Kétszáz évet repült vissza az ápolónő

Vágólapra másolva!
Az Outlander sorozat augusztusban indult, nem skót, sőt, egy arizonai amerikai írta a sztorit, de skótokról, a Skót Felföld harcosairól szól. 1743-ban játszódik, van benne egy kis időutazás, és annál több romantika, küzdelem. Mi mást is tudnánk ajánlani a skót függetlenségről való szavazás napjára?
Vágólapra másolva!

A történet a II. világháború után kezdődik, amikor egy fiatalasszony és történész férje, aki a negyvenes évek első felében a titkosszolgálatnak dolgozott, a Felföldre utazik felejteni, megtalálni ismét a másikat, újra felfedezni kapcsolatukban a romantikát, összejönni. Ezt a szexben sikerül is, amúgy a harmónia láthatóan nem az igazi, ráadásul baljós jelként egy jósnő szakadozó életvonalról, két házasságról, útról, de közben mégis maradásról hadovál a hősnőnek, amitől természetesen kissé összezavarodik.

Inverness mellett, egy éjszaka, egy domb tetején, egy Stonehenge-szerű, de annál kisebb, körkörös építmény közepén meglesnek pár druidát, a táncukat, szertartásukat, onnantól pörögnek fel az események az amerikai sorozattempóhoz szokott szem számára kifejezetten lassú, de szépen fotografált, lágy zenével kísért pilotban. A nő később visszatér, hideg fuvallatot érez, megérinti a középen álló nagy követ, majd háromszáz évvel korábban ébred – innen már a színek is mások, tónust vált a kép.

Vörös kabátos angol katonák üldöznek épp pár erdei haramiának látszó, szakadt alakot, amikor Claire Beauchamp Randall az 1700-as évekbe kerül. Összefut saját férje egyik ősével, aki menten meg is erőszakolná egy szikla tövében, de az egyik ellenálló megmenti. Innen a pilot egy road movie-ban folytatódik, a menyecske a skótokkal tart, szépséges tájakon át lovagolva, kalandokat átélve, eljutván ugyanazon helyszínekre, amelyeket 1945-ben is látott. Egy sérült, így segítségre szoruló sármőrrel hamar kalandja lesz, ez nyilván későbbi epizódokban még szebben alakul.

Pár viccesebb jelenetet is sikerült bebiggyesztenie a stábnak az első részbe. Egy alkalommal a XX. századból jött nő sebtisztításhoz készülődvén baktériumról, jódról beszél, mire értetlenül néznek össze a szakállas, torzonborz alakok. „Alkohol?" – kérdi türelmetlenül, mire mindenki felvidul. Máskor meg steril kötést, tiszta ruhát kér a teljesen szedett-vedett, toprongyos alakulattól, ami olyan irreális, mint tetszetős akciókat és gólokat várni a magyar futballválogatottól.

Lényeg, hogy ha szerette a Rettenthetetlen romantikusabb jeleneteit, kedveli a történelmi skatulyába tett kardozós, kosztümös filmeket, és az időutazós sztori belekavarása sem idegesíti, akkor van egy tippünk, mit nézzen a skót függetlenségi szavazás estéjén. Többet a sorozatról itt olvashat.