Véletlenekből született a Twin Peaks

Twin Peaks
Vágólapra másolva!
Az M1 július 21-től újra adja a Twin Peaks-t, így végre egy újabb generáció is megismerkedhet a közel huszonöt éves klasszikussal. Visszatér Cooper ügynök, Truman seriff, Windom Earle és Tuskó Lady, no meg a baglyok, amelyek még mindig nem azok, aminek látszanak. 
Vágólapra másolva!

A három Golden Globe-bal és két Emmy-díjjal jutalmazott Twin Peaks 1990 áprilisában indult hódító útjára, és nem túlzás azt mondani, hogy alapjaiban változtatta meg, amit addig a sorozatgyártásról gondoltunk. A hagyományos, történetvezérelt szériák helyett ugyanis egy sajátos víziót kaptunk, amelyet sokan zagyvaságnak gondoltak, még többen viszont istenítettek, kultsorozattá emelve David Lynch vállalkozását.

Többször folytatták volna

Az első évad nagyjából kerek egész volt, így a másodikra már nem is haraptak annyira a nézők, és később is hiába merült fel többször a folytatás lehetősége - Lynch legutóbb tavaly tárgyalt az NBC-vel, de ezen a szinten meg is rekedt a dolog. A rajongók azonban így sem maradnak hoppon, július végén kerül ugyanis a boltokba a Twin Peaks: The Entire Mystery című Blu-ray kiadás, amelyen másfél órányi plusz, eddig nem látott jelenet kap helyet.

A Blu-ray kiadás borítója Forrás: www.blu-ray.com


Bár az igazi rajongókat valószínűleg nehéz meglepni, azért összeszedtünk mi is pár információt azon véletlenekről és korábbi produkciókról, amelyek ilyen vagy olyan irányba, de mindenképp formálták a sorozatot.

Marilyn Monroe-tól indult a sztori

David Lynch és szerzőtársa, Mark Frost eredetileg a Goddess című Marilyn Monroe-életrajz megfilmesítését tervezte, de végül is nem sikerült megszerezniük a könyv jogait, így átnyergeltek a Twin Peaks megvalósítására. Marilyn Monroe valamennyire így is benne maradt a történetben, a halála körüli találgatásokra utal például, hogy Laura Palmert az után ölik meg, hogy leírja a naplójában: mindent a világ elé tár egy híres és fontos emberről, akivel viszonya volt. (A sorozatban Ben Horne-ról van szó, aki a párhuzam ismeretében könnyen behelyettesíthető John vagy Robert Kennedyre.)

Lynchnek megtetszett több karakter

A Twin Peaks-ben több figura is van, aki eredetileg csak kisebb szerepet kapott volna a történetben: a Bobot alakító Frank Silva például nem is színészként, hanem díszletberendezőként dolgozott a produkcióban, Lynchnek egyszerűen megtetszett, ahogy egyszer elbújt Laura Palmer szobájában. Később egy jelenetnél csupán a visszajátszáskor vették észre, hogy véletlenül tükröződik az alakja, e köré a rendező aztán egész mitológiát szőtt.

Frank Silva mint Bob Forrás: ABC


Sheryl Lee is eredetileg csak Laura Palmert játszotta volna - akinek korai halála miatt nem sok szerepe van a történetben -, de Lynchet annyira lenyűgözte a személyisége, hogy életre hívta az ugyanúgy kinéző unokatestvér, Madeleine Ferguson karakterét. Ugyanígy, a félkarú Gerard is csak egyszer jelent volna meg, az őt alakító Al Strobel viszont szintén meggyőzte a rendezőt, és visszatérő szerepet kapott.

Rengeteg filmes utalást lehet kibogozni

A fent említett két karakter egyébként visszavezethető két klasszikus produkcióra: a Szédülés című Hitchcock-filmben Kim Novak játszott el egy szőke és egy barna nőt (ahogy a Twin Peaks-ben Sheryl Lee), akik közül az egyiket Madeleine-nek hívták - miközben egy John Ferguson nevű férfi is feltűnt a filmben, így állt össze Laura Palmer unokatestvérének a neve. A félkarú Gerard A szökevény (az eredeti, hatvanas évekbeli sorozat) nyomozója után kapta a nevét: az ihletet adó szériában ő az, aki mindenképpen el akarja kapni Richard Kimble-t - miközben a szökésben lévő doki éppen egy félkarú férfit keres.

David Lynch Forrás: AFP/Kevin Winter


Az első pár epizódban börtönben ülő Hank Jennings a fogság alatt ugyanúgy a 24601-es számot viseli, mint A nyomorultak Jean Valjeanja, de többek között David Lynch karakterének is megvan a története. A Twin Peaks-ben ugyanis maga Lynch is megjelenik Gordon Cole-ként, aki meg az 1950-es Billy Wilder-film, az Alkony sugárút egyik karakteréről kapta a nevét. Az eredeti cím Hollywood talán leghíresebb környékére, a Sunset Boulvard-ra utal, amely Lynch későbbi filmjét, a Mulholland Drive-ot is ihlette.

Lett volna spin-off is

A Mulholland Drive egyébként valamiképpen a Twin Peaks spin-offjának is tekinthető, miután Naomi Watts ottani karakterét a sorozatban látott Audrey Horne figurája ihlette. Az Audreyt játszó Sherilyn Fenn egy 1997-es interjúban el is mondta, hogy Lynch beszélt neki egy testvérsorozatról, amely a lány történetét vinné tovább, immár Hollywoodban.

Kyle MacLachlan barátnője féltékeny volt

Audrey karaktere amúgy is bekavart kicsit a színészek közötti viszonyokba, Lynch és Frost ugyanis eredetileg úgy tervezték, hogy a történet előrehaladtával Cooper ügynököt majd összehozzák Audreyval. A nyomozót alakító Kyle MacLachlan azonban úgy vélekedett, nem lenne helyes az erkölcsös ügynököt összehozni egy kiskorúval - holott akkor Audrey már kis idő múlva érettségizett a történet szerint. A stábtagok csak évekkel később elevenítették fel, hogy MacLachlan akkori barátnője, a sorozatban szintén szereplő Lara Flynn Boyle nem volt jóban Sherilyn Fenn-nel, így valószínűleg inkább ő volt a gátja Cooper ügynök és Audrey kapcsolatának.

A szereplők utóéletéről itt írtunk bővebben.