Vége a Napló nagy fejezetének

Napló
Vágólapra másolva!
Költözik a Napló, a TV2 emblematikus műsora, amely 1997 októbere óta vasárnap este hétkor látható, fix pont a magyar televíziózásban közel 17 éve. Az RTL sok éven át nem tudta legyőzni, most egy saját show űzi el biztosnak hitt helyéről a riportműsort.
Vágólapra másolva!

A Napló új időpontra kerül – tudta meg az Origo. Ez a legtöbb sorozat, vetélkedő esetében nem lenne jelentősebb hír, de a Napló 1997 óta biztos pont volt a TV2 vasárnap estéiben, olyannyira, hogy a rivális RTL Klub egy évtizeden keresztül nem talált fogást rajta. Végül egy titkos csodafegyver, a Cobra 11 lett huzamosabb ideig ellenfele és legyőzője a riportműsornak, a német sorozat szárnyalását az RTL is ámultan nézte. Majd a Való Világ 4, az Alekosz menyasszonyt keres jött, a blockbusterek, az X-Faktor és a VV5 gyengítettek a Napló nézettségi számain. A riportműsor már nem volt tehát az a biztos erő a vasárnap estében, így programpolitikai szempontból eljött az ideje elmozdításának.

Napló Forrás: TV2

György Bence program- és hírigazgatót megkérdeztük, ő úgy látja, hogy a csatorna céljai fontosabbak, mint egy-egy műsor helye a tévéújságban. "Célunk, hogy a közönségünk, felnőttek és gyerekek megtalálják kedvenc műsoraikat a TV2-csoport csatornáin. Ősszel, vasárnap esténként szórakoztató, az egész családnak nagy élményt jelentő műsorok lesznek láthatók. Ezeknek legkésőbb 19.00 órakor el kell kezdődniük ahhoz, hogy ne okozzanak fejtörést azoknak, akik végig szeretnék nézni és másnap munkába, iskolába mennek. Biztos vagyok abban, hogy a Napló nézői szívesen nézik majd a riportműsort szombaton a Tények előtt is" – válaszolta megkeresésünkre.

De akkor hová kerül?

Bár a TV2 még nem jön ki lapjaival, úgy tudjuk, hogy szombat délután 5-re kerül a műsor, azaz nemcsak napot vált, hanem átkerül egy jóval kevésbé kiemelt műsorsávba, ami – könnyen belátható – más liga. Ha most szombaton már az új időpontban köszöntené a nézőket Vujity Tvrtko, akkor az NCIS ismétlése helyére csúszna be a Napló, legyőzendő riválisa pedig egy belga–holland–luxemburgi kalandfilm lenne, amely talán nem véletlenül vitézkedik a nézettség szempontjából nem olyan jelentős szombat délutáni sávban. A TV2 megerősítette, hogy a műsorvezető – Tvrtko – marad, a témaválasztásban sem lesz újdonság, nem lesz fazonátszabás, nem várható semmi formabontó újítás.

Miért kell mennie?

A nézettség sem volt olyan acélos, mint írtuk korábban, de annál fontosabb, hogy kell a jó műsorsáv, a korábbi időpont a csatorna kiemelt fontosságú műsorának, a Sztárban sztár című show-nak. Az első évad előtt kevesen fogadtak volna arra, hogy a cebeles program széles körben kedvelt, nézett lesz, hiszen a TV2 bukott már el ismert emberekkel készült műsorokkal – legalábbis a Celebműszak észrevétlenül ment és múlt ki, és az Édesnégyes sem került ki a dicsőségfalra.

A Sztárban sztár első évadja tehát némiképp váratlanul nagy siker lett, a Korda Györgynek beöltözött Szandival együtt, de a TV2 – amely híres arról, hogy irdatlan hosszúra elnyújtja show-it – szerette volna hétvégén tolni a műsort, nem pénteken, és korábbi kezdéssel, hogy ne aludjanak bele sokan este 11-re. Ennek lett áldozata a 17 éve ugyanott látható Napló.

Mit adott nekünk a Napló?

Egy ilyen hosszú múlttal rendelkező műsor logikusan bővelkedett hervasztó és felemelő pillanatokban. A 2006-os Sváby–Orbán-csörte mindenkinek beugrik: maradjunk annyiban, hogy Svábynak nem ez volt élete interjúja, és szíve szerint törölné mindenhonnan. 2011-ben is akadt kínos magyarázkodnivaló, az egyik riport egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt terménylopást mutatott be. Azt a látszatot keltette, hogy a stáb jókor járt jó helyen, tetten ért három kukoricatolvajt. Később kiderült, hogy csak eljátszották a lopást, és ezért pénzt is kaptak – a szerkesztő-riportert elbocsátotta a csatorna.

Emlékezetes anyagok is akadtak persze bőven, ilyen volt a Szécsi Pál anyjával, Katalinnal készült interjú (ő évtizedek óta nem nyilatkozott, ekkor kivételt tett), vagy az utolsó magyar hadifogoly története. Történt, hogy egy tatárföldi elemgyógyintézetben kérdezgetett egy 75 éves idős férfit egy magyar szakember, és egyszer csak világossá vált, hogy az orvossal szemben egy elfeledett magyar hadifogoly, Toma András ül. Hazahozták őt Magyarországra, a Napló végig vele volt, később pedig megtalálták a családját is.

Hadas szerint felborultak az arányok

A Naplóval – a kezdetekkel, a nézettségével – épp a közelmúltban foglalkoztunk hosszabban. Sváby elmesélte, hogy nem tetszett neki a név, és emlékezett arra, melyik riport volt szólt először nagyot. Azurák futott az olimpiai lánggal, találkozott a Ceausescu-házaspárt kivégző kiskatonákkal, Tvrtko pedig forgatott többek között Észak-Koreában, Türkmenisztánban, de egyszemélyes stáb volt sok afrikai országban is. Erről itt írtunk bővebben.

Hadas Kriszta 2000-ben csatlakozott, az Origónak így mesélt erről az időszakról: „Egy Korong utcai másfél szobás lakásból csináltuk akkoriban a műsort, voltunk úgy tízen. Szakmai, felnőttéletem legboldogabb tíz éve volt, míg Sváby volt a főnök: több volt az nekünk, mint egy tévéműsor, az a mi életformánk volt. A Napló akkor még számított, jegyezték. A mi tévés családunk volt, és úgy mondom ezt, hogy nem vagyok egy gejl típus. A nézők számára is fontos volt, követte minden társadalmi osztály."

Hadas Krisztának heteken belül a LifeNetwork TV-ben és az RTL2-n indul a saját műsora. Fotó: Hirling Bálint - Origo

„Mindig is próbáltam távol tartani magam a belpolitikától. Több száz riportból nehéz kiemelni egyet, de Afganisztán, Dél-Afrika nagy kaland volt: egy, a Fővárosi Állatkertben született kis oroszlánt dobozban vittünk magunkkal, azóta is szabadon él. Sok társadalmi, szociális kérdést feszegető riportot csináltam, ez volt a fő profilom" – tette hozzá. Úgy látja, hogy a Naplónál az arányok borultak fel, nem baj, ha van egy keresztpromóciós anyag vagy egy könnyed riport, ha mellé van két oknyomozást, adatgyűjtést követő, fajsúlyos téma. Hadas szerint az utóbbi kikopott.

„Egyértelmű, hogy a tévés szokások megváltozása miatt is vesztett volna egykori magas nézettségéből" – mondta a tévés, aki mostanában két új műsoron dolgozik, úgy napi 20 órát. Az RTL II-n lesz egy 14 részes zenei dokumentumsorozata, Nagyszám a címe. A legnagyobb slágereken és 63 híres zenésszel készített interjún keresztül mutatja be az elmúlt ötven évet. A Lifenetwork-re a Jön a baba – Hadas Krisztával című műsor készül, Kéky Kira kolléganőjével 10 hétköznapi, állapotos nő életét követik.