Fura kolbászok és fájdalmas arcok a TV2 új műsorában

Bereznay
Vágólapra másolva!
Péntek este startolt a TV2 új gasztroreality műsora, A konyha ördöge, melyben Bereznay Tamás séf vette át Gordon Ramsay szerepét. A skót nemzetiségű szakács leginkább hangos káromkodásáról és nyomdafestéket nem tűrő kritikáiról híresült el, magyar megfelelője az első adásban azért annyira nem alázta a személyzetet, és a döntésképtelen, túlságosan kedves tulajdonossal is visszafogottan volt szigorú. A gasztroműsorban vélhetően nem a főzés, sokkal inkább az érzelmek és a dráma kap majd nagyobb szerepet.
Vágólapra másolva!

Egy főzelék, kétféle kolbász

A konyha ördöge egy reality, mely rossz irányba haladó vagy éppen a csőd szélén táncoló magyarországi éttermeket igyekszik megmenteni a bukástól. A házigazda az első adásban Zircen segített, átlagos vendégként érkezett a panzió éttermébe, ahol egyszerű lencsefőzeléket rendelt a pincérként is funkcionáló tulajdonostól.

Bereznay Tamásnak már itt akadtak gondjai: az ételhez kapott két fél kolbász nem volt sem azonos méretű, sem azonos származású – mint később kiderült, csak kedveskedni akartak a szigorú séfnek a konyhás nénik, a figyelmesség azonban nem jól sült el. A műsor házigazdája szerint ez a tálalási mód abszurd, akárcsak a papírfecnire nyomtatott étlap, a mirelit zöldségmix a bakonyi betyárlevesben és a használatban levő, két napja a konyhapulton bűzölgő fokhagyma.

Takarékosságra is tanítja a személyzetet Forrás: TV2

A gasztoműsor azt ígéri, hogy négy nap alatt rendet rak az éttermekben: átalakul a lepukkant pult és asztalsor, megújul a technológia, új receptekkel bővül a szakácsok tudása – ezen változások pedig hozzájárulnak a jövedelmezőbb működéshez. Elsőre sikerült a TV2 séfjének megmutatnia, hogy ez lehetséges, bár a nagy kapkodásban eltört egy tányér, a nyers kritikák miatt sírva fakadt az egyik konyhásnéni, és Bereznay arra is próbálta rávenni a tulajt, hogy tegye ki a boltból az évtizedek óta ott tevékenykedő két szakácsnőt, mert ők okozzák a bajt.

Dráma akadt bőven, talán túl sok is: a fájdalmas arcokat, a piszkos padlót, a napok óta a mikróban felejtett ebédmenüt mutatta a kamera hosszasan, nem pedig a panírozás és a gyors zöldségpucolás fortélyait. A műsor célja tehát korántsem az, hogy főzni tanítson, viszont igyekszik tippeket adni a vendéglátósoknak boltjuk felvirágoztatásához.

Nem válogatja meg a szavait, ha felhúzzák

Nem arról van szó, hogy a rosszul működő kis éttermekből pár nap alatt csillogó és teltházas palota lesz, A konyha ördöge ennél sokkal valóságosabb. A cél, hogy a személyzet a jövőben jobban figyeljen a fogyasztók elvárásaira, képes legyen megújulni, követni a trendeket és legyen igénye a higiéniára és az ételek minőségére. A magyar vendéglátás nem úgy működik, ahogy 2015-ben illene, a kisvárosi vendéglők nagy része évtizedekkel le van maradva, nem tud önerőből megújulni.

Megújul a külső, és vezetési tippeket is kapnak a tulajdonosok Forrás: TV2

Bereznay egyrészt olcsó, könnyen megvalósítható tippeket ad: szórólapot és Facebook oldalt készíttet, másrészt energiatakarékos eszközöket is ajándékoz az éttermeknek – a teljes felújításon túl. A magyar Gordon Ramsay nem ordít torkaszakadtából a kisvárosi lakókkal és a feje sem zöldül el idegességében, de simán kimondja, ha valami nem tetszik és nem válogatja meg a szavait ő sem, ha felhúzzák.

A házigazda stílusa olykor meglepően erős volt, a két idős nő nem győzte meghúzni magát a tűzhely mellett, de nyilván ez a műfaj sajátossága: a három hét múlva visszatérő séfet örömmel fogadták megújult környezetükben.