Leváltották az RTL Magyarország vezérigazgatóját

Dirk Gerkens
Dirk Gerkens
Vágólapra másolva!
Az RTL Csoport a mai napon bejelentette, hogy Andreas Rudast azonnali hatállyal kinevezte az RTL Magyarország ideiglenes vezérigazgatójává. Andreas Rudas emellett megtartja eddigi pozícióját is, és továbbra is ő lesz az RTL Csoport közép-európai és ázsiai ügyekért felelős regionális alelnöke.
Vágólapra másolva!

Az RTL Csoport Andreas Rudast nevezte ki az RTL Magyarország ideiglenes vezérigazgatójává. Így eldőlt, hogy Dirk Gerkens távozik: ő 2001 óta sikeresen vezette az RTL Magyarországot, az RTL Klub sok éve piacvezető csatorna. Gerkensnek vezető beosztást ajánlottak az RTL Csoporton belül, külföldön folytatja tehát.

Az RTL Magyarország végleges vezérigazgatójának kinevezésére később kerül sor. "A magyar társadalommal való kapcsolatok erősítése érdekében a Csoport azt szeretné, hogy az RTL Magyarország új vezérigazgatója egy helyi, magyar vezető legyen" - áll a közleményben.

Dirk Gerkens Forrás: RTL

Nem nyilatkozott

Gerkens a kollégáit pár hete arról értesítette, hogy egyelőre nem ad interjút: mi is kerestük, de eddig nem reagált. Úgy tudjuk, hogy a cég budapesti székházában Kolosi Péter programigazgató és Vidus Gabriella, az R-Time ügyvezető igazgatója nevét emlegették, mint szóba jöhető utódét.

Amióta a Marketing & Média szaklap megszavaztatja az év legbefolyásosabb médiaszemélyiségét, Gerkens hétből hétszer végzett a lista élén (tavaly Simicska Lajos felzárkózott a második helyre).

Pénzről van szó

A luxemburgi székhelyű RTL-csoport január végén megerősítette az Origónak, hogy 2015 elején többször is tárgyaltak a magyar kormánnyal a reklámadóról. Szóvivőjük szerint kétségkívül sokat segítene Magyarországnak, ha ezek a megbeszélések érzékelhető megoldáshoz vezetnének.

A reklámadót tavaly júniusban, kivételes eljárásban szavazta meg a parlament. Bevezetése hatalmas tiltakozási hullámot indított a magyar médiában, több országos napilap is címlapján tiltakozott ellene. Az RTL Klub októberben hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál, mert szerintük a reklámadó diszkriminatív, és torzítja a hazai versenyt. Novemberben tovább szigorították a törvényt, a reklámadó legmagasabb kulcsát 40 százalékról 50 százalékra emelte a kormány, ez a lépés lényegében csak az RTL Klubot érintette.

Csökkenhet az RTL-re kivetett reklámadó

A gazdasági bizottság március 3-i ülésén Lázár János 3-5 százalékos reklámadóról beszélt, az ülés után viszont már 5-10 százalékot emlegetett. A módosító javaslat még márciusban elkészülhet Lázár János szerint. Az Európai Bizottság adó- és versenyjogi főigazgatósága is eljárást folytat Magyarországgal szemben a reklámadó miatt, ezért van szükség a módosításokra, mondta Lázár János.

Nem változtattak

Az RTL Klub programigazgatóját kerestük, de nem kívánt ma nyilatkozni. Tavaly novemberben az Origónak azt mondta, a kormányt zavarja, hogy a csatorna a hírműsoraiban objektíven és pártatlanul tájékoztat, célja pedig az RTL Klub teljes megszüntetése. „Eddig és ezentúl is független és objektív tájékoztatást adunk az ország eseményeiről, ez nem fog megváltozni" – jelezte akkor Kolosi Péter.

Az Origo úgy tudja, hogy a magyar RTL-vezérkart nem keresték meg a tulajdonosok olyasféle kéréssel, hogy puhítsanak a kormánnyal szemben kritikus, társadalmi kérdésekre jobban fókuszáló Híradón az elmúlt hónapokban.

Gerkens volt a legbefolyásosabb

Nézettségben nincs sok erős ellenfél az RTL számára. Amikor az Origo arról kérdezte Gerkenst, hogy nem gondolja-e, hogy egy gyenge ligában nyert, sporthasonlattal élt. "Kicsit olyan ez, mint a spanyol futball liga, ahol igazából nagyon kevés csapat tud bajnokságot nyerni, leginkább a Real és a Barca. Valójában ott is könnyebb nyerni, mint elvinni a BL-trófeát" - mondta. (Az interjú itt olvasható)

Gerkens gazdasági és újságírói tanulmányait a Louvain-i Katolikus Egyetem diákjaként végezte, majd Madridban szerzett diplomát európai jog és gazdaság szakon. 1992-ben kezdte a karrierjét a Bertelsmann spanyolországi Könyvklubjának vezérigazgató-helyetteseként.

1995 óta dolgozik az RTL Csoportnál, 1997-től részt vett Magyarországon az RTL Klub elindításában, 2001 óta a csatorna vezérigazgatójaként dolgozik. Igazi európainak vallja magát, Belgiumban született, félig német félig spanyol származású. Hobbija a televízió, a futball és a síelés. Három gyermek édesapja.

Az RTL Klub volt vezérigazgatójával hosszabb interjút itt talál.