A púpos, töpörödött aggszűz és a temetkezési vállalkozó

Kossuthkifli, Lengyel Tamás
Vágólapra másolva!
Március 15-én debütál a közmédia hatrészes sorozata, a Fehér Béla regényéből forgatott Kossuthkifli a megújuló Duna csatornán. A kosztümös szériát Rudolf Péter rendezte, a főbb szerepekben pedig Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor, Haumann Péter és Kőszegi Ákos tűnnek fel. A történelmi film szereplőinek nem csak neve, de története és nyelvhasználata is eltér a megszokottól, a színészek az Origónak forgatási élményeikről meséltek.
Vágólapra másolva!

Haumann Péter: Győztesként, de remegő lábbal szálltam le

Pozsonyi cukrászmestert alakít, aki fiatalkorában részt vett a napóleoni háborúban, és meg is sebesült az emlékezetes vereséggel végződő győri csatában. Mikor egy dühödt francia ulánus üldözőbe vette, életét Elepi Kőszál, debreceni basagazda mentette meg, akire azóta hálával gondol. Később Pozsony városában telepedett le, gazdag feleséget korán elvesztette, gyermeke lett szeme fénye. Olyannyira, hogy szinte senkit nem engedett a közelébe, így a leány pártában maradt. 1849. május 6-ára virradó éjjel azonban váratlanul levelet kap Debrecenből, melyben Elepi Kőszál, akit negyven éve nem látott, harminc rúd beuglit rendel tőle a születésnapjára (Fehér Béla könyvében beugli szerepel, nem bejgli - a szerk.). Ez okozza aztán a Kossuthkifli bonyodalmát.

A színész elmondta, hogy egyik jelenetének felvétele némi kockázattal járt, ugyanis egy 70-80 méteres szakaszon kellett vágtára bírnia a kocsiba fogott lovakat. "Green box előtt vettük fel a filmgyár udvarán, a zöld vászon az egyik stúdió falára volt feszítve, de néhány méterre állt egy másik épület. Olyan lelkesen forgattunk, hogy nem is gondoltuk át, hogy a lovakat valahogy meg kell állítani ezen a rövid szakaszon. Mivel a stábot nem üthettem el, és a falnak sem akartunk csapódni, hirtelen elkanyarodtam a kocsival, de olyan gyorsan száguldottunk, hogy a menetszél levitte a kalapomat. A lovak tulajdonosa mondta, hogy megbokrosodtak az állatok, én pedig végül győztesként, de remegő lábbal szálltam le a kocsiról."

Egy Debrecenből érkező levél okozza a bonyodalmat Forrás: MTVA

Trokán Nóra: Valóban féltünk a postakocsiban

Vödric Demeter leányát alakítja, kinek ablakába éjszakánként Swappach Amadé mászik fel. Mikor a bűnbe esett leányt és imádóját a felháborodott atya kiutasítja a házából, Estillának megszakad a szíve. Ráadásul elvakultan Kossuth-párti szerelme a futárposta miatt atyját árulónak, kémjelentésekkel machinírozó, nemzetvesztő disznónak tekinti. A lány elkíséri szerelmét Debrecenbe, hogy végére járjon a rejtélynek, és helyreállítsa megtört szívű apja becsületét.

A színésznő főként az eredeti helyszínen felvett jeleneteket kedvelte, de élmény volt számára a bluebox előtti forgatás is. "Képzelőerő kell ahhoz, hogy az ember egy meleg, világos teremben eljátssza, hogy épp szeles, viharos időben egy magad ház tetején áll az éjszakában. Élveztem, mikor kastélyokban forgattunk, vagy mikor Kálloy Molnár Péter olyan gyorsan hajtotta a postakocsit, hogy mi valóban féltünk"- mesélte.

"Az egyik kollégám a kamerapróbán olyan szerencsétlen módon érkezett egy ugrásból a földre, hogy köldöktől fenékig kiszakadt a nadrágja és kilátszott a rikító, egyáltalán nem korhű alsónadrágja. Később ezt a jelenetet fel sem tudtuk venni, mert mindenki nagyot nevetett, mikor ez a rész következett volna."

Képzelőerő kell ahhoz, hogy jól sikerüljön a stúdióban felvett jelenet Forrás: MTVA

Lengyel Tamás: A kardom külön életet élt rajtam

Nemzetőrtisztet alakít, aki Kossuth feltétlen híve, mindig éber és gyanakvó, mindenütt és mindenben árulást, összeesküvést sejt, még a Vödrichez érkezett beugli megrendelésben is. Nézete szerint rejtélyes kitételek sorakoznak a zsíros firkában, s bár jelentését nem érti, meggyőződése, hogy a kémjelentés a Ferenc József által szorgalmazott orosz lerohanás időpontját és a hadművelet részleteit tartalmazza. Elhatározza, hogy maga viszi el a beuglit és leleplezi jövendő apósa császárpárti összeesküvését. Mielőtt azonban hőstettét végrehajtaná, ellátogat élet és halál között vergődő atyja pozsonyi palotájába, elbúcsúzik tőle, és magához vesz annyi készpénzt, amennyit csak apja széfjében talál.

A színész az Origónak elmondta, hogy a Kossuthkifli forgatása olyan élmény volt számára, amire gyerekkora óta vágyott. A forró nyári napokon nem a hőség, hanem a kardja zavarta leginkább. "Nem is értettem, hogy normális ember hogy tud úgy megmozdulni, hogy egy kard van az oldalára kötözve. A probléma az volt, hogy külön életet élt rajtam. Nem velem, nélkülem tette ezt. A forgatás előtti két-három hétben megkaptam és otthon gyakoroltam. Amint hazaértem, felkötöttem magamra, abban néztem filmet, csináltam a dolgaimat, a lépcsőházban bóklásztam, néha hülyének is néztek miatta."

A kardjával volt a legtöbb konfliktusa Forrás: MTVA

Reviczky Gábor: A nevetéstől beleestem a vízbe

A pozsonyi titkosrendőrség fejét alakítja, kinek egyetlen gyermeke a kis Amadé. Titkos jelentések ezrei futottak be hozzá, fél Pozsonyt is a markában tartotta, tudta ki szidja a császárt, ki kedveli Kossuthot. Volt haragosa bőven, így idejekorán halálos ágyába rogyott, hiszen egy haldoklót senki nem lenne képes bántani. Arra azonban nem számított, hogy éppen a fia fogja kifosztani, a saját vére teszi földönfutóvá. Gyászhintóba vágta magát, majd a postakocsin elutazó szerelmesek nyomába eredt közösen a cukrászmesterrel.

Haumann Péterrel egy vízparton forgattak, a vicces jelenetet szívesen idézi fel, karakteréről itt mesél hosszabban. "Épp el vagyok telve magammal, és akkorát nevetek, hogy beleesek a vízbe. A Kossuthkifli-ben majdnem minden szereplő vízbe kerül, Nagy-Kálózy Eszternek is van a film végén egy vizes jelenete, mikor csónakkal beleesnek a tóba" - mesélte.

Eljátssza a haldoklót, közben kirabolja a saját fia Forrás: MTVA

Nagy-Kálózy Eszter: Nagyon féltettek, mikor beleestem a tóba

Őzbői Thalvizer Karola grófnő a család szegényebbik ágából származik, hetven éves, púpos, töpörödött aggszűz, kinek bájai egykor még a nővadász Swappach Ferdinándot is levették a lábáról. Öregségére csak merengett, regények olvasásával pergette az időt. Mikor a cukrászmester kitessékelte házából lányát és szeretőjét, behívta magához a kivert gerlepárt. Bejelentette, hogy ő is utazik velük Debrecenbe.

"Az egyik jelenetben bele kellett esnem a tóba, viszont a nehéz, méretes jelmez miatt nem volt lehetőség arra, hogy ezt előre elpróbáljuk. A szövegem csak annyi volt, hogy 'Segítség, segítség', ebből viszont nem tudták volna eldönteni, hogy valóban gond van, vagy a szerepet játszom. Ezért abban maradtunk, hogy 'Help,help!'-et kiáltok majd. A férjem viszont félreérette, és bár nem volt semmi probléma, leálltak a kamerák, és elkezdtek a megmentésemre sietni a közelben úszó kaszkadőrök"- mesélte.

Utasként csatlakozott a szerelmespárhoz Forrás: MTVA

Kálloy Molnár Péter: Mellém feküdt egy tehén a forgatáson

Árva kocsihajtóként tűnik fel, aki rézkürtjén muzsikál. Batykó édesanyjával szegénységben élt, sokat éheztek. Aztán egy napon elkergette fiát világgá, mert ördögnek gondolta, pedig csak gyerek volt. A kürtölés hozta fejére a bajt. Ha szívből fújta, csoda történt nem egyszer.

A színész karaktere kedvéért tanult meg postakocsit vezetni, legnagyobb forgatási élményét pedig egy tehénnel való találkozásnak köszönheti. "Gyakorlatilag elnyúlt ott mellettem teljesen spontán, közben pedig láttam, hogy intettek a stábtagok, hogy mehet tovább a felvétel. Nem tudom, hogy a jelenet benne maradt-e a sorozatban, de számomra ez biztosan örök emlék marad, mindent ugyanúgy csináltam tovább. A színész ilyenkor olyan állapotba kerül, hogy nem foglalkozik semmivel, akkor és ott az sem jutott eszembe, hogy akár agyon is nyomhat" - mondta el. Hosszabban itt mesélt a sorozatról és karakteréről.

Ha megszólal a kürtje, csoda történik Forrás: MTVA

Kőszegi Ákos: Több méterre kellett volna állnia

Egy temetkezési vállalat tulajdonosát alakítja, kinek aranyozott Pompes Funèbres feliratú gyászkocsija közismert volt egész Pozsonyban. A francia származású Dalfalvi Mátyás Swappach Ferdinánddal együtt építgette a spionhálózatot, vidéken pedig temetkezési vállalatoknak álcázott besúgóközpontokat hozott létre. Meggyőződése volt, hogy besúgás nélkül egyetlen hatalom sem maradhat talpon. A színész egy vaddisznóval találkozott közelebbről az egyik jelenetben. "A forgatókönyv szerint több méterre kellett volna tőlem állnia, de egyszer csak elkezdett közelíteni felém, a végén már csak néhány centiméterre volt tőlem. Számos élményt adott a Kossuthkifli, köztük ez is olyan, amire mindig emlékezni fogok."

A színész nemrég hosszabb interjút adott az Origónak, amit itt olvashat.

Egy vaddisznóval volt közös jelenetben Forrás: MTVA

A hét főszereplőn kívül megjelenik a történetben többek közt Kéri Kitty, Nemcsák Károly, Scherer Péter, Törőcsik Mari, Básti Juli, Szabó Győző, Kamarás Iván, Fenyő Iván, Kárász Zénó, Fábry Sándor és Szarvas József.