Borul a TV2 üzleti terve, ha nem kérhet előfizetői díjat

2014.09.15. 12:05

Mint korábban írtuk, a kormány úgy módosítja a médiatörvényt, hogy a két nagy kereskedelmi televízió január elsejétől se kérhessen pénzt a műsorterjesztésért. Az erről szóló módosító javaslatot pénteken terjesztették a parlament elé.

A TV2 a tartalomterjesztési díjról szóló törvénytervezettel kapcsolatban reagálva közleményt adott ki: "A törvénytervezet előzetes egyeztetés, a piaci szereplők megkérdezése nélkül került a parlament elé. A TV2 2015-ös üzleti tervében szerepelt, hogy terjesztési díjat kér a szolgáltatóktól, így érzékenyen érintené vállalatunkat, amennyiben a törvény ezt később nem tenné lehetővé. A TV2 magyar tulajdonba kerülése után a hazai nézők igényeihez igazodva alakítja műsorstruktúráját, és komoly műszaki invesztícióba kezdett. Ez utóbbi folytatása kerülhet veszélybe, amennyiben kimarad a tervezett bevétel" - írják.

Az előzetes hírekkel szemben a törvényjavaslat ugyanakkor egyértelműen utal rá, hogy egy jövőbeli szabályozás lehetővé teszi a TV2 számára, hogy terjesztési díjat kérjen - ebben bízik jelenleg a médiavállalat.

"Támogatjuk és sürgetjük, hogy a szabályozás előkészítése érdekében mielőbbi egyeztetés induljon az iparág szereplőivel. A TV2 eddig is azt képviselte és ezen túl is azon az állásponton lesz, hogy a terjesztői díjat ne a nézőkkel fizettessék meg" - áll a szövegben. A csatorna 2015-től kért volna pénzt a műsorát továbbító szolgáltatóktól.

Az Origo megkereste a tervezet miatt szintén aggódó RTL-csoportot is, de választ csak keddre ígértek.