2014-ben sok nagy sztár távozott, cikkünkben most azokra emlékezünk, akik a tévében is maradandót alkottak. Robin Williams, Bob Hoskins, Mickey Rooney, Bajor Imre, Szabó Gyula, Sztankay István, sajnos hosszú a névsor – összesen negyven színészt írtunk össze, akik már nincsenek köztünk.

Shirley Temple – 85 évesen hunyt el február 10-én

Az 1930-as évek gyerekszínésze, már hatévesen Oscar-díjat kapott. A visszavonulása előtti években, 1958 és 1961 között futtatta egyetlen tévés produkcióját, a Shirley Temple’s Storybook-ot, amelyben olyan klasszikus meséket mutatott be, mint A kis hableány vagy az Óz csodálatos földje. Három gyereket, egy unokát és két dédunokát hagyott hátra, itt emlékeztünk róla hosszabban.

Hatévesen már Oscart kapott, itt a színészszakszervezet díját vizsgáltaForrás: AFP/Kevin Winter

Szabó Gyula – 83 évesen hunyt el április 4-én

Évek óta betegeskedett, végül 83 évesen otthonában érte a halál. A Tenkes kapitányá-ban Buga Jakabot játszotta, de jellegzetes hangját is szívesen használta, a Magyar népmesék mesemondójaként és Columbo hadnagy magyar hangjaként is emlékezhetünk rá. A nemzet színésze volt, Kossuth- és Jászai Mari-díjjal is kitüntették, hosszabban olvashat róla itt. Lánya Szabó Zsófi színésznő, műsorvezető.

Columbo magyar hangja évekig betegeskedettForrás: MTI/Czimbal Gyula

Mickey Rooney – 93 évesen hunyt el április 6-án

93 évesen hunyt el a színész, aki gyakorlatilag egész életében dolgozott: 1926-ban, hatévesen kezdett el filmekben feltűnni, utolsó szerepeit pedig az idei Éjszaka a múzeumban: A fáraó titká-ban, illetve a jövőre bemutatandó Dr. Jekyll and Mr. Hyde-ban játszotta. 1954–55-ben saját tévéműsort vitt The Mickey Rooney Show címmel, de több neves sorozatban is vendégszerepelt. Korábban így írtunk róla.

Gyakorlatilag az egész életét végigdolgoztaForrás: AFP/Getty Images/Pascal Le Segretain

Bob Hoskins – 71 évesen hunyt el április 29-én

A magyar közönség olyan filmekből emlékezhet rá, mint a Roger nyúl a pácban, a Hook vagy éppen a Brazil – pályáját azonban, sok kortársához hasonlóan, ő is a tévében kezdte, bár ezekből a hetvenes évekbeli szériákból jóformán csak a Filléreső-t vetítették nálunk. Vendégszereplőként később is láthattuk egy-két tévés produkciókban, például A dumagép-ben. Róla itt olvashat bővebben.

A hetvenes évek elején a tévében kezdte a pályájátForrás: AFP/Carl Court

James Garner – 86 évesen hunyt el július 19-én

Az Oscar-díjra jelölt színészt a képernyőn utoljára 2003 és 2005 között láthattuk a Pimaszok-ban. Előtte Az igazság napjá-ban játszott komolyabb szerepet, de feltűnt például a Chicago Hope kórház-ban is. 1974 és 1980 között ő volt a Rockford nyomoz című krimisorozat főszereplője, az ötvenes, hatvanas évek fordulóján pedig a Maverick című westernszériával hódította meg a közönséget.

Sorozatban utoljára a Pimaszokban láthattuk, a kép a Szerelmünk lapjaiból vanForrás: Fórum Hungary

Bajor Imre – 57 évesen hunyt el augusztus 6-án

A Heti Hetes állandó vendége egy budapesti kórházban hunyt el 57 éves korában. Az ország főként a Szomszédok-ból ismerte meg, ahol Oli úr jellegzetes figuráját formálta meg, de színházban is sikeres volt, a kilencvenes évektől pedig a Rádiókabaré elmaradhatatlan résztvevője volt. Hernádi Judittal és Gálvölgyi Jánossal leforgatta a Pasik című szitkomot, 2004-ben saját show-t is kapott az RTL Klubtól.

A Heti Hetes arcát Oli úrként ismerte meg az országForrás: RTL

Robin Williams – 63 évesen hunyt el augusztus 11-én

A Holt költők társasága, a Jó reggelt, Vietnam! és a Mrs. Doubtfire sztárja öngyilkosságot követett el. Sorozatban utoljára az Eszementek-ben láthattuk Sarah Michelle Gellar oldalán, de a pályáját tévében is kezdte, több vendégszerep után az Egy úr az űrből hozta meg neki a népszerűséget, világszerte szívesen figyelték a bolond űrlakó kalandjait. Halálakor így emlékeztünk rá, tévés munkáit pedig itt szedtük össze.

63 évesen öngyilkos lettForrás: AFP/Tiziana Fabi

Joan Rivers – 81 évesen hunyt el szeptember 4-én

Az Egyesült Államokban jól ismert komika több saját műsort vitt a tévében, amelyeket íróként is jegyzett, ilyen volt például a The Joan Rivers Show vagy a The Joan Rivers Position. Visszatérő vendége volt számos késő esti talkshow-nak, a The Late Show-ban íróként is közreműködött, a Joan és Melissá-ban önmagát játszotta, és olyan sorozatokban is feltűnt, mint a Louie vagy a Vérmes négyes.

Számos késő esti talkshow visszatérő vendége voltForrás: AFP/Valery Hache

Sztankay István – 78 évesen hunyt el szeptember 12-én

2012-ben választották a nemzet színészévé, de már a következő évben visszavonult a színpadi szerepléstől. Annak idején a Bors című sorozat címszereplőjeként óriási népszerűségre tett szert, de játszott többek között a 78-as körzet-ben, és visszatérő szereplő volt a Szeszélyes évszakok-ban is. Gyakran szinkronizált is, a legtöbbször Jean-Paul Belmondót és Tony Curtist. Tőle így búcsúztunk.

A Bors címszereplőjeként igen népszerű volt, itt egy Molnár Ferenc-darabban játszottForrás: MTI/Nándorfi Máté

Gera Zoltán – 91 évesen hunyt el november 7-én

Szintén a nemzet színésze volt, pályafutása során több mint tíz társulatnak volt tagja. A Tenkes kapitányá-ban Dudva György kocsmárost játszotta, de a sorozatok közül szerepelt a Bors-ban, a T.I.R.-ben, a Nyolc évszak-ban és a Kisváros-ban is. A Kérem a következőt! (Doktor Bubó) harmadik évadjában – Gyenge Árpád halála után – ő lett Teknőc Ernő magyar hangja is. Róla itt olvashat többet.

A nemzet színésze volt, 91 évesen hunyt elForrás: http://www.activestudio.hu

Rajtuk kívül 30 színészt sorolunk még fel, akik szintén idén vesztették életüket, és kisebb-nagyobb szerepekből ismerhettük őket a tévéből:

Helyey László – 65 évesen hunyt el január 3-án. Gérard Depardieu magyar hangja, a Mesék Mátyás királyról mesélője.

Larry D. Mann – 91 évesen hunyt el január 6-án. A Gunsmoke és a Zsarublues szereplője, számos rajzfilm szinkronhangja.

John Horsley – 93 évesen hunyt el január 12-én. Brit színész, a Csengetett, Mylord?-ban ő játszotta Ralph Shawcrosst.

Roger Lloyd Pack – 69 évesen hunyt el január 15-én. Az angolok kedvelt színésze, játszott a Szemesnek áll a világ-ban és a Borgiák-ban is.

Russell Johnson – 89 évesen hunyt el január 16-án. Az ötvenes évek óta játszott, legismertebb szerepe a Gilligan's Island professzora.

Maximilian Schell – 83 évesen hunyt el február 1-jén. Az Ítélet Nürnbergben színészeként Oscart kapott, sorozatban Nagy Pétert és Einsteint is játszotta. 

Richard Bull – 89 évesen hunyt el február 3-án. A farm, ahol élünk-ben ő volt Nels Oleson, 147 epizódban tűnt fel.

Mindenki A farm, ahol élünk Nels Olesonjaként ismerteForrás: NBC

Ralph Waite – 85 évesen hunyt el február 13-án. A Dr. Csont-ban Booth nagyapját, az NCIS-ben Gibbs ügynök apját alakította.

Csala Zsuzsa – 80 évesen hunyt el február 22-én. Dr. Bubó asszisztense, Ursula nővér hangja, a Szeszélyes évszakok komikája.

Hacser Józsa – 82 évesen hunyt el március 4-én. Kedvelt rajzfilmfigurák szinkronhangja, ő volt Nils Holgersson Pocokja és Willy Fog útitársa, Tico.

Ann B. Davis – 88 évesen hunyt el június 1-jén. Az Egyesült Államokban igen népszerű The Brady Bunch-ban alakította Alice Nelsont. 

Rik Mayall – 56 évesen hunyt el június 9-én. Itthon a Szűnj meg, Fred! című filmből ismert, Nagy-Britanniában rengeteg sorozatban szerepelt.

Ruby Dee – 91 évesen hunyt el június 11-én. A Végítélet-ben 106 éves asszonyt játszott, számos szériában vendégszerepelt.

Casey Kasem – 82 évesen hunyt el június 15-én. Népszerű rajzfilmhang, a Scooby-Doo sorozatban Bozont hangja.

Eli Wallach – 98 évesen hunyt el június 24-én. Hollywood nagy öregje, az ötvenes években a televízióban kezdte a pályáját.

Hollywood nagy öregje 98 évesen távozottForrás: MTI/EPA/Gino Domenico

Meshach Taylor – 67 évesen hunyt el június 28-án. A Designing Women-ben komolyabb szerepet vitt, utoljára a Gyilkos elmék-ben tűnt fel.

Elaine Stritch – 89 évesen hunyt el július 17-én. 1948-ban kezdte a pályát, A stúdió-ban ő volt Alec Baldwin karakterének az anyja.

Surányi Imre – 86 évesen hunyt el július 30-án. Kedvelt szinkronszínész, a Rózsaszín párduc első magyar verziójában a felügyelő hangja.

Balogh Emese – 75 évesen hunyt el szeptember 6-án. Játszott a Princ, a katoná-ban és a Bors-ban, a Dallas-ban ő volt Donna hangja.

Richard Kiel – 74 évesen hunyt el szeptember 10-én. A James Bond-filmek vasfogú gonosza, 1960-tól 1977-ig szinte folyamatosan, utána elvétve feltűnt sorozatokban is.

Avar István – 83 évesen hunyt el szeptember 13-án. A nemzet színésze, láthattuk a Princ, a katoná-ban és az Egy óra múlva itt vagyok-ban is.

Avar István is a nemzet színésze voltFotó: MTI/Zih Zsolt

Polly Bergen – 84 évesen hunyt el szeptember 20-án. A Született feleségek Stellája, többek között Az elnöknő-ben is komolyabb szerepet vitt.

Jan Hooks – 57 évesen hunyt el október 9-én. A Saturday Night Live komikája, az Űrbalekok Vickije, a Simpson család-ban Manjula hangja.

Fülöp Zsigmond – 79 évesen hunyt el október 10-én. A Barátok közt-ben Vanda nagyapját alakította, feltűnt többek között a Lindá-ban is.

Elizabeth Pena – 55 évesen hunyt el október 14-én. Láthattuk például a Dzsungeldokik-ban vagy a Modern család-ban is.

Marcia Strassman – 66 évesen hunyt el október 24-én. A Providence-ben Meredith volt, utoljára a Harmadik műszak-ban kapott visszatérő szerepet.

Utoljára a Harmadik műszakban láthattuk komolyabb tévés szerepbenForrás: AFP/Alberto E. Rodriguez

Carol Ann Susi – 62 évesen hunyt el november 11-én. Az Agymenők-ben ő formálta meg Wolowitz anyját, akinek csak a hangját hallani.

Stanislaw Mikulski – 85 évesen hunyt el november 27-én. Lengyel színész, a hatvanas évekbeli Kockázat-ban ő játszotta Kloss kapitányt.

Balikó Tamás – 56 évesen hunyt el november 30-án. A Tűzvonalban sorozatban Malek volt, a Kisváros-ban Pálfai, akit Zoltánként és Péterként is emlegettek.

Tom Adams – 76 évesen hunyt el december 11-én. Az Onedin család Daniel Fogartyja, számos brit sorozatban szerepelt.