15 éve viseli a kockanadrágot SpongyaBob

Spongyabob, rajzfilmfigura
Vágólapra másolva!
Tizenöt éve, 1999 májusában indult el a SpongyaBob Kockanadrág, amely rajzfilmsorozat létére nemcsak gyerekeket, de számos felnőtt nézőt is meghódított. A szériát összesen tizenötször jelölték (Primetime és Daytime) Emmy-díjra, ebből egyet meg nyert is, néhány vendégkarakternek pedig olyanok kölcsönözték a hangjukat, mint Victoria Beckham, David Bowie vagy Johnny Depp.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban 2013 novemberében ment le a SpongyaBob Kockanadrág 189. epizódja, amely a kilencedik évadot zárta – idén pedig már kezdődik a tizedik is. A széria 1999. május 1-én debütált a Kids’ Choice Awards díjátadója után, ami jó előjelnek bizonyult, hisz a tengeri szivacs hamarosan a gyerekek kedvencévé vált, a Kids’ Choice Awardsra azóta tizenháromszor jelölték, ebből tizenkétszer nyert is. A valamivel rangosabb Emmynél már tizenötször került a lehetséges díjazottak közé, itt azonban csak egyszer (2010-ben) zsebelte be a kitüntetést, akkor is holtversenyben A Madagaszkár pingvinjei-vel.

Aki nem tudná, a SpongyaBob Kockanadrág a Csendes-óceán egyik lagúnájában, Bikinifenéken játszódik, a címszerepben egy ananászban lakó tengeri szivaccsal. Két szomszédja közül egyik, a Patrik nevű tengeri csillag a legjobb barátja, a másikat, a Tunyacsáp nevű tintahalat viszont gyakran az őrületbe kergeti. SpongyaBobnak van emellett egy háziállata, Csigusz is, de többek között egy Texasból származó mókus, Szandi Csovi is él a tengerfenéken, aki egy speciális búvárruha segítségével tud életben maradni odalent.

SpongyaBob Kockanadrág Forrás: Nickelodeon

A sorozat készítője, Stephen Hillenburg tengerbiológusként végzett, és a helyszínt állítólag a Bikini-atollról nevezte el, ahol a negyvenes, ötvenes években atom- és hidrogénbomba-kísérletek folytak, emiatt válhattak mutánssá az ott élő állatok. A SpongyaBob ötlete már 1987-ben megfogalmazódott benne, de aztán inkább a Rocko című rajzfilmsorozatba vágott bele, csak annak befejezése után, 1996-ban látott neki az érdemi munkának – akkorra már több animációs szakember csatlakozott hozzá, akik többek között a Hódító hódok-ban vagy a Hé, Arnold!-ban is közreműködtek.

A SpongyaBob hamar népszerűségre tett szert, gyakorlatilag innentől kezdve vált a Nickelodeon kimondott törekvésévé, hogy némi felnőttesebb humort is csempésszen rajzfilmjeibe, olyan utalások formájában, amelyeket a kicsik nem feltétlenül értenek. Egy idő után nevesebbnél nevesebb sztárvendégek is megjelentek a műsorban, Victoria Beckham és David Bowie különféle nemesi sarjaknak, Johnny Depp egy szörfös gurunak kölcsönözte a hangját, a 2004-es mozifilmbe pedig Scarlett Johansson, Alec Baldwin és David Hasselhoff is beszállt, utóbbi önmagát alakította – közben olyan zenekarok is szolgáltattak zenét a sorozathoz, mint a Flaming Lips, a Pantera vagy a Motörhead.

SpongyaBob Kockanadrág Forrás: Nickelodeon

A széria népszerűségét jól jelzi továbbá, hogy a tízéves évfordulón, 2009-ben SpongyaBob az első fiktív figuraként került be a Madame Tussauds viaszmúzeumba, annak New York-i épületébe, 2011-ben pedig egy gombafajtát is elneveztek róla, ez lett a Spongiforma squarepantsii. 2013-ban a YouTube-ra felkerült egy video is, amelyen orosz katonák éneklik menetelés közben a SpongyaBob főcímdalát – az English Russia szerint az orosz hadsereg egyik kedvenc gyakorlatozó daláról van szó.

A sorozat azért váltott ki bőven vitákat is, 2005-ben például egy evangélikus csoport azzal vádolta meg, hogy a homoszexualitást népszerűsíti. 2011-ben a virginiai egyetem kutatói arra jutottak, hogy a SpongyaBob – és úgy általában, a hasonlóan gyors tempójú rajzfilmek – nézése után romlik a gyerekek koncentrációs képessége, ami hosszú távon tanulási nehézségeket okoz.