Átalakul a Rádiókabaré

Varga Ferenc József átvette a Karinthy-gyűrűt a Magyar Rádió Márványtermében
Budapest, 2012. június 25. Varga Ferenc József humorista örül, miután átvette a Karinthy-gyűrűt a Magyar Rádió Márványtermében. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Varga Ferenc József szerint egyre aggasztóbb a Rádiókabaré helyzete, már három hónapja nincsenek felvételek. A humorista szerint a vezetőségtől nem kapnak értesítést, ő fórumokról és a hallgatók bejegyzéseiből tájékozódik. Az Origónak elmondta, hogy a rádióműsor megszűnését sejti, de a közmédia szerint szó sincs erről, a műsor átalakul, és folytatódik.
Vágólapra másolva!

A hallgatók hiányolják a kabaréműsort, egyikük egy fórumon tette közzé, hogy milyen választ kapott levelére a vezetőktől. "Hivatalos információt nem kaptam, én is csak olvastam, hogy az egyik hallgató megkereste a rádiót és rákérdezett, hogy hova tűnt a kedvelt műsora. Azt a választ kapta, hogy átalakítás alatt áll, amiről egyébként mi nem tudunk. Egyszerű szerkezetű műsorról van szó, nem értem, mit kellene ezen átalakítani. Sokat ígérgettek nekünk az elmúlt időszakban, de mind elmaradt" - mondta.

Minden beígért felvétel elmaradt

"Év elején Nyili, a Rádiókabaré legrégebbi bútordarabja, aki nélkül nincs adás, hívott, hogy akkor lassan készüljünk, mert január végén valamikor lesz felvétel. Rá pár napra újabb infó jött: még nincs pontos dátum, mert a Márványterem beosztását még nem csinálták meg. Gyanús csend támadt, majd februárban rákérdeztem: lesz-e felvétel. Azt válaszolták, hogy most nem, talán majd márciusban. Ha márciusban lenne felvétel, azt a legamatőrebb vezetőség is februárban közli. Nem közölték - emlékszik vissza a blogbejegyzésben. Kérdésünkre elmondta, hogy szerinte komolyabb baj van a Rádiókabaréval, vélhetően az MTVA szerkezeti átalakulása miatt nem számolnak vele a továbbiakban.

Varga Ferenc József átvette a Karinthy-gyűrűt a Magyar Rádió Márványtermében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Másra kell a pénz

A bejegyzésben így ír: "Nincs pénz. Illetve van, de másra kell. Nem stadionra. Nem náci emlékműre. Nem is Paksra. És nem Gucci táskára. A kormány CNN-t épít a nézetlen köztévéből, mely cég (MTVA) alá tartozik a Rádió is. Kétség kívül semmi nem fontosabb, minthogy egy ekkora országban, ahol csak úgy pörög az élet, éjjel-nappali hírközért üzemeljen. Óránként fog csökenni a rezsi, csúcsrajár majd a magyar gazdaság, teltházas stadionkokat montíroznak."

Varga Ferenc Józseftől megkapja a magáét több magyar humorista, könnyű kitalálni, kikre céloz. "A többi közszolgálati csatornán a sokak által kedvelt és népszerű műsorok mennek majd továbbra is: a magyar gazdaság fényével ragyogó showman, az áderi humorérzékkel megáldott parókás hangutánzó-duó, a felcsút nézői körében töretlenül sikeres sorozatok (az irodás meg a repülős), meg a családbarát reggeli szófoshow, ami a műszaki üzletek teszt-tévéin hozza meg a 2%-os nézettséget."

Úgy véli, az MTVA szerkezeti átalakulása állhat a háttérben Forrás: MTI/Zih Zsolt

Szeretne választ kapni

"Nem gúnyolódom! Komolyan beszélek. Azt mindenképpen komolyan hiszem, hogy nem lesz Rádiókabaré. Ha igen, egy-egy adás, melynek hallgatói kritikáját már előre sejtem. Humorfesztivál már rég nem volt. Nem is hiszem, hogy erős mezőny gyűlne össze rá, mert az utóbbi évek standup-divatja szóviccgyáros divatmajmokat késztet a mikrofon elé, szerző meg nincs, az egy nehéz dolog" - folytatja.

Hetekkel korábban a Klubrádió tervezte folytatni a kabaréműsor folytatását. "Örömmel vettük a hírt, mert azt is imádtuk csinálni. Volt miért, kinek, volt hol, hogyan. Most kiderült: mégsem lesz, mert nem tudják szervezni. Ott mehettek volna jobban közéleti és politikai poénok is, ami a közszolgálati rádiózásban kizárt. Remélem, hogy hülyeségeket írok és beszélek, nem fog megszűnni a műsor, én csak azt szeretném, ha egyrészt tájékoztatást kapnának a hallgatóink, másrészt válaszra késztetné a bejegyzésem a vezetőket" - mondta kérdésünkre.

Az Origo megkereste az MTVA-t: a műsor nem szűnik meg, csak nagy átalakításban van.

Szavazzon!

Lehet, hogy megszűnik a Rádiókabaré. Baj?