Mennyire politikus a magyar híradó?

2014.10.17. 12:16

A Nézőpont Intézet harmadik negyedévi elemzésében hat csatorna, a TV2, az RTL Klub, az M1, a Duna Televízió, a HírTV és az ATV esti híradóit vizsgálta, amiből képet kaphatunk az önkormányzati választásokat megelőző kampány dinamikájáról is.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint 2014. harmadik negyedévében – vagyis a júliustól szeptemberig tartó időszakban – összesen 11 973 tudósítás hangzott el az elemzett híradókban, ami magasabb, mint az előző negyedévben, akkor ugyanis 11 519 volt. Az összes tudósításon belül a magyar vonatkozású politikai hírek aránya 34,7 százalék volt, ami 4159 beszámolót jelent. A vizsgált időszakban a politikai hírek aránya az M1-en volt a legmagasabb, 48,9 százalék, míg a legalacsonyabb a TV2 híradójában volt 11,9 százalékkal – amihez hozzá kell tenni, hogy a Tények valóban apolitikusnak mondható, egyórás időtartamával viszont hosszabb is, mint más híradók. 

Összesen 11 973 tudósítás hangzott elForrás: Nézőpont Intézet
A TV2 adja a leghosszabb híradót, ez a diagramon is látszikForrás: Nézőpont Intézet

A megjelenő politikai tudósítások legnagyobb részét a gazdaságpolitikai tudósítások tették ki (23,8 százalék), szemben az előző negyedévvel, amelyet – a két választási kampány okán – a pártpolitikai hírek jellemeztek. Ahogy elindult az önkormányzati választási időszak, a pártpolitikai hírek aránya is emelkedni kezdett. A harmadik meghatározó kategória a szakpolitikai hírek csoportja volt, amelynek aránya 16,9 százalék volt. A helyi kampányok a híradókba is begyűrűztek, hiszen míg a második negyedévben a helyi ügyek témacsoportja az összes politikai hír 6 százalékát tette ki, addig a vizsgált időszakban ez az arány 9,6 százalékra emelkedett – ez a növekedés azonban nem csak a kampányidőszaknak köszönhető, a hírműsorokban már júliusban és augusztusban is magasabb volt az önkormányzati hírek aránya, mint a korábbi hónapokban. 

A Duna TV-n ment a legkevesebb tudósításForrás: Nézőpont Intézet
A TV2 híradójában a balesetek és a bűnügyek vannak túlsúlybanForrás: Nézőpont Intézet

A politikai tudósítások tematikáját vizsgálva, a negyedév során három vezető téma jelentkezett a hírműsorokban: az önkormányzati választás, a devizahitelesek megsegítése és a baloldali pártok helyzete. Júliusban a legtöbbet a baloldali pártok belső ügyeivel foglalkoztak, a második helyen pedig a devizahitelesek megsegítése állt 65 megjelenéssel. Augusztusban a legtöbb megjelenést az önkormányzati választás témája kapta, a vizsgált hírműsorok 159 tudósítása foglalkozott ezzel. A választásra való felkészülés kapcsán a baloldali pártok belső ügyei is újra előtérbe kerültek. Szeptemberben továbbra is az önkormányzati választás volt a vezető téma, 309 tudósításban kapott helyet. 

A gazdaságpolitikai hírek voltak túlsúlybanForrás: Nézőpont Intézet