Tíz fotó a Szomszédokból, amelyet még soha nem látott

Nemcsák Károly és Invancsics Ilona a strandon
Vágólapra másolva!
Nagy remake- és folytatáskészítős láz van a nemzetközi televíziós iparban, de a magyarok kedvenc sorozata, a Szomszédok már soha nem támadhat fel. A rossz hír okozta maró fájdalmat tíz olyan fényképpel enyhítjük, amellyel még biztosan nem találkozott.
Vágólapra másolva!

Az X-Aktákból hat vadonatúj epizódot forgatnak idén nyáron, és könnyen lehet, hogy a Twin Peaks is feltámad új évaddal, régi szereplőkkel. Nekünk a Szomszédok jutott a kilencvenes években, hazai gyártásban, annak minden bájával és esetlenségével, de a folytatásának esélye a nullával egyenlő, hiába szeretné pár szereplő, sok néző.

Nemcsák Károly és Ivancsics Ilona a strandon Forrás: Burghardt Ferenc

Akadnak, akik szerint egyértelműen Bujtor István miatt lett vége a sorozatnak. Ő az utolsó három évad producere volt, emellett huszonkét epizódot maga rendezett, és egy alkalommal szerepelt is a sorozatban mint hajóskapitány. Állítólag pénzügyi jellegű volt a probléma, az új évadért több pénzt kértek volna, ezt az MTV már nem akarta kifizetni - a színészek magyar viszonylatban nagyon jól kerestek, nem véletlen, hogy olyanok sem hagyták ott a stábot, akik féltek, hogy örökre beskatulyázódnak egy szerepbe.

Liptai Claudia és Ábel Anita úgy 16-17 évvel ezelőtt Forrás: Burghardt Ferenc

Mivel Bujtor nem kapta meg az emelést, inkább lefújta a sorozatot, bár olyan vélemény is van, hogy eleve sajátot akart. Mindenestre nem sokkal a Szomszédok után már képernyőn volt a Komédiások, olyan ismert színészekkel, mint Kern András, Zenthe Ferenc, Tordy Géza vagy Nemcsák Károly, de pár rész után elbukott: az IMDb szerint kilenc készült belőle. Ekkor, 2000-ben már bőven a kereskedelmi tévékkel kellett versenyeznie az MTV-nek, és rendre alul is maradt.

Ivancsis mint tanerő, Ábel Anita pedig kék köpenyben vigyorog Forrás: Burghardt Ferenc

Valószínűleg a Szomszédok is erre a sorsra jutott volna előbb-utóbb, hiszen két-három évvel az RTL Klub és a TV2 az indulása után már bőven verte a közmédia egyes csatornáját. Az MTV1 ugyanis már 1999-re elvesztette a nézettségért folyó csatát, azaz két évvel a komolyabb riválisok felbukkanása után már csak korábbi nézőinek töredékét érdekelte, mit ad a közmédia. Ekkor a TV2 már 35 százaléknál tartott, az RTL Klub alulról súrolta a 30-at, az egyes tévé pedig 13,5-re csökkent. Ennél is látványosabb volt a hanyatlás a reklámozóknak fontos 18-49-es korosztályban. Erről itt írtunk bővebben.

Szomszédok a panelben Forrás: Burghardt Ferenc

Horváth Ádám rendező-író szerint teljesen irreális, hogy folytatódjon a sorozat. "A jelentős színészek meghaltak. Nincs Zenthe Ferenc, Komlós Juci, Raksányi Gellért. Mire mennénk a szeretni való öregek nélkül? A feltámasztott, amerikai Dallas érdekes történet lehetett kint és itthon is, mert benne volt Jockey, viszont én nem tudnám már beletenni Taki bácsit" - mondta korábban az Origónak. A rendező szerint nem lehetne már visszaállítani a régi lakásokat sem. "Amerikában van erre pénz, itthon nincs, illetve erre nincs. Én úgy tapasztalom, hogy a közönség részéről volna igény a Szomszédok-ra, de ez a televíziót nem érdekli" - mondta.

Kulka János, Schell Judit Forrás: Burghardt Ferenc

"Akkor hatvan voltam, de most már nem tudnám csinálni. Azt pedig nem engedném, hogy más írja és rendezze, elvégre az én szellemi termékem volt, úgy ment sok éven át" - emlékezett Horváth, aki időközben 85 éves lett. Őt amúgy sem valószínű, hogy ilyen méretű munkával megkínálná az az MTVA, amelyről lesújtó véleménye van.

Egy nehéz nap éjszakája, Komlósi Jucival, Zenthe Ferenccel Forrás: Burghardt Ferenc

Horváth szerint még egy ok van, amely miatt biztosan nem térhetne vissza a Szomszédok. "Akkoriban az a fajta társadalmi kép, amelyet mi tudtunk adni, nem volt egyenlő a nyílt politizálással, de ma direkt politizálás lenne, ha a szereplők reflektálnának a mindennapok gondjaira" - vélekedett. A sorozatos folytatást kizárta, ahogy a lezáró tévéfilm ötletét sem tartja reálisnak: noha, mint mondja, szándékosan hagyta nyitva a történet végét.

A gazdagréti Batman és felesége Forrás: Burghardt Ferenc

Csűrös Karola szerint 13 fő karakter kellett. "Férjem, Horváth Ádám először Zenthe Ferencet, Komlós Jucit, Kulkát, Frajt Editet kereste meg, majd hamar meglett a tizenhárom alapember. Boldogan vállalták a munkát, megszerették a kitalált figurákat. Keramikus, taxis, mentőorvos szerepelt a teleregényben, mert ők a munkájuk során sok mindenkivel találkoznak: orvosok például sztorikat gyűjtöttek, hogy azokat dolgozzuk fel" - emlékezett a kezdetekre.

A doktor úr és sorozatbeli lánya Forrás: Burghardt Ferenc

Csűrös Karola szerint a széria társadalomformáló szerepe sem elhanyagolható: például szó van benne a tüdőszűrés fontosságáról, és a visszajelzések szerint a levetített epizód után állítólag sokan választották a vizsgálatot. "Ha az Etus megy, akkor én is megyek, gondolhatták sokan. A csontritkulás korábban nem volt téma, akkor jött be Magyarországra, nem nagyon tudtak róla semmi. Kérték, hogy írja bele a sztoriba a férjem, és egy országos mozgalom lett, azóta majdnem kötelező a szűrés. Ugyanígy a magas vérnyomás, az adott epizód után az egész ország elment megmérni" - vélte. Az Origónak hosszabban is mesélt, a cikket itt találja.

Palócz László is gyakran felbukkant Forrás: Burghardt Ferenc

Nemcsák Károllyal hosszú interjúnk volt, persze a Szomszédok is szóba kerül. "Hogy manapság röhögcsélnek rajta, hogy van egy komikus felhangja ennek az egésznek, az egyáltalán nem baj. Igazából az a baj, ha valamivel nem foglalkozunk. Ami a csoda ebben az újraértelmezett Szomszédok-ban, hogy azért itt az emberi alapértékek - a becsület, az egymásra figyelés, az adott szó szentsége - folyamatosan jelen vannak, amik a mi életünkből viszont kezdenek eltűnni. Ma már nemcsak hogy az adott szónak nincs becsülete, de az írott szerződésnek sincs" - vélekedett.

Etus és Mágenheim doktor Forrás: Burghardt Ferenc

A sorozatban a vagány Vágási Feri volt, aki megmentette azokat a nőket, akik sötétedés után tartottak haza, és valami bajba keveredtek: "De bármilyen hihetetlen, de én egy galamblelkű ember vagyok, soha életemben nem ütöttem meg senkit, soha nem verekedtem. Csak a sorozatban keveredtem bele mindig valamibe, vagy én vertem valakit, vagy engem vertek. Volt egyszer egy éjszakai forgatás, ahonnan hajnal kettőkor mentünk haza - akkor is valami akcióban voltam -, és amikor holtfáradtan átöltöztem a végén, az öltöztető azt mondta, én vagyok a gazdagréti Batman."

Megkerestük a sorozat hivatalos fotósát. Burghardt Ferenc az Origo rendelkezésére bocsátott néhány felvételt.

Olvasnivaló:

Bejártuk a helyszínt: csak Lenke néni közértje tűnt el Gazdagrétről

Nézze meg Malek Andreát a Szomszédokban!

Nyolc dolog, amint nem tudott a sorozatról