Anyja se érti a színész szavát

Mr. Bean Rowan Atkinson
Vágólapra másolva!
Sok sorozat épít nagydumás szereplőkre, akik a szövegükkel hódítanak, van azonban számos olyan figura, aki csak nagyritkán – esetleg sosem – szólal meg, mégis kedvelik a nézők. Mr. Bean szinte szó nélkül futott be világkarriert, a Simpson család Maggie-je felnőttként sem beszél, a Trónok harca egyik szereplője pedig egyetlen kifejezést használ minden érzelmi megnyilvánuláshoz.
Vágólapra másolva!

A sorozatokban kevés a valóban néma karakter – vagyis aki fizikailag képtelen a beszédre –, vannak azonban szép számmal, akik finoman szólva nem a szavak emberei, jól elvannak a maguk csendjében is. Közülük mutatunk most be nyolcat, akik a némaság ilyen-olyan fokán állnak: akad a listán félénk asztrofizikus, süketnéma bérgyilkos és felnőni nem akaró rajzfilmfigura is.

Mr. Bean

Mr. Beant alighanem mindenki jól ismeri, hiszen kalandjait szerte a világon vetítették – amihez valószínűleg az is hozzájárult, hogy sehol nem kellett szinkronizálni. Az esetlen figura 1990-ben indult hódító útjára, de 1995-ben már vissza is vonult a rendszeres tévés szerepléstől, onnantól kezdve a mozifilmek és a rajzfilmsorozat mellett alkalmanként készült csak egy-egy különkiadás – amelyekből a legújabb éppen márciusban érkezik.

Márciusban visszatér a képernyőre Forrás: BBC

Maggie – Simpson család

A Simpson család legkisebb gyermeke, akinek már legalább kezdetleges szinten kéne beszélnie, de azt sem teszi – egyszer meg is jelenik Bart álmában, és a bátyja szemére veti, hogy miatta nem tud beszélni. A jövőt bemutató jelenetekben, felnőttként sem halljuk a hangját, pedig állítólag énekesnő lett – van, hogy félbeszakítják, amikor épp szólna, máskor az orvos tiltja el a beszédtől, hogy kímélje a hangját.

A Mechanikus narancsot is ismeri, de beszélni nem tud Forrás: FOX

Hodor – Trónok harca

A Trónok harca Dömdödömje, vagyis az a karakter, aki minden érzelmi megnyilvánulását ugyanazzal a szóval – a „hodor”-ral – fejezi ki, erről kapta a nevét is. A Walderként született férfi olyan, mint egy nagyra nőtt csecsemő, óriási erejét csak vonakodva használja, szelídségét pedig mi sem jelzi jobban, mint hogy a lebénult Bran Starkot mindenhová magával viszi. Akármennyire nem bőbeszédű, itt még chatelhet is vele.

Végig egyetlen szót ismételget, de lehet vele chatelni is Forrás: HBO

Raj – Agymenők

Az Agymenők indiai származású, félénk asztrofizikusa, aki csak három haverja társaságában képes igazán feloldódni. Nőkhöz csak akkor képes szólni, ha iszik, vagy, ha valamiért azt hiszi, hogy alkohol van a poharában. Emiatt sokszor előfordul, hogy kukán ül egy bulin, ami néha jobb is, mintha inna, hiszen annyira nem bírja a piát, hogy kis mennyiségtől is kellemetlenül tolakodóvá válik.

Csak akkor képes nőkkel beszélni, ha van kéznél alkohol Forrás: CBS

Marilyn – Miért éppen Alaszka?

Az Alaszkába száműzött Fleischman doki indián recepciósa és asszisztense, akit ironikus módon Forgószél Marilynnek hívnak – ennek ellenére semmi nem hozza ki a sodrából, és csak akkor szólal meg, ha van is mit mondania. Már a rendelőbe is úgy érkezett, hogy senki nem hívta, Fleischman többször el is mondja neki, hogy nincs számára semmilyen munkája, de aztán beletörődik a nő jelenlétébe.

Nem lehet azt mondani rá, hogy ideges típus Forrás: CBS

A Haiti – Hősök

Mr. Bennetnek segít a különleges képességű emberek megfigyelésében, miközben ő maga is véghez tud vinni nem mindennapi dolgokat, például bármit kitöröl az emberek emlékezetéből, illetve blokkolja mások különleges képességeit. A történet elején egyáltalán nem beszél, amikor a cég rábukkan, akkor is csak egy rajzon mutatja be, hogy mire képes – sokan egész végig azt hiszik, hogy néma.

Szó nélkül kitöröl bármit az ember emlékezetéből Forrás: NBC

Mr. Wrench – Fargo

A Fargo sorozatváltozata hangulatában és karaktereiben is hozza az eredeti, 1996-os filmet, így a két ottani bérgyilkosnak, Carl Showalternek és Gaear Grimsrudnak is megvan a méltó párja Mr. Numbers és Mr. Wrench személyében. Grimsrud a filmben összesen nyolcvan szót mond, Mr. Wrench pedig még ennyit sem, miután siket, így csak jelnyelvvel és a mimikájával kommunikál.

Siket létére bérgyilkosnak állt Forrás: AMC

Brad – Glee

A Glee énekkarának elkötelezett zongoristája, aki minden fellépésen ott ül a hangszere mögött, még az olyan számoknál is, ahol a zenei kísérethez nincs szükség zongorára. Bármikor ott terem, ha hívják, a New Directionst még a rögtönzött előadásokra is elkíséri – ehhez képest a negyedik évadban szólal meg először, akkor is csak azért, hogy közölje, mennyire utálja a gimis kölyköket.

Utálja a gimiseket, mégis állandóan köztük lóg Forrás: FOX