Nem hiteles a Trónok harca a sok nemi erőszak nélkül?

Trónok harca Sansa Stark
Sansa éppen csak megúszta a megerőszakolást
Vágólapra másolva!
A Trónok harcá-t ihlető könyvek írója, George R. R. Martin a New York Timesnak válaszolt a kritikákra, amelyek a sorozatban sűrűn előforduló – és meglehetősen naturálisan ábrázolt – szexuális erőszakot kérték rajta számon.
Vágólapra másolva!

A nemi erőszak a Trónok harca kiterjedt világában, a regényekben, a tévésorozatban és a képregényekben is megszokott és szinte elfogadott dolog, ami a bírálók szerint nem tesz jót a jelenség társadalmi megítélésének sem, hiszen kellőképp leegyszerűsíti és ezáltal mintegy szentesíti azt.

A New York Times egyik bloggere, David Itzkoff e-mailben kérdezte erről George R. R. Martint, aki viszont úgy vélte, a Trónok harcá-ban igenis szükség van ezekre a jelenetekre. „Egy művésznek kötelessége, hogy az igazat mondja. A regényeim ugyan a fantasy műfajába tartoznak, de történelmi események ihlették, részben azokon is alapulnak. A megerőszakolás, a szexuális erőszak minden háborúnak a része, amelyet valaha vívtak, legyen szó az ősi sumér időkről vagy napjainkról” – magyarázta az író.

George R. R. Martin a Trónok harca negyedik évadjának premierjén Forrás: AFP/Getty Images/Jamie Mccarthy

„Kihagyni ezt a réteget egy, a háborúra és a hatalomra összpontosító elbeszélésből, alapvetően hamis és hiteltelen lett volna, ami aláásta volna a könyv egyik témáját, miszerint az emberi történelem igazi borzalmai nem az orkoktól vagy a sötét lordoktól származnak, hanem tőlünk. Mi vagyunk az szörnyek. És a hősök is. Mindnyájunkban van hajlam a jóra és a gonoszra is” – tette hozzá.

A New York Times szerzője itt azt is megjegyezte, hogy a kritikusok szerint a könyvekben a nemi erőszak egy idő után elveszti sokkoló hatását, és izgatóvá válik, ami azonban Martin szerint többet elárul a kritikusokról, mint a könyvekről. „Talán csak ők találnak bizonyos jeleneteket izgatónak. Úgy vélem, a legtöbb olvasóm érti a szándékot” – mondta.

Sansa éppen csak megúszta a megerőszakolást Forrás: HBO

Ezután írói módszeréről is vallott, miszerint mindig is jobban szerette megmutatni a dolgokat, mint beszélni azokról, inkább az események közepébe helyezte az olvasót, mintsem összegezze számára a helyzetet: „Nem akarok távolságot tartani, azt akarom, hogy ott legyél. Amikor éppen egy szexjelenetnél vagy ott, talán kényelmetlenül érzed magad, egy nemi erőszakot bemutató képsornál meg különösen. De ennek így kell lennie. Bizonyos jelenetek szándékosan kényelmetlenek, zavarók, nehezen olvashatók.”

Arra a kérdésre, hogy ez a képi megjelenítésnél mennyire lehet még zavaróbb, Martin már áthárította a felelősséget a sorozat alkotóira, mondván, azok művészi választásain múlik, hogy kihozzák a legjobbat az alapanyagból.

George R. R. Martin a Trónok harca indulásakor az Origónak is nyilatkozott, 2011-es interjúnkat itt olvashatja vele.