A tévésorozatok népszerűsége sok rajongót arra ösztönöz, hogy kedvenc karakteréről nevezze el ártatlan kisbabáját, így az Egyesül Államokban egyre többen élnek Arya vagy Daenerys névvel a Trónok harca felfutása óta.
Vágólapra másolva!

A Trónok harca kultszéria, ez nem kétséges, legutóbbi része sorozatrekordot ért el, miközben az HBO legerősebb márkája lett. Ennek megfelelően a rajongók nem csak pólókat, bögréket vásárolnak ipari mennyiségben, hanem mindennapi életük részévé is teszik a szériát, például azzal, hogy egy szereplőről nevezik el a gyermeküket. Az Arya név 2000-ben még igen ritka volt, vagy tucatnyi gyerek kapta abban az évben, de a sorozat indulása utáni évben már közel 800 babát neveztek el Ned Stark lánya után Amerikában. Kissé különös, hogy 2012-ben Arya lett még közel száz fiúbaba is.

Arya, Trónok harca Forrás: HBO

A Babycenter.com adathalmazából kibogarászható, hogy az Aria név, i-vel, a szerény 209. pozícióban volt fellelhető 2010-ben, de 2013-ban már a 23. legnépszerűbb női név volt újszülötteknek, és aligha volt más olyan keresztnév, amely majdnem kétszáz helyet javított volna négy év alatt. A Vox.com arra figyelt fel, hogy korábban nem létezett keresztnevek is megjelentek, ugyanis se a Daenerys, se a Khaleesi név nem volt ismert R. R. Martin regényciklusának indulása előtt, de 2012-ben már 21 Daenerys született, míg a másik nevet, amelyiket a hercegnő Khal Drogo mellett kapta, már 146 csecsemő birtokolta. Khaleesi ezzel már meg is verte abban az évben a korábban kedveltebb Betsyt és Nadine-t.

Daenerys, Trónok harca Forrás: HBO

Filmes csajok

A felkapott sorozat vagy film szereplői alapján való névadás mindazonáltal nem új jelenség. Az USA-ban 2002 körül ugrott meg jelentősen a Hermione nevet kapó babák száma, természetesen a Harry Potter-filmek és -könyvek hatására, ahogy a Draco és a Sirius is erőre kapott. Egykor a Maude még elterjedt név volt, de 2012-ben már megelőzte a Katniss, amely természetesen az Éhezők viadala sikere miatt lendült bele.

Totál szívás ez a név

A Breaking Bad – a magyar keresztségben Totál szívás – 2013 egyik legjelentősebb búcsúzója volt, egy olyan széria, amelyet három-négy évig elnézegettek a tévézők, majd az utolsó, ötödik évadra jelentősen megugrott a számuk, a parádés fináléra pedig szabályos hisztéria tört ki körülötte. A kedveltség és a növekvő nézettség hatására azonban nem nőtt a nevek gyakorisága, nem akarták tízezrek elnevezni a gyereket egy drogkészítő, tüdőrákos kémiatanárról, sem egy csóringer dílerről. A Walter név esett 2013-ban, de sem a Skyler (depresszióba hulló feleség), se a Jesse (megkattanó, drogfüggő fiatal munkatárs), sem a Saul (gátlástan ügyvéd) nem tudott javítani.

Skyler, Breaking Bad Forrás: AMC

A sorozatból ismert nevek közül érdekes módon a Mike tudott látványosabb növekedést elkönyvelni egy év alatt, 20 százalékkal nőtt: Mike annak ellenére, hogy egyfajta bérgyilkos, végrehajtóember volt, közben megpróbált etikus és becsületes lenni valamilyen szinten (csak olyan gazfickót likvidált, aki szerinte erősen megérdemelte). A Marie is nőtt 21 százalékkal, ő ugyan kleptomániás volt a sorozatban, de mellette gondoskodó és segítőkész anya, testvér.

Az USA-ban a Duck Dynasty, az A&E reality műsora egy kifejezetten jól nézett program, az amerikai kábeltévés történet legnézettebb nem fikciós sorozata volt 2013-ban. Nem csoda, hogy a szereplők alapján többen elnevezték gyereküket: a Korie név gyakorisága 89 százalékkal nőtt egy év alatt, de a Willie és a Jase is előreléptek, akárcsak a Phil, amely név 32 százalékot javított.

A Csajok itthon is megy az HBO-n, de értelemszerűen az Egyesült Államokban népszerűbb, főleg a New York-i lányok szeretik, hiszen részben róluk szól. A sorozatban felbukkanó nevek sem maradtak közömbösek a fiatal szülők számára: a Marnie keresztnév gyakoriságának 62 százalékos növekedése mi másnak lenne köszönhető, mint a szériának? Ugyancsak megugrott a Shoshannák és a Zosiák száma, előbbi 67, utóbbi 46 százalékkal. A sorozat kreátora és főszereplője Lena Dunham, az ő keresztnevét is egyre több csecsemő kapja – tavaly 26 százalékkal nőtt a számuk.

A vámpír szeretője és az angyal

A Charlotte-ok nagyjából stabilan tartották magukat, jelentősebb ingadozások nélkül, ám jött a Szex és New York, mire friss szülők ezrei döntöttek mellette, annyira, hogy 2010-re ez lett a legnépszerűbb név az USA-ban. Ennél is érdekesebb megnézni a feltörekvő nevek listáját, mert a lányoknál és a fiúknál is olyan név áll elöl, amely tévésorozathoz köthető. Sookie a True Blood főszereplője, a vámpíros széria pedig igen hamar kultikussá lett, így a név is hamar elterjedt. A fiúknál ugyanabban az évben a leglátványosabban a Castiel név ugrott előre, valószínűleg az Odaát című természetfeletti sorozat hívei adhatták gyereküknek – ott egy angyal neve, amelyet Misha Collins alakít.

Sookie, True Blood Forrás: HBO

Itthon nem különösebben ismert, de azért fut a tévében a Kemény motorosok, a Sons of Anarchy, amely amúgy egy fordulatos, erős drámai széria. Az itt használt nevek is populárisak lettek 2013-ra, a Katey Sagal által alakított Gemma például 2008-ban jelent csak meg a listákon, de öt év alatt 532 helyet javított. A főszereplőt a sorozatban Jaxnek hívják, amely a Jacksonból alakult át: ez a név egy év alatt közel ötszázat lépett előre.