Hősökkel tele lesz a padlás - képregényes invázió a tévében

Elektra és Daredevil
Vágólapra másolva!
Korábban is akadtak képregény-feldolgozások a sorozatok közt, de a 2014-2015-ös tévés évadra ipari mennyiségű adaptációval készülnek a csatornák. A zöld íjász testvérsorozatot kap, Gotham múltját is megismerjük, Carter ügynök akcióba lép, a démonvadász Constantine sem kegyelmez, az egykor itthon kedvelt Hősök is folytatódik kissé másképp. És ez csak a felszín!
Vágólapra másolva!

Azt nem kell különösebben ecsetelnünk, hogy a mozikban tombol a képregény-láz, egyre több és több képregény-adaptáció lát napvilágot. Azonban a mozifilmek zöme szuperhősökre épül, márpedig ez egy olyan műfaj, amit tévében sokkal nehezebb megvalósítani – nem mindegy ugyanis, hogy egy 2 órás filmanyagot fél évig forgatnak 200 millió dollárból, vagy, hogy egy háromnegyed órás tévés anyagot 7 napig 3-4 millió dollárból.

Ennek megfelelően régen szinte csak a Smallville-nek volt képregényes múltja a tévében, de az elmúlt években elkezdődött reneszánsznak (The Walking Dead, A zöld íjász, A S.H.I.E.L.D. ügynökei) köszönhetően az elkövetkező hónapokban minden eddiginél több, eredetileg rajzolt történet fog megelevenedni a kis képernyőn. Ezen sztorik zöme pedig nem is szuperhősös, hiszen arra a The Walking Dead gigantikus tévés sikere is rávilágított, hogy egyáltalán nincs szükség a nézettséghez színes, feszülős ruhákba bújó igazságosztókra.

Mint moziban, úgy a tévében is a képregény-adaptációk nagy része a Marvel / DC-felosztás alapján kerül bemutatásra. Előbbi kiadó univerzumába tartoznak A bosszúállók csapatának tagjai (Vasember, Hulk, Amerika kapitány, Thor), az X-Menes mutánsok vagy a Fantasztikus Négyes, utóbbiéba pedig Superman, Denevérember vagy Zöld Lámpás.

Agents of S.H.I.E.L.D. Forrás: Getty Images

A Marvelt a tévében eddig a nálunk nyáron bemutatásra kerülő A S.H.I.E.L.D. ügynökei (Agents of S.H.I.E.L.D.) képviselte (ez nem a szuperhősökre koncentrál, hanem a titkos szervezet furcsaságok után kutató ügynökeire), de télen a tervek szerint elindul Amerikában a Carter ügynök (Agent Carter) című széria az ABC csatornán, melyről mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy tipikus képregényes sorozat lenne. Egyrészt azért nem, mert főszereplője nem szuperhős, hanem ember, az Amerika kapitány: Az első bosszúállóból megismert Peggy Carter (Hayley Atwell alakításában), másrészt pedig mert a sorozat nem a mában, hanem a II. világháborút követő időszakban játszódik majd, és nem csak az ügynök titkos küldetéseivel foglalkozik, hanem a nők társadalomban elfoglalt helyére is reflektál az időszakkal kapcsolatosan.

Persze annak sem kell elkámpicsorodnia, aki tipikus Marvel-szuperhősökre vágyik, hiszen a Netflix elnevezésű streamszolgálatás berendelt egy 60 epizódos pakkot, mely részeként 2015-től 2019-ig elkészül egy-egy 10-13 részes sorozatszezon, melynek mindegyike más hősre fog koncentrálni. 2015-ben a Charlie Cox által alakított Daredevil (Fenegyerek) mutatkozik be, majd utána saját sorozatot kap Jessica Jones, Luke Cage és Iron Fist (Vasököl) is – a tervek szerint pedig a négy önálló történet a hősök közös sorozatában, a The Defendersben (A védelmezők) futna össze.

Elektra és Daredevil Forrás: Marvel

A DC-képregénykiadót jelenleg még „csak" A Zöld Íjász (Arrow) képviseli a tévében, de októberben feltűnik a képernyőn az első spinoff főszereplője, Villám, vagyis The Flash. Illetve, valójában már fel is tűnt, hiszen Barry Allen karakterét már A Zöld Íjász második szezonjában bemutatták.

Azonban nem a The Flash az egyetlen előkészítés alatt lévő DC-s adaptáció. Ugyancsak ősszel startol el Amerikában a Gotham, mely Denevérember városáról fog szólni és abban az időszakban játszódik, amikor Bruce Wayne szüleit megölik. Így természetesen nem is az ifjú Bruce lesz a sorozat főhőse, hanem leendő szövetséges, James Gordon, aki abban az időszakban még csak egyszerű nyomozó. A sorozat koncepciója egyébként nem csak Gordon nyomozásaira épül, hanem arra is, hogy bemutassa a DC-univerzum egyes hírhedt gonosztevőinek (Pingvin, Macskanő, Rébusz, Joker, Méregcsók) eredetét.

Gotham Forrás: DC

Ugyancsak DC-képregények adaptációja lesz ősszel, illetve télen a démonvadászos, természetfölötti Constantine, melyet az itthon is megjelent Hellblazer-füzetek alapján készítettek (a főhős figuráját a Keanu Reeves főszereplésével készült Constantine, a démonvadászból ismerhetik páran), valamint az iZombie, melynek fekete humorral telített története egy magát embernek álcázó zombilányról szól, aki kénytelen a hullaházban munkát vállalni, hogy emberi agyhoz jusson. A történet főhőse azonban azzal nem számol, hogy a halottak agyaival együtt azok tudását is megkapja, és belső késztetése nyílik arra, hogy kinyomozza, hogy kik okozták táplálékai halálát.

Még két igen ígéretes projektet érdemes megemlíteni. Az egyik a Powers, melyet már évek óta próbálnak adaptálni, s úgy tűnik, hogy végre siker koronázza a készítők erőfeszítéseit – igaz, nem egy tévécsatornát, hanem a Playstation játékgépet platformként használva. Ez a sorozat két gyilkossági nyomozó történetét mutatná be, akik olyan ügyeken dolgoznak, melyek valamilyen kapcsolatba hozhatóak a különleges képességű emberekkel. A másik nagy lehetőségekkel kecsegtető adaptáció a Scalped lehet, mely a WGN csatornára készül Amerikában. Egy westernes hangulatú, noir történetről van szó, mely egy indián rezervátumban játszódik és az ottani viszonyokat mutatja be, kezdve a berendezkedéstől, a politikán át egészen a szervezett bűnözésig.

Pár éve ment itthon is a Hősök

És akinek már elege van a klasszikus képregény-adaptációkból, az is találhat 2015-ben magának csemegét, hiszen az NBC újraindítja a Hősöket Heroes: Reborn címen – a koncepciót megtartva, de vélhetően zömében új karakterekkel. Ez a sorozat annak idején nem egy létező képregényre épült, azonban minden megtalálható volt benne, ami egy képregényes történetre jellemző lehet.

Ezek csak azok az adaptációk, melyek már biztosan elkészülnek az elkövetkező pár hónapban – és akkor a jó pár animációs sorozatról (Beware Batman, Ultimate Spider-Man, Hulk and the Agents of S.M.A.S.H., stb.) még nem is ejtettünk szót. Ráadásul a fentieknél sokkal több képregényből terveznek tévés verziót, de ezek jó része természetesen sosem valósul meg – mi is siratjuk olyan kultikus képregények kútba esett adaptációs tervét, mint a Y: The Last Man (Y, az utolsó férfi), Locke & Key vagy Fables (Fabulák).

De ha szerencsénk lesz, akkor a The Walking Dead készítőjének klónos képregényből, a Clone-ból, az összeesküvéses, űrös, földönkívüli szerkezetes Letter 44-ból, vagy esetleg Frank Miller időutazós, szamurájos Roninjából elkészülhet a tervezett sorozat. De talán a legszebb álom egy, a Pax Romanán alapuló széria lenne. Jonathan Hickman képregénye ugyanis pár katonáról szól, akik a III. világháború hajnalán visszautaznak az ókori Rómába, hogy megváltoztassák a múltat, és megmentsék a megsemmisülés szélére sodródó világukat.