Milliókat is fizethet egy hamis Facebook-profil miatt

Interjú Istenes Bencével. Istenes Bence Interjú Istenes Bencével, az RTL Klub műsorvezetőjével. Újságíró: Apats Gábor
Interjú Istenes Bencével, az RTL Klub műsorvezetőjével. Újságíró: Apats Gábor
Vágólapra másolva!
Noha a közösségi oldalak szabályzata tiltja a hamis profilok létrehozását, egyre többen regisztrálnak kedvenc színészük, műsorvezetőjük vagy énekesük nevében, majd képeiket ellopva szabadon posztolgatnak, átverve ezzel a rajongókat. A szaporodó visszaélések a magyar hírességeket is egyre inkább bosszantják, például ha Ördög Nórát, Liptai Claudiát vagy Dér Henit próbáljuk megtalálni a Facebookon, több oldalon is át kell rágni magunkat, mire a valódira bukkanunk. Dr. Mayer Erika internetjogász szerint jogsértést követ el, aki más adataival visszaél, a követők pedig csak a gyanús jelekből jönnek rá, hogy átverték őket.
Vágólapra másolva!

Tilos a hamis profil létrehozása

"Más személyiségével visszaélve hamis profil létrehozása elsődlegesen polgári jogba ütköző személyiségi jogsértést valósít meg, mint például a jó hírnév és becsület megsértése, képmással visszaélés, magánélet tiszteletben tartásához fűződő jog megsértése, személyes adatok jogosulatlan felhasználása. A legnagyobb szankció a jogsértéstől való eltiltás mellett a sérelemdíj fizetésére kötelezés lehet, amely ilyen esetben valószínűleg milliós nagyságrendű is lehet. Előfordulhat, hogy a hamis profillal már bűncselekményt is elkövetnek - jellemzően az emberi méltóság megsértését megvalósító bűncselekmények tartozhatnak ide -, és ez esetben már büntetőjogi szankciókkal is számolni kell" - mondta dr. Mayer Erika.

A szakember elmondása szerint a Facebook szabályzata kifejezetten tiltja a nem valós adatokkal létrehozott profilt, de ennek ellenére nem tud minden egyes esetet előzetesen ellenőrizni, bár bekérhet gyanús esetekben személyazonosságot igazoló okmányt. "A jelentés funkció használatát tudom javasolni, azonban előtte érdemes az oldalról közjegyzői bizonyítványt beszerezni a későbbi jogérvényesítés érdekében."

A felhasználó csak akkor veszi észre, hogy hamis oldalt követ, mikor valami gyanús poszt vagy kép kerül fel az oldalra. Célszerű jól körbenézni, mielőtt egy ismert ember oldalát követjük, és meggyőződni róla, hogy nem átverés áldozatai vagyunk. Az internetjogász nem tud olyan esetről, hogy Magyarországon jogi következményei lettek volna hamis oldal létrehozásának, létük azonban azokat zavarja leginkább, akik érintettek a témában.

Elterjedtek a hamis információk az interneten

Nádai Anikó fotóival folyamatosan visszaélnek a Facebookon, az Éjjel-nappal Budapest egykori szereplője nemrégiben hangot is adott felháborodásának. "Mivel hosszú időn keresztül nem volt saját profilom, több oldalt is létrehoztak mások a nevemmel, ami nem is igazán zavart addig, míg az egyikük túl messzire merészkedett. Ez a személy Nádai Anikó néven egy új képet posztolt rólam, ami mellett a még meg nem született gyermekem nevéről és neméről írt, valamint a családomat is megemlítette. Ezt átvették különféle internetes portálok és úgy terjedt a hír, mintha én meséltem volna bármit is."

Már van saját oldala, amit ő kezel Forrás: Facebook

"Azóta van egy saját oldalam, amin megosztok élményeket, fotókat a követőimmel, úgyhogy most már egyértelmű, hogy melyik oldal a valódi. Például ide kerülnek fel először a fényképek rólam, minden más oldal csak innen tudja lenyúlni, ez alapján is ellenőrizhető, hogy melyik az eredeti. Bántott, hogy más így visszaél a képeimmel, de olyanról is hallottam, hogy pénzt csalnak ki rajongókból a kamuoldalak. Pénzt gyűjtenek ismert emberek nevében rászorulók részére, majd saját számlaszámukra gyűlik az összeg, nem is jótékony célra. Felháborító dolgok ezek, és szörnyű a tudat, hogy Magyarországon nem igazán lehet mit tenni ellenük" - részletezte.

A hozzáférési jog megszerzése

Bozsek Márk az Origónak adott hosszabb interjújában mesélte el, hogy a Facebookon több profil is működik a nevével, és bár többet ő üzemeltet, nem mindegyik tartozik hozzá. "Igyekszem elbeszélgetni azokkal, akik ezeket készítik a nevemben, és rávenni őket arra, hogy adják át a hozzáférési jogot."

Bozsek Márk neve is többször felbukkan Fotó: Polyak Attila - Origo

Meg lehet keresni a hivatalos oldalt

Istenes Bence nevével is többen visszaélnek a Facebookon, az RTL Klub műsorvezetője értetlenül áll az ilyen esetek előtt. "Nem értem azokat, akik más arcával és fotóival visszaélve létrehoznak egy áloldalt, és a személyiségét ellopva levelezgetnek és posztolnak. Unatkoznak? Ennyire ráérnek? Vagy csak szimplán rosszat akarnak a másiknak? Mert így félreinformálják a követőket, téves képet mutatnak nekik azáltal, hogy teljesen más stílusban, más élményeket megosztva léteznek a portálon. A múltkor egy lány odalépett hozzám, és azt mondta, milyen jó, hogy végre találkoztunk is ennyi beszélgetés után. Persze kiderült, hogy nem velem, hanem egy másik Istenes Bencével csetelt. Nagyon rossz dolog ez, hiszen tényleg bármit írhatnak a nevemben."

"Sokat gondolkodtam a megoldáson, de egyelőre nem lehet mit tenni. Úgy gondolom, hogy az emberek többsége van annyira okos és tájékozott, hogy felismeri a valós oldalamat, meg tudja különböztetni az álprofiloktól. Sajnos bele lehet futni abba, hogy egy ismerős belájkolja a kamuoldalt, és utána más is rákattint ellenőrzés nélkül, de ha valaki szán rá egy kis időt, és felkeresi a honlapomat vagy az RTL Klub oldalát, akkor ott megtalálja, hogy melyik a hivatalos Facebook-profilom, az egyetlen hitelesített oldal, amit én vezetek" - mesélte.

Kis utánajárással meg lehet találni a valódi oldalt Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az áloldalak mellett rajongói oldalak is helyet kapnak

A Voice győztese, Pál Dénes egy oldalt vezet, de magas az olyan profilok száma, amelyeket a nevével próbálnak népszerűsíteni. "A Facebookon fellelhető oldalak közül egyetlen olyan oldal van, amelyet valóban én kezelek, ez a Pál Dénes (hivatalos rajongói oldala) néven található. A nevemmel több oldalt is üzemeltetnek, van olyan, aminek közel ötezer lájkolója van, egy rajongói oldalnak pedig több mint tizenegyezer. Ezeket nem én szerkesztem, és nem én kezelem, de szerencsére nem mindegyik áloldal, néhányuk rajongói oldalként működik, ahol kiemelten jelzik, hogy nem én teszem fel a posztokat."

"Igazán sértő tartalommal ezen a közösségi oldalon még nem találkoztam, de olyan internetes portált már küldtek nekem, ahol egy felhasználó az én nevemben válaszolt meg kérdéseket, mind a szakmai, mind a magánéletemre vonatkozóan. Minden ilyen sértő tartalmat és oldalt igyekszem jelenteni" - mondta.

Több ezren követik a hamis profiljait Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Nem jutnak el hozzá a felkérések

"Az még nem zavart, amikor volt egy-két ilyen profil a közösségi oldalon, mostanra viszont nagyon elszaporodtak, és a követőik száma sem kevés" - mesélte Dér Heni. "Nem figyelem már, hogy miket posztolnak a nevemben, tudatosan kerülöm, mert szörnyen bosszant, hogy ilyen szinten sértik a személyiségi jogaimat. Nem csak a rajongókat vezeti meg, aki ilyen kamuprofilt létrehoz, hanem például egy eseményre való invitálás vagy jótékony célú rendezvény híre sem ér el hozzám, mert a szervezők belefutnak egy álprofilba és nem a valódi Dér Henit találják meg."

Többször jelentette már a Facebooknak a problémát, eredmény azonban máig nincs. "Másokat is kértem már, hogy jelentsék az oldalakat, én is bizonygattam, hogy ki vagyok, de úgy tűnik, nem tudok mit tenni. Az lenne a legjobb, ha átírnák őket rajongói oldallá, és egyértelművé válna, hogy nem én vagyok a tulajdonosuk. Nem értem, mi a jó abban, hogy a nevemben válaszolgatnak ismeretleneknek, csak remélni tudom, hogy nem vernek át vagy nem hoznak kellemetlen szituációba senkit a nevemben" – mesélte.

Többször jelezte már a problémát, de hiába Fotó: A Dal

Idővel eltűnt a bosszantó kamuoldal

Iszak Esztinek is több ilyen kamuprofilja van az interneten, őt azonban egyelőre ezek nem zavarják, még nem okoztak neki kellemetlenséget. "Nem igazán értem az indíttatást ezek mögött, sokkal egyenesebb lenne, ha az oldal kezelője egyértelművé tenné, hogy ő egy rajongó, nem pedig az a személy, akiről a profilt elnevezte. Egyetlenegyszer fordult elő, hogy jelentenem kellett egy ilyen lapot, mert eléggé felbosszantott."

"Valaki átvette a fotóimat, majd tele helyesírási hibával és tőlem távol álló stílusban írt bejegyzéseket. Meglepődve láttam, hogy sok ismerősöm követője volt már az oldalnak, de még jobban zavart, hogy akik nem ismernek személyesen, elhihették, hogy ilyen hibásan írok. Úgy gondoltam, hogy felesleges lenne felvenni az illetővel a kapcsolatot, és megkérni, hogy szüntesse meg, inkább jelentettem a Facebookon, és idővel el is tűnt" - mesélte a VIVA műsorvezetője.

Iszak Eszti nevében is posztolgattak Forrás: Iszak Eszti