Így lett a romokból otthon, a garzonból álomlakás

Ásó, strapa, nagy kaland
Ásó, strapa, nagy kaland
Vágólapra másolva!
Novemberben új házátalakító műsor került a Spektrum Home képernyőjére Ásó, strapa, nagy kaland címmel. Már eddig is több látványos átalakítást követhettünk nyomon a tévéből, az elmúlt évek legjobbjaiból válogattunk.
Vágólapra másolva!

Ásó, strapa, nagy kaland

A lakásfelújító sorozat főszereplői fiatal párok, akik életük első közös otthonát próbálják kisebb-nagyobb sikerrel megteremteni. A szűkös anyagi keret mellett egymással is meg kell küzdeniük, mert nem olyan egyszerű az ízléseket egyeztetni és közösen kiválasztani a megfelelő szakembereket, vagy a passzoló színeket, bútorokat. A rövid kis epizódokból nyomon követhető, hogyan lesz egyre otthonosabb a lakás, és miként oldják meg a szaporodó konfliktusokat a frissen összeköltözött párok. Ha nem lenne elég nagy a felfordulás, olykor az anyós is megjelenik, hogy beleszóljon a vitákba, ez pedig igazi realityvé varázsolja a Marriage Under Construction-t.

Nem csak egymással, az anyóssal is meg kell küzdeni Forrás: Bartosz Stojkowski / The Home Channel

Tiszta udvar, rendes ház

A LifeNetwork képernyőjén ment nagy sikerrel 2010 és 2013 között a Tiszta udvar, rendes ház. Az amerikai reality főszerepkői olyan családok voltak, akik eszméletlen nagy felfordulásban éltek. Hétről hétre újabb házat takarított ki Niecy Nash csapata, sokszor a kacatok közt alig találtak valami használhatót. Ami különlegessé tette a szériát, hogy a nagytakarítás után zsibvásárt rendeztek a haszontalanná vált tárgyaikból, így pénzt is szereztek a megszépült lakás mellett. A bevételt általában megújult otthonokba fektették, az eladással pedig felhívták a nézők figyelmét arra, hogy ami az egyik embernek porfogó holmi, a másik számára lehet értékes darab.

Falforgatók

Itthon 2013 óta forgatják a Falforgatók-at, az átalakításokat a TV2 és a FEM3 is vetíti. A műsorban egy-egy család vágyát váltják valóra azzal, hogy lelakott lakásukból modern otthont varázsolnak számukra, miközben őket kirakják a kéróból egy időre. A képlet egyszerű: megérkezik Sági Szilárd műsorvezető, aki kamerák kíséretében körbemegy a lakásban, majd rövid szemlét követően elküldi a lakókat, hogy nekieshessen a falaknak. Közben beszólogat a tulajoknak, hogy milyen kicsi a konyha, vagy mi a fenének nincs egy rendes nappali, mikor lenne neki elég hely. Kissé mesterkélten ugyan, de előrevetíti, hogy itt bizony konyhabővítésre és közösségi tér kialakítására számíthatunk.

A műsor elsősorban kisgyermekes, Budapest környéki családokról szól, akiknek nincs elég pénzük a felújításra, vagy csőtörés, árvíz, esetleg tűzkár következtében élhetetlen lett otthonuk. A kamerák szeretik a tragikus sorsokat hosszasan mutogatni, sok könny kicsordult már a megajándékozott családok szeméből.

Kiteszik a lakókat, míg szépül a házuk Forrás: ACAM/A Cam

Álomház

A Property Brothers My Dream Home 2011 óta fut, itthon a Spektrum Home és a Super TV2 képernyőjén is látható, és nem csak az álomházak, hanem a két sármos műsorvezető miatt is jó kikapcsolódás. A realityben egy ikerpáré a főszerep, akik amellett, hogy remekül értenek a lakásokhoz, még humorosak, kreatívak és barátságosak is. Drew Scott ingatlanügynök, Jonathan Scott pedig építési vállalkozó, közös szenvedélyük pedig a lakásfelújítás. Elsősorban olyan pároknak segítenek inspiráló megoldásokkal, akik megtalálták ugyan leendő házukat, de annak állapota miatt vacillálnak azon, hogy megvegyék-e.

A szakemberek körbejárnak a lepukkant épületkben, és mikor már majdnem elhisszük, hogy a helyzet reménytelen, előállnak valami igazán klassz ötlettel. Az Álomház-ban az még a nagyon jó, hogy nem esnek neki egyből a rombolásnak, hanem számítógépes látványtervekkel mutatják be, mit lehetne kihozni a roskadozó szobabelsőkből. A tehetséges páros tényleg kreatív ötleteket ad, és nem is kell olyan mélyen a pénztárcába nyúlni, hogy lekoppintsunk néhányat.

Jóképű műsorvezetők és kreatív ötletek az Álomház-ban Forrás: Property Brothers My Dream Home


Tárgyak rabságában

Az Amerikában Extreme Clutter néven futó tévéműsor itthon a LifeNetwork-ön ment idén, 2015 januárjában pedig ismét visszakerül a képernyőre. Peter Walsh és a stáb olyan embereken próbál segíteni, akiknek az életét nagyban befolyásolja az őket körülvevő tárgyak gyűjtése és megtartása. Mivel a reality szereplői görcsösen ragaszkodnak a hosszú évek alatt összeszedett ingóságokhoz, nincs könnyű dolga a csapatnak a lakásokban. A lakásfelújítás mellett egy emocionális utazáson is részt vehet a néző, ugyanis ezeket az embereket arra is megtanítják, hogyan tudnak átlépni a gyűjtőszenvedélyen, és hogy a tárgyakhoz való beteges ragaszkodás káros következményekkel is járhat: lakhatatlanná válik az otthon, párkapcsolatok sínylik meg és családok mennek szét.

Ötletház

2002 áprilisában indult, és már évek óta levette az RTL Klub a képernyőjéről, pedig volt az Ötletház-ban fantázia. Lényegében belesűrítettek mindent, amit csak lehetett: a műsorvezetők lakberendezési tippeket adtak, belsőépítészeti tanácsokat kértek szakemberektől, állandóan barkácsoltak valami hasznosat vagy haszontalant, és formabontó designról is beszélgettek, sőt, nyereményjátékokkal várták a nézőket hétvégenként. Az első Való Világ-ból ismert Szabolcs járta a lakásokat Palotás Petra oldalán, ami a realityk kezdetén még igencsak ritka húzásnak számított. Egy arculatváltást követően azonban a harmadik évadra megváltozott a főcím, a logó, és az egykori VV-lakót a folyton unalmas vicceket mesélő Kasuba L. Szilárdra cserélte a csatorna. Főként lakótelepi lakásokat változtattak át, egy nyolcadik kerületi garzont például így alakítottak -nem kis munkával- mediterránná.

Álomépítők

A Viasat3 nehézsorsú, reményvesztett családok újrakezdését mutatta be, az átalakítós műsor készítői az otthonok rendbetétele mellett az emberek sorsát is szerették volna megváltoztatni. Ahogy a címből is kiderül, elsősorban nem falakat, hanem álmokat épített a stáb. Az Álomépítők-ben az a szerethető, hogy a néző végig nyomon követheti, hogy lesz élhető otthon egy omladozó, vidéki házból, és hogyan teremtenek a szakemberek igényes tereket a rászoruló családoknak. A műsorvezető Nagy Sándor és segítőtársai, Kate Endresz-Roberts angol származású lakberendező, és Ziszidisz Nikosz generálkivitelező egész Magyarországot bejárták, hogy segítsenek. Nem egy tipikus lakberendezési műsor, de figyelemfelkeltő, megható, és magyar.

Nem csak falakat, álmokat is építenek Forrás: Álomépítők

Lakás-átalakítás

A Lakás-átalakítás az egyik legszórakoztatóbb műsor ebben a műfajban, mert a készítők jól megcsavarták a szálakat, így a szereplők nem a saját, hanem rokonuk, barátjuk vagy párjuk lakását alakítják át. Egy epizódban így két embert ismerhetünk meg, akik a másik otthonát variálják kedvükre, anélkül, hogy erről kikérnék annak véleményét.

Nem beszélhetnek meg előre a szereplők semmit, totál a másik ízlésére és jószándékára bízzák magukat, illetve életterüket. Az epizódok végén érdemes megnézni az arcokat, nem mindenkinek őszinte a mosolya, mikor belép az újonnan festett és bútorozott lakhelyére.

Giccspalota

A LifeNetwork átalakító műsora 2013-ban került le a képernyőről három év után. A Tacky House csapata eszméletlenül ízléstelen otthonokat formált át dizájnos lakhellyé, de nem a tulajdonos kérésére. A jóindulat és a jó ízlés két eltérő dolog, attól még, hogy valaki szívesen játssza otthon a lakberendezőt, egyáltalán nem garantált, hogy az eredménnyel a többi lakó is ugyanolyan elégedett. A műsorvezető mutatott olyan házat a nézőknek, mely inkább középkori erődnek nézett ki, és olyan nappalit is láthattunk, ami inkább virágoskertre hasonlított a sok műanyag növénytől. A főszereplők mit sem sejtve engedték be a stábot otthonukba, végig azt hitték, hogy kreativitásukat dicsérik, miközben ízléstelenségüket örökítették meg: kishableányos szökőkutak, pinkre festett fal és szőrmehuzat az ülőgarnitúrán. A műsor dizájnere mindent rendbe rak ás átalakít, ő az egyetlen, aki meghallja a lakótársak segélykiáltásait.

A Giccspalota véget vetett minden ízlésteleségnek Forrás: Tacky House