Az ember, akiről majdnem hidat neveztünk el

2014.10.27. 13:58

Stephen Colbert nemrég jelentette be, hogy kilenc év után véget ér műsora, a Colbert Report – ő maga azonban nem vonul vissza, David Lettermant fogja helyettesíteni a Late Show-ban. De mit kell tudni a produkcióról és a showmanről, azon kívül, hogy magáról akarta elneveztetni a Megyeri hidat?

Stephen Colbert 2005 óta viszi a Colbert Report-ot, amely a Jon Stewart által vezetett Daily Show-ból vált ki annak idején. Az Egyesült Államokban divatos késő esti talkshow-k minden szokásos eleme (monológ, saját rovat, vendégek, zenés lezárás) megtalálható benne, Colbert azonban egy valamiben biztosan különbözik kollégáitól: soha nem önmagát adja, inkább parodizál, egy öntelt, konzervatív gondolkodású palit alakít, akinek mindenről határozott véleménye van – Colbert meghatározása szerint "egy jó szándékú, alulinformált, magas pozícióban lévő idióta".

Stephen Colbert nem egy tipikus showmanForrás: AFP/Mark Ralston

A showman az évek során finomítgatta is a karakterét, kiderült például, hogy betegesen retteg a medvéktől, A Gyűrűk Urá-ért és a Doktor House-ért viszont rajong. Beleszőtt a műsorba olyan utalásokat is, melyek szerint a figura látens homoszexuális, és visszatérő poén egy általa írt, természetesen fiktív 1800 oldalas sci-fi kalandregény is, amelyben egy Tek Jansen nevű hős űrbéli kalandjait dolgozza fel – az ötletből később valóban készült egyébként rajzfilmsorozat és képregény, mindkettőt Colbert nevével reklámozták, a rajzfilmhez a hangját is kölcsönözte.

15 millió szavazattal előzte be Zrínyi Miklóst

A magyarok számára Colbert azzal vált ismertté, hogy első lett az akkor még M0-snak hívott híd szavazásán, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hirdetett azzal a céllal, hogy új nevet találjon a hídnak. Miután bárki bármilyen nevet ajánlhatott, egy idő után Chuck Norris állt a lista élén, amire a nemzetközi sajtó is felfigyelt – Colbert ekkor szállt be a versenybe, arra buzdította rajongóit, hogy szavazzanak rá az e célra kialakított honlapon. A showman végül több mint 17 millió szavazatot gyűjtött össze, majd a műsorban azzal büszkélkedett, hogy ez 7 millióval több, mint Magyarország teljes lakossága.

Magyarországgal is foglalkozott műsorábanForrás: AFP/Kevin Winter

Colbert ekkor egy külön blokkot szentelt a magyaroknak a műsorban, azzal kezdve, hogy Zrínyi Miklóst 15 millióval verte a névadási versenyben – akit egyébként 16. századi vezetőnek titulált, de mellette a másik Zrínyi Miklós, a később élt költő jelent meg. Ezután elmondta, hogy tizenharmad részben ő is magyar, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban a magyaroknak köszönhetően lehet felismerni a nerdöket, hiszen a Rubik-kockát és a BASIC programozási nyelvet is magyarok találták fel:

Egy másik adásba Simonyi Andrást, az Egyesült Államokban tevékenykedő akkori nagykövetet hívta meg, aki átadott egy Colbert nevére kiállított magyar útlevelet is, valamint meghívta Magyarországra, hogy nézze meg a híd építését. Simonyi ugyanakkor jelezte, hogy Colbertnek folyékonyan kellene beszélnie magyarul, ha ő akar lenni a névadó, illetve, hogy halottnak is kellene lennie, hiszen a névadási szabályok szerint élő személyről nem lehet elnevezni a hidat. Az akkortájt induló Comedy Central Magyarország ennek ellenére felavatta a Colbert hidat, de a showmanről a valóságban csak egy pókfajtát és egy jégkrémet neveztek el.

Nem csak Magyarországra figyelt fel

Az egyik dolog, amiért Colbert szimpatikus lehet, hogy – tipikusan konzervatív figurája ellenére – nem csak az Egyesült Államokra figyel, bár az igaz, hogy mindent az országhoz, vagy még inkább saját magához viszonyít. A svéd turisztikai hivatalt például arról próbálta meggyőzni egyszer, hogy mennyivel jobban járnának, ha ő kezelhetné az @Sweden névhez tartozó Twitter-fiókot – oda ugyanis minden héten más svéd állampolgár írja a posztokat.

Egy hétig Szaddám Huszein egykori palotájából tudósítottForrás: AFP/Tyler Kaufman

Iraki kiruccanása nagy vihart kavart

2009-ben épp Irakba kirándult, mondván, ő azt hitte, rég vége a háborúnak, mivel régóta nem hallott híreket az országból. Kijelentette, szerinte a békekötéshez csak annyi kell, hogy valaki deklarálja a győzelmet, így sietve ki is hirdette az Egyesült Államok végső győzelmét. Mellesleg bevette magát Szaddám Huszein egykori palotájába, egy hétig onnan jelentkezett a Colbert Report-tal.

A kis politikai viccbe akkor a médiára amúgy is fogékony Barack Obama is beszállt: elrendelte, hogy vágják le Colbert haját, mondván, hogy ha katonásdit akar játszani, akkor nézzen is ki úgy, mint egy katona – mire egy tiszt neki is állt leborotválni a showman haját:

Az iraki különkiadás miatt akkor több újságíró is kiakadt, például a Baltimore Sun kritikusa, David Zurawik is úgy vélte, Colbert a műsorral viccet csinált a háborúból, és csak azt szolgálta, hogy elvonja az emberek figyelmét a valódi hírekről. Más kérdés, hogy a Colbert Report eleve a politikai hírműsorok paródiája, valószínűbb tehát, hogy a komikus éppen a valódi hírek hiányára vagy elferdítésére kívánt reagálni a rendhagyó műsorszámmal.