Lorán Barnabás Trabarna és Rekop György otthagyta ugyan a Dumaszínházat, de nem állt meg körülöttük az élet, Orosz Gyurival és Somogyi Andrással közös esteket szerveznek a budapesti RoHAM Bárban. A stand-upos az Origónak mesélt arról, hogy miért hagyták ott a társulatot, és hogy ez a különválás mennyiben nyomja rá a bélyegét a Showder Klub felvételeire.

Nem volt igény a műsorukra

Olyan helyet szeretnének létrehozni, ahol saját szervezésű stand-up estjeikkel színpadra állhatnak, úgy érzi, a Dumaszínház nem teremtett számukra megfelelő feltételeket. "Egyre kevesebb fellépést szerveztek nekünk, amit mi úgy értelmeztünk, hogy nincs igény a műsorunkra. De nem haragban váltunk el, csak elérkezett egy pont az életünkben, amikor már nem találtunk üzletileg metszéspontot."

Rekop Györggyel szálltak ki a DumaszínházbólForrás: Faceboook / Lorán Barnabás

„Mikor eljöttem, Litkai Gergővel leültünk és megbeszéltük az elképzelésinket. Vázolt egy-két lehetőséget a jövőre vonatkozóan, de én ezeknél többet szerettem volna, így külön váltak útjaink. Az én döntésem volt, amit Gergő megértett és elfogadott. Egy ponton nálunk ez nem működött tovább. Én olyan ember vagyok, aki ha tud, mindig jobbat szeretne csinálni. A Dumaszínház egy befogadó színház: amennyiben van egy jó és eladható vicces produkciója valakinek, akkor teret ad és szakmai segítséget. Úgy gondolom, ez egyedülálló az országban ebben a műfajban" - tette hozzá.

Megférnek egymás mellett

Nincs köztük verseny, szerinte Budapesten megfér egymás mellett akár több szórakoztató est. "Mi a RoHAM Bárban tartjuk a stand-up estünket a Dohány utcában, ami nyilván nem olyan elegáns, mint a Dumaszínház, de egy kifejezetten jó, vagány stand-up helyszín. Visszafogottabbak az italárak, lazább a hangulat, igazi underground. Hasonló, mint régen a Godot, ami a magyarszági stand-up bölcsője. Ezt az estet saját magunk szervezzük és érezzük is, hogy ez mekkora feladat."

"Ez az önszerveződés úgy kezdődött, hogy megkeresett egy vállalkozó, aki januárra és februárra egy csomó estet lekötött, mondván, hogy szeretne egy stand-up helyszínt létrehozni. Elhittük neki, mert jól hangzott. Ez volt a baj. Rövid időn belül kiderült, hogy valami nincs rendben. Miután elkövetett egy sor kisebb-nagyobb, de annál banálisabb hibát, úgy gondoltuk, hogy a jövőben inkább nem dolgoznánk vele. Ezen felbuzdulva gondoltam, hogy akkor nehogy már én ne tudjak egy ilyen estet összehozni. Ezen vagyunk Rekop Gyurival" - mesélte.

Saját maguknak szerveznek fellépéseketForrás: Facebook / Lorán Barnabás

"Itt mindenki az aktuális műsorát mondja nem azokat az anyagokat, amelyek már a Showder Klub-ban lementek. Mindenki új, aktuális sztorikkal készül. Lényegében ez úgy néz ki, hogy a klubesteken csiszoljuk, véglegesítjük a műsorunkat a poénokat, amelyek majd a Rádiókabaréba vagy a Showder Klub-ba fognak később bekerülni. Az a jó az ilyen estekben, hogy az előadók meghallgatják egymást és adnak ötleteket, poénokat, hogy mikor mire lehetne még rakni egy poént vagy miből lenne érdemes elvenni. Ez egy kicsit olyan, mint egy gagparty, amikor összeülünk, és ha valaki elakad egy vicces történettel, akkor a többiek segítenek. Mindenkinek van valami ötlete, beindul az közös ötletcunami."

Jó, ha nem emlékeznek

"Minden történet tartalmaz igazságot, nem teljesen fals a sztori, amiket a színpadon mesélünk. Sokszor nem is az a lényeg, hogy mi a cselekmény, hanem az, hogy hogyan meséli el az ember. Egy sikeres est után én azt szeretem hallani a közönségtől, hogy nem emlékeznek semmire. Mert ez azt jelenti, hogy teljesen ki tudtuk kapcsolni őket."

A Dumaszínházból kiléptek ugyan, de a tévéfeltételeken továbbra is együtt dolgoznak. "Teljesen más a tévés és a dumaszínházas szerződés. Az egyik egy társulati volt a színházzal, ami megszűnt, a tévéműsorral kapcsolatban a Primetime Enterprises Kft.-val van jelenleg is fennálló megállapodásunk, mely keretein belül a Showder Klub-ot készítjük. A Magyar Rádió Kabaréval is, pontosabban az MTVA-val él egy másik, ez a rádiós anyagokra vonatkozik. Február 24-ére pedig a Roham Bárral kötöttünk szerződést" - mesélte.