Linda kirobban a tojásból - a nyolcvanas évek legjobb főcímei

Linda
Vágólapra másolva!
Főcímek, amelyek láttán izgalom fogott el minket, zenék, amelyek első taktusából tudjuk, mi következik. Önnek melyik volt a kedvenc főcíme? Itt a második rész, a nyolcvanas évek sorozataival.
Vágólapra másolva!

Többhetes szavazós játék indult az Origón, évtizedes bontásban gyűjtjük össze a legemlékezetesebb tévésorozatok főcímeit, hogy a legvégén összecsapjanak a legjobbak, és kiderüljön, melyikre emlékeznek legszívesebben az olvasók. Mivel sok sorozat átnyúlt évtizedfordulókon, illetve a magyar és az amerikai vetítés dátuma sem egyezett soha, a rendezési szempont az első rész amerikai bemutatója volt: így került például a Dallas vagy a Gyökerek a hetvenes évekre emlékező válogatásunkba, hiába adták itthon jókora késéssel.

Önnek melyik volt a kedvenc főcíme? Nézze meg a mezőnyt, és a szavazzon a cikk alján!

Klinika

Ki ne emlékezne a Die Schwarzwaldklinik című sorozatra, a 70 részes ZDF-szériára, amely 1985 és 1988 között futott? Akkoriban Klaus, a jóvágású Udo, Christa vagy épp Hildegard főnővér legújabb kalandjait ugyanúgy meg lehetett vitatni, mint hogy mennyivel szebb a kórterem A klinikában, mint mondjuk a Jánosban. Gaby Dohm, dr. Christa Brinkmann még a legszexibb tévés orvosnők és nővérkék válogatásunkba is bekerült, a szereplők jelenéről pedig épp a napokban írtunk hosszabban.


Forró szél

Keleti, bakláni sorozat is tudott olyan jó lenni, hogy ma sem kell szégyellni. Az 1980-ban készült Forró szél néha mulattató, néha elszomorító kordokumentum, benne a hetvenes évek Belgrádjának alapvető, jól megrajzolt karaktereivel. A főszereplő, Ljubisa Samardzic különben többször járt Magyarországon, és mint nyilatkozta, imád itt lenni. A nyolcvanas évek közepe felé egyszer a Népstadionban egy (talán színész–újságíró) meccs miatt 80 ezer ember gyűlt össze, itt a felkonferált szerb színészt olyan ováció fogadta, hogy húsz évvel később is elérzékenyülve emlegette. A valódi főcím itt megnézhető, mi az ismertebb A Sad Adiót ágyaztuk be, amelyet Surda dalaként is emlegetnek.

Linda

1984-ben forgatták a Linda első epizódjait, amelyek ma is ugyanúgy élvezhetőek, ráadásul a tényleg szellemes poénok (Klárika!) mellett ma már a trükkfelvételek, verekedős jelenetek és hangeffektek színvonalán is jókat derülhetünk. Görbe Nóra úgy tudja, hogy annak idején lányok százai vágtak bele valamelyik küzdősportba a sorozat hatására. Nem bánnánk, ha valaki látna fantáziát a tervezgetett mozifilmben, és adna rá 150-200 milliót. A fenti főcím pedig hibátlan.

Knight Rider

1982 szeptemberében indult hódító útjára a Knight Rider, amely nemcsak David Hasselhoff karrierjének adott komoly lökést, de a beszélő autót, KITT-et is beemelte a köztudatba. A négy évadot és több folytatást megélt sorozat alapja egy poén volt, és pár dolgot a Battlestar Galacticából vettek át hozzá, a zenéjét több együttes felhasználta már.

MacGyver


A maga idejében kultsorozat volt, annak ellenére, hogy sokan már akkor is inkább csak röhögtek rajta. A stáblista szerint több epizódot rendezett például Alan Smithee, mely nevet a rendezők akkor szoktak felírni maguk helyett, ha nem akarják az igazi nevüket adni a produkcióhoz. A sorozat mégis elég sok évadot megért, szám szerint hetet: eredetileg 1985 és 1992 között futott az ABC-n, majd 1994-ben két tévéfilm készült még belőle. Itthon is szerették, a listán a helye, nem kétséges. A főcím zenéje nem annyira fülbemászó, de vizuálisan sok akciójelenettel kompenzál.

T.J. Hooker


1982-ben indult, még ezzel a főcímmel, majd 1986-ban ért véget, a fenn beágyazott zenés jelenetekkel. Egyik nagy kedvencünk, Heather Locklear játszott benne, de nem csak ezért van a listán.

Baywatch


Irigykedve néztük a behavazott kelet-európai ablakok mögül a kaliforniai, óceánparti kalandokat, a modellszakmából átigazolt nőket, a kigyúrt testű, félmeztelen férfiakat (ki-ki ízlése szerint). David Hasselhoff második nagy dobása a tévében (az első persze a Knight Rider) 1989-ben indult, de meglehetősen szerény nézettséggel ment, elsőre el is kaszálták – utána feltámadt, és világsiker lett. Nemrég írtunk róla, így néz ki ma tíz egykori női és öt férfi főszereplő.

Egy rém rendes család


Megint egy borzasztó erős versenyző a mezőnyben, pláne itthon, hiszen az Egy rém rendes család talán még a Jóbarátoknál is kedveltebb volt Magyarországon, a külföldi komédiasorozatok közt egészen biztosan dobogós, már ha nem első. A főcím itt is gyakran változott, ahogy az normális minden, sok éven át futó sorozatnál. A fenti egy vegyes, összevágott darab, remekül illusztrálja az évek múlását.

Magnum


Legfőbb vonzereje az volt számunkra, hogy egy olyan életet mutatott be, amilyenről mindig is álmodtunk: a főhős az örökké napfényes Hawaii-szigeteken él, csak akkor dolgozik, amikor kedve tartja, de – egy barátja jóvoltából – így is luxusvillában lakik, és a legmenőbb sportkocsival jár. Plusz van egy minihűtője, amiből látszólag sosem fogy ki a sör, és annak ellenére ragadnak rá a nők, hogy rondábbnál rondább ingeket hord. Itt olvashat arról, mi történt a szereplőkkel azóta.

Két férfi, egy eset


Ein Fall für zwei ugye az eredeti címe, és az rendben, hogy 1981-ben indult, de ki hitte volna, hogy a 34. évadját tapossa? Általában hiszünk az IMDB adatbázisának, így fogadjuk el. Ezen a linken a 31. évad főcímét nézhetjük és hallgathatjuk meg, természetesen egészen más, mint a három évtizeddel ezelőtt készült, fent beágyazott darab. Azt viszont kettőnél többször ne hallgassa meg, mert ragadós, és egy napig fütyülheti.

A szupercsapat


Még egy idegesítően fülbemászó (tehát ördögien jól eltalált) címzene. A szupercsapat eredetileg 1983 és 1987 között futott az Egyesült Államokban, és itthon többször is láthattuk. A történet középpontjában egy igazságtalanul elítélt, így a katonai rendőrség elől állandóan bujkáló kommandóscsoport áll, amelynek azonban mindig van ideje arra, hogy segítsen egy bajbajutottnak, hogy érvényesítse az igazságot.

Dempsey és Makepeace


A két nyomozó 1985-ben mutatkozott be a brit csatornákon Michael Brandon és Glynis Barber alakításával. A történet szerint a belevaló amerikai zsarut amolyan büntetésképpen London egyik elit negyedébe helyezik át a vonzó Makepeace mellé. Dempsey nem leplezi csalódottságát a brit rendőrség munkamódszereivel kapcsolatban, ami Makepeace-t hol taszítja, hol pedig a kelleténél jobban is vonzza. A sorozatból három szezon, összesen 30 rész készült. Magyarországon a nyolcvanas évek végén került először adásba. Nyolc évvel ezelőtt összeszedtük a legcsinosabb tévés rendőrnőket, Glynis Barber persze ott volt a listán.

Angyalbőrben


Nagy esélyes. Az 1988-ban készült sorozat a Magyar Honvédség erősen idealizált mindennapjait mutatta be, így a sorkatonaságot már megúszók is megtanulhatták belőle, hogy miként lehet fejben sakkozni a fogdában, vagy hogy mi a teendő egy parancsot megtagadó, érzelgős honvéddel – sőt a figyelmes szemlélő akár lóversenyes fogadási technikákat is elsajátíthat a sorozatból. A Mohó Sapiens dala igazi nagy sláger volt, pár szereplő utóéletéről pedig itt olvashat.


A simlis és a szende


Az eredeti címén Moonlighting a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb, öt évadot megélt szériája volt, 67 epizód készült belőle. Népszerűségét humorának, a két ellentétes nemű karakter harcán alapuló történetmesélésnek és az ellenállhatatlan főszereplőknek köszönheti. Bruce Willis – aki addig csak off-Broadway-darabokban és tévéprodukciók epizodistájaként tűnt fel – igen nehezen, csak a tizenegyedik válogatáson túljutva szerezte meg a sármos, nagydumás nyomzó, David Addison szerepét, melynek Golden Globe- és Emmy-díjat is köszönhet. A társát, egyúttal vonzódásának és kekeckedéseinek alanyát játszó Maddie-t a korábban jelentős filmekben – Az utolsó mozielőadás, Taxisofőr, Londoni randevú – szerepelt Cybill Shepherd alakította, méghozzá olyan sikeresen, hogy két Golden Globe-ot is besöpörhetett érte.

Szomszédok


Nem is sorozat, intézmény volt, és generációkkal később is szórakozatja azokat, akik akkor még nem éltek, vagy legfeljebb Tom és Jerry-t néztek a tévében, egy igazi kordokumentum. Az első rész próbaadása 1987. május 7-én, míg utolsó, 331. fejezete 1999. december 30-án került adásba a Magyar Televízióban. A kultikus sorozatot többször ismételték, idén januártól az m3 csatorna sugározza. Annyit írtunk már róla, hogy nem is tudjuk, mit linkeljünk be hirtelen. Itt a régi szereplők vallanak arról, hogy visszatérnének-e a szereppel, itt pedig arról olvashat, milyen egy Szomszédok-nosztalgiatúra Gazdagréten.

Időlabirintus


1981-ben és 1982-ben ment eredetileg, itthon valamivel később, és mint a főcímből is kiderül, elég rémisztő volt a kisgyerekek számára, de a magunk részéről odavoltunk érte. A klasszikus angol gyereksorozatban három tilosban járó fiatal egy barlangban, egy hatalmas szikla alatt haldokló öregemberre lel, Rothgóra, aki látszólag különféle badarságokkal tömi tele az ifjoncok fejét. Kiderül azonban, hogy a magát varázslónak valló öreg minden egyes szava igaz, és az élete megmentésére induló gyerekeket különböző korokon keresztül egy mágikus tárgy, a nídus után szalajtja.

Miami Vice


1984 szeptemberében indult el a Miami Vice, amely aztán nemcsak a bűnügyi sorozatok műfaját reformálta meg, de egyéni látásmódjával más jellegű tévés produkciókra is hatással volt. Sőt, a hatás túl is mutatott a tévé keretein, hisz a széria egy időben divatot teremtett, Don Johnson fehér sportzakója, Ray Ban napszemüvege ugyanúgy része a történetnek. Többet olvasna róla? Itt lehet!

A sorozatokat nem a hazai vetítés, hanem az első rész elkészülte szerint csoportosítottuk, a fentiek mind a nyolcvanas években indultak. A korábbi nagy ászokra itt szavazvat, alább pedig voksoljon a mostani mezőny valamely tagjára!