Sorozatok, amelyeket semmiképp nem szabad feltámasztani

Courteney Cox, Lisa Kudrow
Vágólapra másolva!
A Jóbarátok Rossa jövőre ötven lesz, Monica 51, Joey pedig már 48 éves. Érdekelné olyan Jóbarátok-évad, ahol a prosztatavizsgálat és a reuma a nevetség tárgya? És megnézne olyan sorozatot, ahol a sokat szenvedett főhőst feltámasztják, és megint börtönbe vetik, hogy újabb 10-20 részen át vergődjön ott, a nézővel együtt?
Vágólapra másolva!

Aki valamennyire is követi a tévésorozatokkal kapcsolatos híreket, az pontosan tudja, hogy micsoda feltámasztási hullám van kibontakozóban. Többek között olyan szériák folytatásait rendelték meg kisebb-hosszabb szünet után, mint az X-akták, Az ítélet: család, Hősök és a 24, illetve nemrég a nálunk nem annyira ismert The Coach. Arról nem is beszélve, hogy elég komolyan vehető pletykaszinten arról is szó van, hogy a 20 évadot megért Esküdt ellenségek is folytatódhat, no meg sokak nagy kedvence, A szökés.

A sorozatok eladását erősen serkentő, illetve ismét megdobó taktika esetében sem minden húzás jön majd be. Vannak kedvenc szériák, melyek folytatásait minden további nélkül néznénk, illetve megnézzük – de vannak olyanok is melyeket eddig sem néztünk, és a továbbiakban sem fogunk, ez esetben számunkra indifferens minden feltámasztásra irányuló törekvés.

Gond csak akkor van, ha egy általunk kompaktnak, bonthatatlan egésznek vélt sorozatot vesz elő Hollywood azzal, hogy újraindítsa vagy folytassa. Mert ilyenkor óhatatlanul is az az ember érzése, hogy egyrészt már csak tisztességből és a múltbéli rajongásból kifolyólag is néznie kell a felesleges a folytatást, másrészt pedig eközben aggódhat, hogy a folytatással ne rontsák el az addigi nagy kedvencét. Az alábbiakat szeretnénk, ha úgy hagynák, ahogy voltak, nem kellenek új évadok:

Hősök

Milo Ventimiglia, azaz Peter a sorozatból Forrás: AFP/Frederick M. Brown

Igen, fel fogják éleszteni a Hősöket, a nagy kérdés, hogy minek? Ha van sorozat, ami nem a csúcson fejeződött be, akkor az a szuperképességeikre ráébredő karakterek köré épített Heroes. És persze lehet, hogy a Heroes Reborn maga lesz a megtestesült zsenialitás, azt nem szabad feledni, hogy a készítő személye nem változik, így ugyanaz írja a sorozatot, aki a remek kezdőszezon után sikeresen földbe állította döntésképtelenségének és befolyásolhatóságának köszönhetően.

Lost

Evangeline Lillyt elnéznénk, de ne térjen vissza, mint Kate a Lostból Forrás: AFP/Frazer Harrison

Vita nincs, a Lostot sem szabad folytatni. De nyilvánvalóan a Disney valamikor elő fogja venni a szériát, remélhetőleg minél később. És az okok is egyértelműek: bár sokan a Lostra, mint megosztó sorozatra tekintenek, valójában a nézők túlnyomó része imádta a szériát, bár igaz, hogy a hatodik szezon már jóval több negatív kritikát kapott, mint a korábbiak. De közel sem azért, mert a készítők nem válaszoltak pár kérdésre, hiszen az volt a lehető legjobb döntés - mert nem sok értelme lett volna mindenféle véletlenszerű képtelenséget kitalálni pár megmagyarázhatatlan jelenségre.

Drót

A Drótot sokan emlegetik egy ötkötetes könyvként. Bár nem klasszikus szerkezetű szériáról van szó, David Simon sorozata esetében még annak sem örülnénk, ha maga David Simon kezdene babrálni vele egy folytatás reményében. A Drót úgy jó, ahogy van, minden más, amit hozzá raknánk, csorbítaná az eredeti készítői szándékot.

Buffy, a vámpírok réme

Sarah Michelle Gellar sem egy fruska már Forrás: AFP/Jason Kempin

A Buffy folytatása olyannyira jó ötlet lenne, hogy az eredeti széria készítői képregény formájában folytatták is a történetüket, és jó pár új szezont írtak. Alapanyag tehát lenne. A gond csak az, hogy a szereplők már jóval idősebbek, mint a sorozatban, márpedig a Buffy egyik fő vonzereje a coming of age történet, illetve az eleinte középiskolás környezet volt. Egy tipikus, felnőtt vámpírvadászos móka még akkor sem lehetne ilyen hatásos, ha Joss Whedon visszatérne a kormányrúdhoz.

Esküdt ellenségek

Komolyan nem értjük, hogy akár ötlet szintén is miért merült fel egy annyira merev szerkezetű és avíttas krimi modernizálása, mint amilyen az Esküdt ellenségek volt. A spinoffja, a Különleges ügyosztály még valóban létezik, de azt sikerült frissíteni az évek során, viszont az eredeti Law & Order mindvégig fantáziátlan és didaktikus maradt, amit még az olykor nagyon is telibe talált erkölcsi kérdések sem dobtak fel. Jelenleg a sorozat az azt megillető helyen van, és jobb, ha ott is marad.

Szökés

Wentworth Miller jól tartja magát, de haja most sincs sok Forrás: AFP/Angela Weiss

Nem azért nem érdemes folytatni, mert nem érdekelne minket. És nem is azért, mert a főszereplők egyike állítólag meghalt, hiszen pontosan tudjuk, hogy minden további nélkül fel lehetne őt támasztani. Egész egyszerűen azért nincs értelme, mert a készítők bármennyire is igyekeztek, a börtönön kívüli részeket nem tudták olyan érdekesre megírni, mint a börtönös, szökésen ügyködősöket.

A mentalista

A mentalista idén ért véget az amerikai CBS csatornán, azonban már majd fél éve rebesgetik, hogy más platformon folytatódhat az egyébként tisztességesen lezárt krimi. A gond csak az, hogy A mentalista csak a Red John-ügy lebegtetéséig volt nézhető, a folytatásban már csak izzadtságszagot árasztott magából. És semmi szükségünk nincs egy újabb, vérrel és verejtékkel írt szezonra.

Jóbarátok

Courteney Cox, Lisa Kudrow, azaz Monica és Phoebe a Jóbarátokból Forrás: AFP/Kevin Winter

Nem, nem! Inkább ássanak elő egy régi, elveszett epizódot, vagy olyan részt, amit vállalhatatlannak ítéltek meg, és ezért nem mutatták be.