Volt legyőzője az X-Faktornak? - 2014 legnézettebb tévéműsorai itthon

X-Faktor
Vágólapra másolva!
Egy tehetségkutató, egy hírműsor és a labdarúgóvébé döntője került a három legnézettebb műsor közé idén. A tévézők szerették a TV2 hétvégi show-it, de hétköznap esténként általában az RTL Klub aratott. A közmédia csak sporttal tudott bekerülni a top 30-ba.
Vágólapra másolva!

Noha az idei X-Faktor már nem hozta az első pár széria kirobbanóan magas számait, korai temetni a tehetségkutatót, mert így is az év legnézettebb műsorát hozta szeptember 20-án, amikor is – egyedüliként – túllépett a kétmilliós határon. Az RTL-es Híradó január 2-i kiadása és a nyári futballvébé döntője jutott még a top 3-ba, előbbit 1 millió 930 ezren követték (aznap este a rivális TV2 képernyője egy korábbi büntetés miatt sötét maradt), utóbbit 1 millió 726 ezren.

X-Faktor lesz 2015-ben is Forrás: RTL

A TV2 három nagyobb show-val is próbálkozott idén, és nem is tette rosszul, mert ezek kritikai és nézettségi sikert is hoztak, persze a szokásos kritikák mellett. Ennek megfelelően a Sztárban sztár a negyedik, Az ének iskolája az ötödik a listán, megelőzve a Fókusz-t és a Barátok közt-öt.

Bekerült még a tízbe a TV2 idei harmadik nagyobb show-ja, a Rising Star, a Tények, valamint az a Reszkessetek betörők, amelynek 2013-as elmaradása miatt Facebook-mozgalom indult: idén a kis Kevin megint visszatért, és győzött, 1 millió 352 ezren megnézték, jóllehet, látták már párszor az idióta betörőket.

Nézettség, teljes lakosság, zárónap: december 28. Forrás: Nielsen

Az X-Faktor a 18–49-es kereskedelmi célcsoportban is az élen végzett, szeptember 20-i adása már közelítette a mágikus 50 százalékos közönségarányt. A focivébé döntője, illetve Kevin megunhatatlannak tűnő havas kalandjai kerültek a dobogóra (a Reszkessetek betörők 2. része a 6. helyre került, kérdés, hányszor lehet ezt eljátszani karácsony környékén). A tízbe bekerült még az RTL Klub egyik legdrágább idei produkciója, a Dél-Afrikában forgatott Celeb vagyok, ments ki innen!, illetve a realitynek eladott, de fikciós sorozat, az Éjjel-nappal Budapest.

Nézettség, 18–49-es korosztály, zárónap: december 28. Forrás: Nielsen

A fenti listák úgy készülnek, hogy minden műsorból csak a legnézettebb adást szerepeltetik. Az RTL Klub azonban érthetően azt favorizálná, ha minden adás szerepelne az összeállításokban. Ha így lenne, akkor még erősebb lenne a csatorna fölénye, mivel az első hat helyből négyet kapásból elvinne az X-Faktor, csak a szintén RTL-es Híradó és a vébédöntő férkőzne közéjük. A TV2 egy ilyen listán hátrébb csúszna, de például a Sztárban sztár egymaga öt helyet is elvinne a top 20-ban.

Éves közönségarányok

A teljes lakosságnál a TV2 nyert 0,2 százalékponttal az RTL Klub előtt, azonban utóbbi rendre hangsúlyozza, hogy csak a 18–49-es korcsoport és a főműsoridő érdekli. M1, Cool, Film+ és Duna TV a sorrend utánuk, majd az M2, a Viasat3 és az ATV jön. Utána már a 2% alatti csatornák sorjáznak, mint az RTL II, a SuperTV2, az AXN vagy a Story4. A gyerektévéknél (az M2 után) a Nickelodeon a legnépszerűbb, de itt jegyezzük meg, hogy attól, hogy egy csatorna a teljes lakosságban 1-2 százalékon áll, még lehet bőven sikeres és profitot termelő, ha a szűk célcsoportjában jól teljesít.

Forrás: Nielsen

A 18–49-es korcsoportban 2 százalékponttal verte az RTL Klub a TV2-t, éves szinten pedig a Cool és a Film+ is nézettebb, mint az M1. A Viasat3 3,5 százalékon áll, a Comedy Centraltól szép teljesítmény a 3 százalék. M2, RTL II és SuperTV2 a további sorrend ebben a kategóriában. A TV2 a 18–59-es korosztálynál méri magát, ott is az RTL Klub áll az élen, igaz, csak 0,8 százalékpontnyi fórral.

A legmenőbb sorozatokról itt írtunk, a programigazgatókkal az évet itt elemeztük.