Sex, drugs & rock'n'roll a közmédián?

Egynyári kaland
Vágólapra másolva!
Április 26-án, vasárnap este indul a Duna TV új ifjúsági sorozata. Az Egynyári kalandot Dyga Zsombor rendezte, aki többek között a Couch Surf, a Tesó és a Köntörfalak többszörös Magyar Filmszemle-díjas rendező-forgatókönyvírója.
Vágólapra másolva!

"Holczer Barbara ötletgazda, kreatív producer keresett meg a tervvel" - kezdte Dyga a sorozat megszületésének történetét. Nulláról felépíteni egy sorozat világát, önálló filmnyelvet, szereposztást, stílusjegyeket találni, és saját stábbal, teljes kreatív szabadság mellett leforgatni azt, olyan lehetőség volt, aminek neki kellett menni. Egyedül a forgatókönyvhöz, a sztorihoz kellett ragaszkodni, melyet ezúttal nem ő, hanem Kovács M. András jegyzett, aki a Hacktion utolsó évadai és a Szinglik éjszakája forgatókönyvéért is felelt.

Ráfér a fiatalítás a Duna TV-re Forrás: MTVA

Dyga Zsombor 2014 januárjában csatlakozott a projekthez. "Nagyon izgalmas nyári filmet télen terepszemlézni" - tette hozzá. Februárban zajlott le a casting, mely során kiválasztották a 6 főszereplőt - Dobos Evelint, Döbrösi Laurát, Schmidt Sárát, Héricz Patrikot, Rubóczki Márkót és Vecsei Miklóst -, valamint az epizódszereplőket. A forgatás két hónapig, 2014. április végétől július elejéig tartott. "Füreden laktunk egy szuper stábbal, családias hangulatban, három percre minden helyszínünktől, így jól ki tudtuk használni a munkaóráinkat."

A Fannit alakító Döbrösi Laurával már a Couch Surfben is dolgoztak együtt. "Laura számomra az évtized színésznője, egy olyan életkorban, amit érdemes akár végigfilmezni. Persze rengeteg friss tehetség került elő, parádés szereplőgárda állt a kamera elé" - fogalmazott. A forgatás gördülékenyen ment, nem okozott problémát az sem, hogy a fiatalok nagy része még nem igazán játszott filmekben. "Színpadi tapasztalata vagy vele született érzéke mindenkinek volt, nekem pedig kifejezetten jól megy az ilyen jellegű munka. Miután megvan a közös hang, a bizalom, onnantól már nyert ügyünk van."

Mai fiatalok a főszereplők Forrás: MTVA

A sorozat a 6 fiatal érettségi utáni feelgood balatoni nyaráról szól, valódi problémákkal és megoldásokkal. "Vonzó és izgalmas kihívás volt egy ilyen hálás témáról egy 5 órás filmet forgatni. Pontosabban hatszor 52 perc az egész, ennyi idő alatt már szép nagy ívet lehet bejárni egy történetben, sok kaland és vidámság belefért." A készítők a nézőket tekintve - a főszereplők korából adódóan - a tizenévesekre számítanak "és persze mindenki másra, aki a nyári Balaton partjára vágyik vagy régről ismerős kalandokat keres, esetleg unja a reality tévézést, és filmszerűbb élményben lelné örömét."

A rendezőt arról is kérdeztük, szerinte mennyiben más egy közszolgálati és egy kereskedelmi csatornára készülő sorozat. "A legnehezebb feladatunk az volt, hogy hogyan tudjuk ezt az érettségi utáni, kiszabadult, tomboló ifjúság feelinget a közszolgálatiság és a korhatárbesorolás szigorú keretei között átadni. Lássuk be, ez nem könnyű, mikor az élet ilyenkor sex, drugs & rock'n'roll."

Az Egynyári kaland április 26-tól, vasárnaponként, 20:40-től látható a Duna TV műsorán.