Van még szufla a Csajokban

Itthon is megy a Csajok
Vágólapra másolva!
Január 12-én a negyedik évaddal folytatódik az HBO szokatlanul eredeti és vicces Csajok című sorozata, amely négy huszonéves New Yorki barátnő megpróbáltatásiról, szerelmeiről és felnőtté válásáról szól. Megnéztük az első részt és nem csalódtunk. Spoilerveszély.
Vágólapra másolva!

A Csajok pont olyan, mint a sorozat tehetséges huszonnyolc éves alkotója és főszereplője, Lena Dunham. Őszinte, szókimondó, de nem gonosz, bátor és vicces. Dunham skrupulusok nélkül meztelenkedik majdnem mindegyik epizódban, és közben egyáltalán nem érdekli, hogy az alakja nem felel meg az aktuális szépségideálnak. Történeteiben pedig nem fél megmutatni korosztálya, a huszonéves fiatalok legellenszenvesebb oldalát sem. Nyíltan mesél saját magáról és kortársairól, akikkel elhitették, hogy bármit megkaphatnak, de arról hallgattak, hogy mennyi akadályon kell átvergődniük, mire megvalósíthatják az álmaikat.

Itthon is megy a Csajok Forrás: HBO

Dunham intelligens humorral és öniróniával ábrázolja ezeket az alapvetően saját magukkal elfoglalt, mindenáron önmegvalósítani vágyó, összezavarodott, egészséges párkapcsolatra csak nehezen képes, vívódó, esetenként hisztériázó és picsogó fiatalokat.

Hannah maradt a főszerepben

Az előző évad végén meglehetősen zilált állapotban hagytuk magára a Dunham által megformált Hannah-t, és három barátnőjét, Marniet (Allison Williams), Jessát (Jemima Kirke), és Shoshannnát (Zosia Mamet). Az utolsó részben kiderült, hogy Hannah - akinek sorsa az epizódok során egyre inkább a középpontba került -, elnyert egy írói ösztöndíjat az iowai egyetemen, amit a barátja, Adam (Adam Driver) nem fogadott kitörő örömmel. A srác debütálása sem sikerült túl fényesre a Broadway-en és érezhetően veszélybe került a maga őrült módján egészen kedvelhető, párkapcsolatszerű viszonyuk.

Városi nőknek való sorozat Forrás: HBO

A többiek története az évad során Hannah mellett egyre hangsúlytalanabbá vált, ami kifejezetten jót tett a sorozatnak. Marnie énekesnői karrierje beindult, de mivel az önismeretben nem sokat fejlődött rámozdult egy foglalt fickóra. Jessa épp lejött a drogokról, de máris belekeveredett egy zűrös ügybe. Shoshanna karaktere maradt a legérdektelenebb, de a dinamikának nem ártott, hogy néha kapott egy-egy vicces mondatot, és szintén szórakoztató volt látni, hogy mennyi energiát öl a megjelenésébe.

Cseppet sem idealizált szexjelenetek

A negyedik évad első epizódjában minden megvan, amiért szerettük az eddigi részeket, ráadásként pedig sokkal összeszedettebb és semmiképpen sem önismétlő. Rögtön egy vicces, kínos tósztokkal valóságossá tett családi ebéddel indítunk, majd Adam alakítása következik egy kínos antidepresszáns reklámban. Marnie egy étteremben próbálna méltósággal fellépni partnerével, akivel szeretői viszonyt tart fenn, Jessa pedig egy szürreális jelenetben elveszíti az állását és szokás szerint kelti a feszültséget. És itt vannak az alapvetően jóindulatú, de nehezen elviselhető szülők, a frappáns és váratlan párbeszédek, valamint a cseppet sem idealizált szexjelenetek is.

Hannah távozása láthatóan alaposan felforgatja majd a megszokott viszonyokat, és az első rész alapján úgy tűnik, hogy a Csajok még mindig képes lesz újat és izgalmasat mutatni.