11 érdekesség a Cobra 11-ről

Cobra 11
Cobra 11
Vágólapra másolva!
A Cobra 11 Németországban már 18 éve megy, a bűnügyi sorozatot ma már közel 140 országban követik a nézők. A kölni autópálya-rendőrség munkájának bemutatását 9 részesre tervezték eredetileg a készítők, ma már a 24. szériánál járnak, több mint 260 résszel. Ez idő alatt autók ezreit törték össze az utakon, saját autópálya-szakaszt építettek számukra, és az autókon kívül a kamerák is speciális védelmet kapnak.
Vágólapra másolva!

Egy főszereplő tizennyolc éven át

A sorozat főszereplőjét, Semir Gerkhant a kezdetektől a félig török származású német színész, Erdogan Atalay alakítja. Társaként megjelent a képernyőn Johannes Brandupp, Mark Keller, Tom Beck, René Steinke, a 261. résztől pedig Vinzenz Kiefer személyében kap segítséget Semir. Az autópálya-rendőrség főfelügyelője több interjúban is kijelentette, hogy míg a nézők követik a sorozatot, hű marad a Cobra 11-hez. Atalay színészi munkája mellett a sorozat forgatókönyvének írásában is segédkezett az elmúlt években.

Forrás: RTL

Csak a BMW állandó társ

Semir mellett gyakran cserélődtek a rendőrtársak, BMW-je azonban mindvégig megmaradt, védjegyévé vált. A főszereplő kezdetben az E36-os modellel száguldott a bűnözők után, majd szolgálati autóját E46-os, később pedig E90-es modellre váltotta.

Minden idők legtöbb autóját összetört sorozat

A sorozatban 1996 és 2014 között közel 4500 autót törtek össze, köztük egy Maybach Fulda Exelerót, melynek értéke a 9 millió eurót is meghaladja. A látvány kedvéért olyan luxusjárgányok repültek már a levegőbe és estek darabokra, mint egy Lamborghini Gallardo, egy Maserati GT, egy Porsche Panamera, egy Audi R8, egy Porsche 917 és egy Ford GT40.

Forrás: RTL

Az egész világ őket nézi

A nagy sikert mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mára 140 országban vált elérhetővé. A legsikeresebb német sorozatként tekinthetünk rá, a Cobra 11 epizódjain kívül más sorozat ilyen magas exportot még nem ért el. Évek óta fut többek közt Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Belgiumban, Csehországban, Litvániában, Törökországban, sőt Mexikóban és Kínában is. Nemrégiben egy mongol csatorna is megvásárolta a szériát.

Hetek munkája egy epizódért

Egyetlen epizód létrejöttén 2-3 hetet dolgozik a stáb, szezononként pedig 16 rész forgatására van kapacitás. A 45 perces rész előállítása manapság több mint egymillió euróba kerül. A forgatás alatt átlagosan húsz autót tesznek tönkre, melyek közül néhány egy komolyabb karosszériajavítást követően újra jelenetbe állítható.

Védelem a kameráknak

Az év elején néhány kulisszatitkot megosztott az RTL a sorozat rajongóival, a 24. széria első részének bemutatása alkalmából. Mint azt a készítők elárulták, a látványos karambolokat egyszerre több kameraállásból filmezik, akár 16 kamerát is használnak az elérni kívánt hatás kedvéért. A kamerák speciális ütés- és tűzálló dobozokban vannak elhelyezve, melyek védelmet nyújtanak ütközéskor és a lángok közelében.

Forrás: RTL

Fokozott biztonság az autókban

Az autók biztonsága sokszorosa a hétköznapokban használt járművekének, hisz a kaszkadőrök élete múlhat azon, hogy egy előre nem kiszámítható ütközésnél mire képes a nagy sebességgel haladó jármű. A vezető hatpontos biztonsági övvel és nyakvédővel is rögzítve van az ülésre.

Saját autópálya a forgatáshoz

A sorozatot kezdetben Brandenburg tartományban forgatták egy gyorsforgalmi útszakaszon, később Krefeld és Köln között zajlott a forgatás. 2005 óta Észak-Rajna-Vesztfália ad otthont a Cobra 11 autópálya-rendőrségének, egy ipari park területén a Film+Test Location cég épített egy autópálya-szakaszt a sorozat számára. A teljes út 2300 méter hosszú, és tartozik hozzá parkoló, valamint gyorsító- és lassítósáv.

A legnagyobb robbanás

A sorozat legnagyobb robbanása a 2008-ban sugárzott A rettegő város (Stadt in Angst) c. epizódban látható. A történet szerint az autópálya-rendőrség tudomást szerez arról, hogy a pálya alatt futó gázvezetékre bombát szereltek, és a szelepek elzárásával Semiréknek sikerül megakadályozniuk, hogy a fél város a levegőbe repüljön. Az epizódban 14 autó robban fel és a legütősebb jelenethez 25 kilogrammnyi robbanóanyagot használtak, 400 kilogramm fehér porból álltak az óriási füstfelhők.

Forrás: RTL

Kigyulladt autó a forgatáson kívül

A második évadban Semir társát alakító Mark Keller alatt a forgatáson kívül is gyulladt már ki autó. A színész épp Mustang Shelby GT 500-asában ült, mikor hirtelen lángok törtek fel a motortérből. A nagyjából 120 ezer eurót érő verdából sikeresen megmenekült a színész, aki később azt nyilatkozta, hogy a járókelők és a rendőrök, látva a lángolkban álló autót és őt, azt hitték, hogy a Cobra 11 forgatásába csöppentek.

Paródia török akcentussal

A sorozatból készült egy többrészes paródia, melynek címe a német Alarm für Cobra 11- Die Autopolizei után Alarm für Kebap 11- Die Dönerpolizei lett. A készítők újraszinkronizálták a bűnügyi sorozat egyes epizódjait, a főszereplő török származására utalva kemény török akcentussal szólalnak meg a szereplők.