Jó móka a jeges vizes kampány, utalnak is a hírességek

vizes kampány
Vágólapra másolva!
Terjed itthon is az ALS-kampány, amely során jeges vízzel öntik le magukat ismert emberek. De vajon mennyire öncélú ez, és mennyire mutat túl az internetezők szórakoztatásán? Tényleg átutalnak kisebb-nagyobb összegeket a vizes mókára vállalkozó sportolók, tévések, közéleti személyiségek?
Vágólapra másolva!

Gönczi Gábor és a Fókusz indította el itthon az ALS-betegségben szenvedők megsegítése végett indított kampányt. „Külföldön akkor pár napja már ment, én pedig a Fókusz végén úgy búcsúztam el, hogy kihívtam Dzsudzsák Balázst, Palvin Barbarát és Kovács Ákost. Mi kifejezetten erre a szindrómára, tehát az alapüzenetre csatalkoztunk rá, így találtuk ki a műsorban, és ezzel párhuzamosan útjára bocsátottuk ezt a kezdeményezést. Egy-két nap alatt elképesztő méreteket öltött az akció itthon is" – mesélte a műsorvezető az Origo megkeresésére.


Az RTL Klub műsorvezetője szerint nem baj, hogy nem csak az ALS-betegségben szenvedőknek segítenek a hazai celebek, és előkerülnek olyan kezdeményezések, mint a Szemem Fénye Alapítvány vagy a Bátor Tábor: „Sokan megnevezték a saját támogatottjukat, esetleg pólón reklámozták ezt. Ez amúgy nem probléma, a lényeg, hogy segítsünk, és az ismertséget olyanra váltsuk, ami valóban fontos."

„Az én felhívásom ugyanakkor az ALS-re szólt. Fejlemény, hogy nálam személyesen bejelentkezett két magyar beteg is, szívhez szóló levelet írtak. Felvettem velük a kapcsolatot, holnap találkozunk, sorsukat bemutatjuk a Fókuszban. Úgy tudom, Magyarországon évi 500 új beteget regisztrálnak ezzel a betegséggel" – mondta Gönczi, akinek pártfogoltjai függetlenek ettől az akciótól, ő a Hospice Alapítványt támogatja rendszeresen.

Tóth Gabi a Facebookra tette ki videjóát, jelenleg nyaral, ezért menedzsere mesélt a jótékonykodásról: „Gabi külön fel is hívja a figyelmet a videóban, hogy nem elég annyi, hogy az ember leönti magát egy vödör jeges vízzel, hozzátartozik az adományozás is az ALS-alapítvány számára. Ő is utalt már pénzt, és a kezdeményezés hatására úgy döntött, hazai alapítványokat is fog támogatni. Többféle lehetőség felmerült, végül beteg gyermekeket támogató alapítvány mellett döntött."

A Mokka sem hagyta ki

„Hétfő reggel a Mokkában leöntöttek sok jeges vízzel, de előtte pontosan megnéztem, milyen ez a kampány: én nem utaltam, mert a személyességet fontosabbnak tartom. Az akció délutánján beültünk az autóba, borítékba betettünk egy jelentősebb összeget, és elvittük egy Kovács Benedek nevű, oxigénhiányosan született kisfiúnak, aki fantasztikus harcot vív az egészségéért, küzdelemből példát mutat mindenkinek. Benjamin nagyfiam adta át a támogatásunkat, amit nem forintosítanék. A fiú öt műtéten van túl, hamarosan közeledik a hatodik" – mondta az Origónak Vujity Tvrtko.

„Annak nincs értelme, hogy valaki leöltse magát jeges vízzel, és annyi. Ez a cselekedet nem öncélú, nem lehet önreklám része, és politikai célra sem korrekt felhasználni. Ugyanakkor minden tiszteletem azoké, akik belenyúlnak a pénztárcájukba" – tette hozzá. A TV2 képernyőse kihívta Bente Angell-Hansent, a Norvég Királyság külügyminisztériumi főtitkárát, Norvégia frissen kinevezett bécsi ENSZ-nagykövetét (aki október 1-jétől lesz hivatalban), és egy komplett kosárlabda-csapatot, utóbbiak órákkal később teljesítették a feladatot. Tvrtko büszke arra, hogy már bejelentkeztek nála olyanok is, akik támogatnák a kisfiú harcát.

Sportolók is benne vannak

Hívtuk Görbicz Anitát is, a magyar kéziválogatott BL-győztes irányítóját, aki épp vezetett: kérdésünkre elmondta, hogy szívesen vett részt az akcióban, és a Mosolymanó Egyesületet támogatja, amely játszóterek önkéntes gondozásával, környezet-tudatosággal, hagyományápolással, családi programok szervezésével foglalkozik, többek között.

Nagy Lilla válogatott labdarúgó, az MTK Hungária FC labdarúgója, szintén részt vett a kampányban. Az Origónak elmondta, hogy kötelességének érezte utalni az alapítványnak, tehát nem csak a feltűnés kedvéért öntötte magát nyakon hideg vízzel. „Először kimentem a kertünkbe, eláztattam magam, majd a szárítkozás után leültem a számítógép elé, és elküldtem egy kisebb összeget, hiszen mi nem vagyunk profi játékosok. Amúgy jó hecc volt, és emberileg is kihívás volt számomra" – mondta az MTK szélsője.

Szombathy Pál, a Reggeli Start műsorvezetője is benne volt a mókában, azért is, mert Nagy Lilla hívta ki. „Esetenként szoktam jótékonykodni, most is utaltam az alapítvány számlára, de az összeg nem publikus. Ehhez a bohóckodáshoz annyira nem volt kedvem, és ha öncélú a dolog, akkor nem is teszem meg. A célokkal azonban azonosulni tudtam" – mondta lapunknak.

A jelenségről itt írtunk korábban.