Ezért nem kell Reisz András az új M1-nek

Reisz András beszél időjós meteorológus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG Budapest, 2013. március 12.
Reisz András meteorológus az M1 televíziós csatorna Ridikül című női beszélgetős műsorában, az MTVA gyártóbázisának 7-es stúdiójában. 
MTVA Fotó: Zih Zsolt
Budapest, 2013. március 12. Reisz András meteorológus az M1 televíziós csatorna Ridikül című női beszélgetős műsorában, az MTVA gyártóbázisának 7-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
Csonka Tamást, Üveges Zoltánt és Reisz Andrást nem láthatja pár napja az M1-re kapcsoló néző, a megújuló arculatba nem fértek bele. A Facebookon már egy önálló csoport követeli vissza a megszokott meteorológusokat, miközben sokan nem értik, miért kell egyszerre két időjárás-jelentő a képernyőre, és miért nincs radarkép.
Vágólapra másolva!

Reisz András az Origo megkeresésére megerősítette, nagyjából három héttel az arculatváltás előtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) meteorológusait, Csonka Tamást, Üveges Zoltánt és őt magát is arról tájékoztatta az MTVA, hogy a megújuló arculatba nem férnek bele, a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájukra.

„Engem köt egy keretszerződés, tehát nem kaptam felmondási papírt, csak annyit tudok, hogy pillanatnyilag nem tartanak ránk igényt. Hosszabb szabadságra mentem: ezt mindenki úgy fordítja le, ahogy akarja" – mondta kérdésünkre Reisz András.

A felvidéki, ízes beszédű Reisz András már nincs a képernyőn Forrás: MTI/Zih Zsolt

Hogy más tévéktől keresték-e, vagy visszatérhet-e az MTVA műsoraiba, arra kitérő választ adott. „Nem tudok erre mit mondani, csak azt, hogy a jelek szerint ebben a konstrukcióban miránk nincs igény. De valójában az OMSZ-nél vagyok, amely a fő munkahelyem, meteorológus maradtam, és leszek is, tehát csak tévés szemszögből nézve mentem szabadságra."

A tévétársaságé a döntés joga

Varga László, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző osztályának vezetője megkeresésünkre elmondta, ők azt szerették volna, ha maradnak a képernyőn a korábbi kollégák, akik jól végezték a munkájukat, de belátja, hogy egy adott tévétársaság kompetenciája eldönteni, kivel akar dolgozni. „A korábbi négy emberből egy maradt, de akiket az MTVA adásban mutat, szintén meteorológusok, nem kívülről jöttek. Hogy van-e képernyős gyakorlatuk, az más kérdés" – vélekedett.

Üveges Zoltán is eltűnt Forrás: nava.hu

Minden tévé maga dönt arról, hogy meteorológusokat alkalmaz-e időjárás-jelentésre, vagy sem. Gaál Noémi a TV2-n közli, hogy hidegfront közeleg (és nézik is sokan), Pataki Zita pedig az RTL Klubon komorodik el egy vihar előtt, de ő például pszichológia szakon végzett. „Mi a szakmában nyilván azt szeretnénk, hogy az interpretálja, aki csinálja is, aki a napi gyakorlatban is benne van. Kellő szakmai tudással jobban tudja előadni, amit kell. Bizonyos követelményeknek persze meg kell felelni, volt is mikrofonbiztosság korábban, beszédhibás nyilván nem mehet rádióban sem" – mondta Varga László, persze nem a fenti két képernyősre célozva.

Csonka Tamás munkájára sem tart igényt az MTVA Forrás: nava.hu

„A médiának, a nézőknek is vannak igényei, a kettőt ötvözni kell. A TV2-n vagy az RTL Klubon nem csak meteorológusok mondják be az időjárást. Ha hosszabb, élő adásban kéne beszélgetniük a meteorológiáról, akkor lehet, hogy előjönnének a gondok, de felvételről, röviden kisebb a hibázás lehetősége" – válaszolta, amikor arról kérdeztük, szoktak-e hibázni a nem szakmai alapon válogatott képernyősök.

Vissza a régit?

Az Origo egyik olvasója szerint a korábbi M1-en ritkábban és felvételről látható időjárás-jelentések is szakmaibbak voltak, mint a mostani bejelentkezések. „A Ma Reggelben élő volt, ott lehetett látni radarfelvételt. Most azzal harangozták be többek között az M1 megújulását, hogy élővé válik az időjárás, de a grafika nem bővült, ugyanazokat az elemeket látjuk, és nem mutatnak radarfelvételt sem. Nyári időszakban különösen fontos lenne a zivatarcellák, a hirtelen jégesők miatt" - jelezte. Bori, Csilla és Barbi képeit itt megtekintheti.

Az M1 időjárás-jelentése nem mutat új technikát Forrás: MTVA

Köztes megoldás lehet

Erről megkérdeztük Varga Lászlót is az OMSZ-től, mint mondta, ők továbbra is ugyanazt az adatmennyiséget bocsátják a közmédia rendelkezésére. „Az adatokat az MTVA részére továbbra is mi szolgáltatjuk, de hogy miért nincs műholdkép, az nem a mi kompetenciánk. Tőlünk függetlenek ezek a hiányosságok. Ha mennek ilyen adatok, jelenjenek is meg, nyilván ezt szeretné a közönség" – jelezte. Szerinte új grafikán dolgoznak az MTVA-nak, a mostanit köztes megoldásnak véli.

Ketten a képen, hárman hiányoznak Forrás: MTVA

Az MTVA sajtóosztályát is megkérdeztük arról, hogy miért került le a képernyőről három meteorológus, a grafikai elemeken változtatnak-e, és változatos radarkép mikor lesz. Ugyancsak érdekelt minket, miért van gyakran egyszerre két meteorológus a képernyőn, ha elég egy, és azt is megkérdeztük, ugyanazt a csomagot rendeli-e az MTVA az OMSZ-től, mint korábban. A közmédia válaszával később bővítjük a cikket.