Nem kell mentőt hívni, a szomszédom Pongrácz doktor úr

Jóban Rosszban, Szorcsik Viki
Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt került először a TV2 képernyőjére a Jóban Rosszban, ami a csatorna tulajdonosai szerint mára egy biztos márka lett, a nézők jó része ezzel azonosítja a csatornát. A színészek január 21-én ünnepelték meg az évfordulót, a születésnapi rendezvényen Madár Veronika, Nagy Adri, Szorcsik Viktória, Gazdag Tibor és Kembe Sorel meséltek emlékeikről az Origónak.
Vágólapra másolva!

György Bence szerint a Jóban Rosszban Magyarország egyik legdominánsabb műsora, a sikert pedig a színészek és a 70 fős stáb munkája mellett a forgatókönyvírók garantálják. A TV2 napi sorozatának történetszálain 20 író dolgozik, akik hetente akár 180 oldalt is papírra vetnek. "Rácáfolunk arra a közhelyre, miszerint a szappanopera egy középszerű műfaj" - mondta a programigazgató.

Egykori és jelenlegi színészek együtt ünnepeltek Forrás: TV2

A csatorna ügyvezető igazgatója, társtulajdonosa felidézte, hogy akkor találkozott először a sorozattal, amikor egy reklámügynökségnél dolgozott és felkérte őket a TV2, hogy álmodják meg új műsoruk arculatát és címét. Végül nem az valósult meg, amit ők prezentáltak, de büszke rá, hogy elsőként értesült a csatorna tervéről. Simon Zsolt elmondta, hogy Magyarország egyik legerősebb márkája a Jóban Rosszban, a nézők többségének a sorozat jut eszükbe a TV2-ről. "A négy év feletti lakosság 96%-a találkozott már vele, ami azt jelenti, hogy több mint 9 millió ember látott belőle részeket, ha csak néhány percre is" - mesélte.

A szomszédom Pongrácz doktor úr

A Csillagvirág Klinika szívsebészét alakító Gazdag Tibor kezdetektől játszik a sorozatban, ennyi idő alatt számos poén lábra kelt már a forgatások ideje alatt, amiket szívesen idéz fel. "Sághy Tamással egyszer egy jelenet közben konkrétan dalra fakadtunk. Egyikünk egyszer csak megszólalt énekhangon a párbeszéd közben, a másik meg átvette, és ez meg is maradt felvételen, utólag az egész stáb jót szórakozott ezen. Napi szinten vannak bakik, de ez természetes, bárki hibázhat, sokszor észre sem vesszük."

A kezdetektől játszik a sorozatban Forrás: TV2

"A faluban, ahol laktam, egyik éjszaka rosszul lett egy idős néni és mentőt akartak hívni hozzá, ő azonban azt mondta, hogy nincs szüksége rá, hisz a közelben lakik Pongrácz doktor. Mondták neki, hogy ő csak színész, de a néni nem hitte el, azt mondta, ilyen jól nem tud senki eljátszani egy orvost. Ez nagyon meghatott" - mesélte.

Jóslatot kérnek levélben

Madár Veronika tíz éve is ott volt a képernyőn, és a mai napig imád karaktere, Galambos Gyöngyi bőrébe bújni. Úgy véli, ennyi idő alatt összecsiszolódtak, és színészi játékán keresztül sokat meg tud mutatni magából. "Az első forgatási élményeim közül az egyik legemlékezetesebb az a jelenet, amit az akkori Aranyvirág étteremben vettünk fel, ahol kockás abroszok és kitömött madarak voltak, igazi kisvárosi vendéglő hangulat uralkodott. Akkoriban lehetett dohányozni, és a karakteremnek is rá kellett gyújtania. Két főnökasszonyom volt ezen a munkahelyen, akik kikapták a cigarettát a kezemből és nagyon le lettem teremtve."

Legerszki Krisztina, Madár Veronika és Nagy Adri a születésnapi rendezvényen Forrás: TV2

"Az elmúlt években rengeteg barátot és ellenséget szereztem, de az ellenségek csak erősítenek és építik az ember jellemét. Tíz év alatt le tudtam szűrni, hogy mit kell a negatív emberi hozzáállásokból megtanulni, de szerencsére inkább a pozitív dolgok jellemzőek. Itt jó hangulat van, valaki még a szabadnapján is bejön a stúdióba. Rossz emberekkel én még nem találkoztam, az ellenséget inkább kívülről kaptam, innen csak barátaim vannak" - mesélte.

Ma már nem keverik össze annyira a karakterével, mint évekkel ezelőtt, de azért szokott kapni furcsa leveleket. "Kérte egy rajongó, hogy jósoljam meg, visszajön-e a párja, aki elhagyta, de alapvetően el tudják választani a nézők a képernyőn látottakat a valóságtól."

Új színésznő Betty Tanakis szerepében

"A kilétem titkos volt, nem tudták a színészek sem, hogy én fogok érkezni a szerepre. Emiatt minden olyan gyorsan történt, teljesen ismeretlen volt számomra a díszlet, és a munkával is le voltunk maradva. Az első nap rögtön tíz jelenetem volt, amit nagyon kemény megpróbáltatásként éltem meg" - mesélte Nagy Adri, aki Szabó Zsófitól vette át Betty Tanakis szerepét.

A színészeknek sem árulták el előre, hogy ő kapta meg a szerepet Forrás: TV2

"Ismertem a sztorit és a karaktert is, de sokat segített nekem felkészülni Legerszki Krisztina, aki a testvéremet alakítja. Nehezebb olyan karakter bőrébe bújni, akit korábban más játszott, de szerencsére nem vagyok nagy összehasonlítgatások áldozata" - mondta el.

A két legfontosabbat adta a sorozat

Kembe Sorel már nem forgat a sorozattal, de még mindig emlékszik arra, amikor először vette a kezébe a Jóban Rosszban forgatókönyvét. "Azonnal azt gondoltam, hogy a karakter leírása pont rám illik. Ez a szerep nekem volt kitalálva. Nagyobb kihìvàst inkàbb a hatalmas mennyiségű szöveg napròl napra történő megtanulása jelentett, de idővel abba is belejön az ember."

A sorozatnak köszönhetően ismerte meg párját, Kondákor Zsófit Forrás: TV2

"Az utcán gyakran azonosítanak dr. Kálem Józseffel, de bizonyos idő után ez valószínűleg el fog kopni. Jò volt, míg tartott, de az életemnek ezt a szakaszàt lezàrtam. Most màr szeretnék Kembe Sorel lenni, kihasznàlni azt a sok tudàst, amit koràbban felhalmoztam és megvalòsìtani a terveimet. A csúcson hagytam abba, a sorozattól pedig életem két legfontosabb személyét kaptam, a páromat és a kislànyomat."

Még mindig olyan, mintha hazatérne

Szorcsik Viktória Judit főnővért alakította a sorozatban, de már évekkel ezelőtt lekerült a képernyőről. Azóta egy cég reklámarca lett, műsorvezetőként és kipróbálta magát és ha teheti, külföldi utazásokat szervez magának. "Olyan érzés újra a stúdióban lenni, mintha hazatérnék. Voltak és most is vannak kedvenceim, jó őket újra látni. Jóban voltam a háttérben dolgozó kollégákkal is, a díszítőket nagyon szerettem, széles mosollyal üdvözöltem őket ezúttal is. A díszletek, az öltözők, a sminkszoba, minden hiányzik egy kicsit, de ez alapjaiban a forgatásra is igaz. Örülnék, ha lenne lehetőség filmben szerepelni, de most is elég sűrű az életem."

Jóban Rosszban, Szorcsik Viki Forrás: TV2

"Sokat utazom, szinte minden összegyűjtött pénzemet utazásra költöm, készítettem egy saját utazás műsort, leforgattam a pilotot, ami a TV2-nél van jelen pillanatban, de még pénzt kell gyűjteni hozzá"- mesélte terveiről.