A kukában landolt a brokkoli az első adásban

A konyhafőnök
Vágólapra másolva!
Szeptember 1-jén elstartolt A Konyhafőnök az RTL Klubon, Vajda Pierre, Fördős Zé és Bernáth József elkezdte keresni az ország legjobb hobbiszakácsát, aki tízmillió forintot nyer a műsor végén. Az első adásban kedvenc ételeiket és csokiszuflét készítettek a versenyzők, a zsűritagok pedig pont olyan kritikusak voltak, mint ahogy azt ígérték. Mint egyéb tehetségkutatókban, ebben a gasztroversenyben is van kieső minden adás végén, feszültséget fokozó zene és visszaszámlálás, a fődíjat pedig egyvalaki viheti haza.
Vágólapra másolva!

Nem egyszerű főzőshow

A konyhafőnök nem tipikus főzőműsor, több műfaj keverékeként jellemezhető. A gasztronómiai ismeretek mellett a versenyzők magánéletébe is beavatják a nézőket, hisz a megismerésnek fontos szerepe van, könnyebben tudnak kedvencet választani a műsor követi, ha kialakul a szimpátia. Az egyik női szakácsról például megtudtuk, hogy több évet töltött külföldön, ösztöndíjat is sikerült elnyernie, az egyik srác pedig arról mesélt, hogy beteg szülei miatt otthon az ő dolga a főzés. Nem lett olyan érzésünk, mintha szívbemarkoló sztorikat akarnának nekünk eladni, az ételeké és a sütés-főzésé maradt végig a főszerep. Számos más showelemmel is éltek a készítők, ami nem hagyta lankadni a figyelmet. Az idő múlását visszaszámláló jelzi, a feladat végén pedig a versenyzőknek le kell tenniük mindent a pultra, majd hátrébb állva feltenni a kezüket, ami kicsit gyerekesnek tűnik.

Az első feladat teljesítését követően a legjobbnak védettséget adnak, aki egyrészt mentesül a következő feladat kötelezettsége alól, másrészt ő választhatja ki, hogy versenytársai milyen kategóriájú desszertet készítsenek: könnyűt, közepest vagy nehezet. Minden adás végén búcsút vesznek egy játékostól, aki a zsűri értékelése alapján a legkevésbé teljesít jól az adott estén, azonban másnap új szakács érkezik a helyére, így minden adásban hatan próbálnak a másiknál finomabb és látványosabb ételt tenni a zsűri elé.

Forrás: Hajnal András

Az első ételek

Első feladatként tegnap este kedvenc ételeiket készítették el a versenyzők, és olyan fogások kerültek a tányérokra, mint tengeri sügér zellerpürével, pisztáciás kéregben sült bárányborda és királyrák farok chilis tagliatellével. Az ételeket látványos fenti kameraállásokból mutatták, a zsűri pedig az ízek mellett a tálalást és a kinézetet is erősen kritizálta. A technikát, a gyorsaságot és a stílust is árgus szemmel figyelik, mindennek a helyén kell lennie, a közeli kameraképek segítségével pedig minden verejték és grimasz élesen látszik.

A három gasztozseni igazán jól működik együtt, a versenyzőkön kívül egymásnak is meg merik mondani a véleményüket, és nyíltan vitáznak, ha nem értenek egyet valamivel.A műsor ideje alatt a hat főzőlappal és mosogatóval felszerelt pulttal szemben állnak Bernáth Józsefék, és egymással diskurálnak a látottakról, többször beszélgetésbe elegyedve a versenyzőkkel. Ha látják valakin, hogy borzasztóan ideges és nagyon kapkod, akkor egyikük odamegy és lenyugtatja, illetve szakmai tanácsokkal is ellátják a sokszor pánikba esett versenyzőket. A gasztronómia kedvelői könnyen rákaphatnak A konyhafőnök-re, de a tipikus főzőműsorokkal hadilábon állók is megtalálják benne az élvezetet. A versenyzőik által készített ételek fotói is receptjei elérhetők a műsor honlapján, így ha megtetszik egy fogás, néhány kattintással el lehet érni és nekilátni.

Forrás: Hajnal András

A védettséggel járó előnyök

A második feladat teljesítéséből a védettséget élvező versenyző kimarad, a galériából figyeli az eseményeket. A tegnapi adásban Tibor nyűgözte le a zsűrit, ezért ő választhatott kihívást a többiek számára. Érdekes fordulat volt, mikor a három zsűritag elhívta a hátsó szobába, majd megkérdezték tőle, hogy mit készítsenek a többiek. Ilyenkor aztán lehet taktikázni és a legnehezebbet választani, ez az első adásban így is történt, a csokiszuflére esett a választás. A feladat attól válik izgalmassá, hogy a versenyzők nem recept alapján sütnek, hanem megkapják a kész desszertet, aminek az ízét és állagát le kell másolniuk megérezéseik alapján. Jóket lehet derülni az elbénázott, összeomlott fogásokon, főleg ha a kukában landol egy-egy gondosan elkészített fogás.

Forrás: Hajnal András

Párbajozni kell a továbbjutásért

A továbbjutók nevét egyesével, lassú tempóban közlik, míg ketten maradnak a pultok előtt állva. Meglepő módon tényleg sikerül elérni a nézőben a feszültség érzetét, amihez azért a zenei aláfestés is nagyban hozzájárul. A két versenyzőnek meg kell küzdeni a továbbjutást, tegnap este fűszerekről kellett megállapítaniuk szaglás és ízlelés után, hogy mi az. Tegnap Gergely hagyta el a konyhát, nem sikerült felismernie sem a szerecsendiót, sem a csillagánizst. Végül ő vette le a kötényét és helyére érkezik majd egy új játékos holnap este. A műsor első adása pörgősre sikeredett, látványos főételek készültek, a zsűritagok pedig nagyon passzolnak egymáshoz, ami kiemelten fontos egy ilyen showműsornál. A következő adásban ismét kihívások elé állítják a versenyzőket, paprikás csirkét és polipot fognak készíteni. A konyhafőnök tipikusan olyan szórakozató műsornak tűnik elsőre, ami minden adásban tud újat mutatni, így szívesen ül le a tévé elé a néző esténként.