A Sztárban sztár és az X-Faktor után sokan elkapcsoltak

tévézés
Vágólapra másolva!
Nem izgatták túlzottan a tévéző lakosságot a választási eredmények.
Vágólapra másolva!

Az október 12-i önkormányzati választásokról több csatorna is adott összefoglalót, nézettségi adataikat azonban igen nehéz összehasonlítani, miután eltérő időpontokban jelentkeztek be rövidebb-hosszabb időre. Az RTL Klub közvetlenül az X-Faktor után tartott egy félórás különkiadást, amely az idősávjában a teljes lakosság körében 15,3 százalékos közönségaránnyal futott, összesen 404 ezren voltak kíváncsiak rá - ugyanez a 18-49-es korcsoportban 158 ezres nézettséggel ment, ami ott 13 százalékos közönségarányt jelentett.

A TV2-nél a Tények rendkívüli adását 21.33-tól 607 ezren nézték, de ez csak hatperces volt, annyi időre pedig könnyebb lekötni ennyi embert (a hatkor kezdődő, tehát a választások lezárása előtti Tények 932 ezer embert érdekelt a teljes lakosságban). Az M1 20.15-től foglalkozott az önkormányzati választásokkal, a műsor átlagban 267 ezer nézőt vonzott be a többórás adás ideje alatt, amivel 6,8 százalékos közönségarányt szerzett magának - ugyanez a szám a 18-49-es korcsoportban 76 ezer, illetve 4,4 százalék volt.

A fontosabb fogalmak

Nézőszám (AMR)
Ez a tévéműsorok jellemzésére szolgáló talán a legfontosabb mutató. Azt meséli el nekünk, hogy az elejétől a végéig összesen mennyi nézője volt az adott műsornak.

Közönségarány (SHR)
Azt mutatja, hogy az éppen tévézők hány százaléka nézte az adott műsort. Minél nagyobb ez a szám, annál büszkébb a csatorna.

Az ATV két részletben, 18.10-től, illetve 19.05-től dolgozta fel az eseményeket, az előbbi etapot a teljes lakosságból 98 ezren figyelték, amihez képest a 18 és 49 év közöttiek részvétele meglehetősen alacsony, csupán 9 ezer körül volt a csatornán. A későbbi adás már 168 ezer nézőt vonzott, a 18-49-es csoportból 28 ezret. A választásokról az Echo TV is beszámolt, de a Nielsen Közönségmérésből kinyerhető adatok alapján nem lehet elemezni az eredményeiket.

A vita nem hozta lázba a nézőket

Október 10-én az ATV adta az ellenzéki főpolgármester-jelöltek vitáját is, amely 20.00 és 20.45 között ment, az adás folyamán így alakult a nézőszám, illetve a közönségarány a teljes lakosság és a 18-49 évesek körében - az ábra fölött mozgatva az egeret megjelennek a pontos időpontok és nézőszámok, illetve százalékok:

A három fő csatornához képest az ATV kevés nézőtt vonzott a vitával, az adott idősávban, vagyis október 10-én 20.00 és 20.45 között az M1-et, az RTL Klub-ot és a TV2-t is többen nézték: