Nem Ördög Nóra az első lelépő

Ördög Nóra, csajfeszt
Vágólapra másolva!
Ördög Nóra átigazolása az RTL Klubtól váratlan és médiaipari berkekben mindenképp fontos hír, de nem ez volt az első ilyen lépés. A két nagy kereskedelmi tévé eddig is szívesen igazolt a konkurenciától, volt is pár bírósági per ezekből az ügyekből.
Vágólapra másolva!

Elveszített egyet az RTL Klub a vezető arcai közül, mivel a 13 éve képernyőn lévő, RTL-hez ezer szállal kötődő Ördög Nóra úgy igazolt át a TV2-höz, hogy Kolosi Péter programigazgató szerint a vezetők közül senkivel nem beszélt a megkeresésről, pedig minden bizonnyal jó ideje környékezte már a rivális tévétársaság. Egy ilyen átigazolás nyilvánvalóan kockázatos az adott médiaszemélyiség számára, főképp a pénzről szól, és korábban is gyakran okoztak hasonló esetek felhördülést médiaipari berkekben. A TV2 nem mellesleg a nézettségi versenyben múlt héten jobban állt (bár ez a vébé miatt is van, az RTL-től többen kapcsolnak át meccset nézni) - mindenesetre az elmúlt héten, egész napot vizsgálva nyert teljes lakosságban és a 18-49-es korosztálynál is a TV2.

Nem biztos viszont, hogy Ördög Nóra átigazolása csak a pénzről szól: elképzelhető, hogy döntését az is befolyásolta, hogy a főképp RTL-csoportot sújtó reklámadó miatt feszült a viszony a kormány és a tévétársaság közt, és momentán békésebb munkahelynek ígérkezik az állami reklámmegrendelésekkel jobban álló TV2. Lehet, hogy az X-Faktort és a Csillag születiket unta meg, és mást szeretne csinálni. De nem az X-Faktor műsorvezetője ez első, aki ebben a hazai, 1997-1998 óta kétpólusú kereskedelmi tévés világban egyik nagy tévétől a másikba ment.

Ördög Nóra Fotó: Rostás Bianka/Life.hu

Liptai Claudia jelenleg a TV2 legismertebb arca, de sztármonitoros felmérések szerint is mindig top 3-as: ő sem volt azonban mindig a csatornánál, épp az RTL Klubtól ment át. A Marketing & Média szaklap szerint nincs olyan médiaszemélyiség itthon, akiről annyi cikk született volna az elmúlt két évben, mint róla, de ez a Csíííz vagy a Pasik idején nem így volt, végül Friderikusz hívására ment a TV2-re, a Claudia Show végett. Ma már nem lehet megmondani, milyen karriert futott volna be, ha 1999-ben nem vált munkahelyet, de ennél ismertebb vagy foglalkoztatottabb aligha lenne. Per is lett az akkori ügyből, azt az RTL Klub elbukta. „Én soha nem gondolkodom azon, mi lett volna ha. Ha van valami, amit jól csinálok, az az, hogy utólag soha nem lamentálok semmin. Persze nem vagyok tévedhetetlen" – mondta az Origónak, amikor erről kérdeztük.

Havas Henriken is összekaptak

A két nagy kereskedelmi tévé jelentéktelennek tűnő, igazán piszlicsáré ügyeken is össze tudott kapni, annyira komolyan vették azt, hogy sztárjaik nem tűnhettek fel a rivális képernyőjén, sem beszélgetős műsorban, sem realityben. Emlékezetes eset volt, amikor egy Big Brother-szereplő kedvenceként az adatlapra beírt, az RTL-en futó Heti Hetesben akkor állandó megmondónak tartott Havas Henriket behívta egy adásra a TV2. Ugyan csak pár percre tűnt fel a konkurenciánál, annyira éles volt akkoriban a Való Világ kontra Big Brother háború, hogy az RTL Klub kreatív igazgatója (és a VV1 producere), Árpa Attila elintézte, hogy Havast kirúgják az akkoriban igen nézett talkshow-ból. Ez a korlátozás máig érvényben van, Till Attila nem bukkanhat fel főnöki engedély nélkül az RTL egy műsorában sem, ahogy Erős Antóniát sem hívják beszélgetni a Mokkába.

Hajós András is volt már több tévén Fotó: Hirling Bálint - Origo

Másfél évtized alatt a celebek, képernyősök áramlása ugyanúgy folytatódott, jellemzően RTL-es műsorvezetőket csábított át a TV2, és vagy bejött a húzás, vagy nem – de a legtöbbször nem. Bochkor Gáborék például a Kész átverést vitték az RTL-en, de átmenve a TV2-re a Boros-Bochkor Show már nem maradt meg sokáig adásban. Ugyanez az irány maradt később is, hiszen Vágó István rekordhosszú ideig vezette a Legyen Ön is milliomos!-t az RTL-en, de amikor mellőzöttnek kezdte érezni magát a gameshow-k felé kacsintgató Sebestyén Balázs mellett, akkor átment a TV2-re, ahol aztán a korábbi nézettséget már nem tudta hozni.

Majka egykor az RTL Klub és a Cool TV arca volt, majd a TV2 kezdte alkalmazni hosszabban az Ezek megőrültek!-ben vagy A Nagy Duettben. Valóságshow-szereplőkkel mellesleg mindig voltak gondok: az RTL Pongó áthívásával növelte még jobban a VV2 nézettségét 2003 elején (ezzel az a faramuci helyzet állt elő, hogy egy volt BB-arc ásta meg a Big Brother 2 sírját), tíz évre rá meg Alekosz okozott önmagának problémát, amikor az ÖsszeEsküvők című reality miatt hátat fordított az RTL Klubnak. A VV4 nyertese erről a témáról, és kommunista nagyapja szelleméről itt mesélt nekünk hosszabban.

Friderikusz Sándor Forrás: TV2



Friderikusz Sándor sem maradt ki ebből a körtáncból, mert 1998-ban az RTL Klubhoz igazolt az MTV-s évek után, majd a TV2-re ment át. Természetesen ebből az ügyből is per lett. „A pereskedés legelején 320 milliót követelt tőlem az RTL Klub mint elmaradt hasznot plusz kártérítést, ami tényleg a vicc kategóriájába illett. Ezt az összeget aztán maguk szállították le 240 millióra, nyilván, mert belátták, hogy ezt a magas követelést képtelenek lesznek bizonyítani. Jogerősen - úgy emlékszem - 220 millió forintot ítélt meg az RTL Klubnak a Fővárosi Ítélőtábla anélkül, hogy az ügyet előadó bírónak bármiféle fogalma lett volna a televíziós és reklámiparról, sőt magáról a tényállásról is" – mesélte az Origónak. Hosszabban itt a komplett történet, igen tanulságos.

Könnyebb, ha szabadúszó az ember

Számos képernyős fordult meg itt-ott, sokan azonban probléma és kellemetlen magyarázkodás nélkül tehették, hiszen nem voltak alkalmazottak, vagy nem szerepelt a szerződésükben, hogy nem mehetnek a riválishoz (minden tehetségkutatós énekessel kötnek ilyet a tévék, a kontraktus pedig nemcsak a gázsikra, százalékokra tér ki, hanem arra is, hány évig nem bukkanhat fel más kereskedelmi tévén az adott ifjú sztár). Hajós András például a Viasat3-as és TV2-es műsora után sok éven át a Heti Hetes, így az RTL arca volt, okozott is meglepetést, amikor Az ének iskolája első évadja miatt átment a konkurenciához. Azóta pedig már zsűrizett a Sztárban Sztár című show-ban, illetve kapott saját műsort a SuperTV2-n, Hajós a dobozban címen.

Ha viszont izgalmas karaktert talál az RTL Klub, akkor ott sem finomkodnak, nem nézik azt, mely csatorna dobta be a köztudatba – és erre elég két példa. Gáspár Győző a TV2-n, a VIP Brother című műsorban ökörködött és ripacskodott hosszan 2003 elején, majd az RTL-esek láttak benne annyi fantáziát, hogy az Osbournes mintájára saját valóságshow-t kapjon. Ugyanígy nem volt finnyás az RTL akkor sem, amikor új mentor kellett Keresztes Ildikó helyére, úgy tette be Tóth Gabit a tehetségkutatóba, hogy ő korábban a TV2 üdvöskéje, a Megasztár felfedezettje volt - igaz, először az RTL-es Csillag születikben próbálkozott.