Matt Dillon: Sokat tanultam a bárpult mellett

Matt Dillon Wayward Pines
Vágólapra másolva!
Matt Dillon legutóbb az év egyik legjobban várt sorozatában, a Wayward Pines-ban kapta meg a főszerepet, május 14-től a FOX magyar adásán is hétről hétre láthatják a nézők. Ez az első tévés munkája, de így is határozott véleménnyel áll elő a londoni hotelszobában, ahol találkozom vele – még ha néhány dolgot el is viccel, másokról meg nem hajlandó beszélni. Legalábbis pont nem hat-nyolc újságírónak egy kerekasztalnál, valószínűleg kicsit másnaposan.
Vágólapra másolva!
  • Tetszik neki, hogy a tévében sokkal több idő jut a cselekményre
  • M. Night Shyamalannak víziója, Antal Nimródnak jó ízlése van
  • Nem próbálja meg személyessé tenni a karaktert, de mindkettejüknek fontos az igazság
  • A koktélpartiról kijutott, a sorozatbeli kisvárosból lehet, hogy nem fog
  • Sok érdekes emberre emlékszik kocsmákból, örült, hogy Bukowskit is eljátszhatta

A tegnapi koktélpartin az ügynököd előre figyelmeztette a körülötted sündörgő nőket, hogy ne érjenek hozzád. Miért?

Tényleg ezt mondta? Hülyeség! Toby Jonest viszont tényleg ne érintsétek meg, ő az, aki nem szereti. (A sorozat másik szereplője, egyébként Az éhezők viadala Claudius Templesmithje – a szerk.)

Most akkor meg lehet érinteni, vagy sem? Forrás: FOX

Ez az első tévés munkád. Miért döntöttél úgy, hogy elvállalod?

Ki akartam próbálni már ezt is, és nem csalódtam. Mennek szépen a dolgok a maguk folyása szerint, van idő kibontani a cselekményt. A karakter is folyamatosan fejlődik, de azért zsonglőrködnöm kell vele, mert ez alapvetően egy rendezővezérelt sztori – annak ellenére, hogy nem minden epizódot ugyanaz készíti. M. Night Shyamalan (a pilot rendezője – a szerk.) víziója az egész sorozatra rányomja a bélyegét.

Egy részt Antal Nimród is készített. Vele milyen volt a közös munka?

M. Night Shyamalannal a Wayward Pines bemutatóján Forrás: FOX

A mostani karakteredről mit mondanál annak, aki nincs képben a sztorival?

Ethan Burke egy titkos ügynök, aki mindenáron ki akarja deríteni az igazságot, miután egy olyan kisvárosba kerül, ahol az első perctől kezdve érzi, hogy nem stimmel valami, valahogy hamis az a béke, ami ott honol.

Mennyi van belőled Ethanben?

Pff… Hirtelen nem jut eszembe semmi… Én is mindennap kérdésekkel a fejemben kelek, nekem is nagyon fontos az igazság. De egyébként nem próbálom meg személyessé tenni a karaktert, hiszen ez fikció – ha valaki engem akar látni, nézzen meg egy dokumentumfilmben. Ahogy Kubrick mondta: „A fikcióban a rendező az isten, a dokumentumfilmeknél az isten a rendező”.

Matt Dillon és karaktere, Ethan Burke is kérdéseket tesz fel Forrás: FOX

Nem is gondolkodsz el egy-egy karakter motivációján?

Dehogynem. De olyankor a karakter nevében kell kérdeznem, nem a sajátoméban. Azokat a kérdéseket kell feltennem, amelyeket a nézők is feltennének. A tetteknek oka van, de nekem a figurám mozgatórugóit kell megtalálnom. Ugyanígy, azokkal az emberekkel kell kialakítanom valamilyen viszonyt, akikkel együtt mozgunk a történetben – nem pedig azokkal a színészekkel, akik játsszák őket.

A karakter mozgatórugóit kell megfejteni Forrás: FOX

De azért csak kialakul velük is valamilyen kapcsolat, nem?

Persze, hisz remek, okos színészek. Ez a munkánk, együtt kell dolgoznunk azon, hogy a képernyőn is működjön a történet.

Shyamalan azt mesélte, hogy miközben a sorozat alapjául szolgáló könyveket olvasta, sokszor nem látta előre a csavarokat. Volt, amin te is meglepődtél?

Elég sok a fordulat a történetben, úgyhogy voltak dolgok, amik engem is váratlanul értek. De nem akarok spoilerezni.

Hogy lehet elkerülni a spoilereket, ha egyszer könyv formában már kiadták a sztorit?

Talán még nem olvasta mindenki a könyveket, különben meg vannak a sorozatban kisebb változtatások is. Azért az vicces volt, amikor a koktélpartin odajöttek hozzám, és azzal ugrattak, hogy soha nem fogok kijutni. Mármint a szériában, a kisvárosból. A koktélpartiról kijutottam.

A koktélparti, ahonnan még kijutott Forrás: FOX

A történetben egy pultoslány segít neked először. Hiszel abban, hogy egy kocsmában tényleg megoldódnak a dolgok?

Mindenesetre sok mindent lehet tanulni ott, hihetetlen emberekkel, mögöttük pedig hihetetlen történetekkel lehet találkozni. Fiatalkoromból rengeteg érdekes beszélgetésre emlékszem bárpultok mellől, de ma már persze nem mehetek le csak úgy akármilyen csehóba.

A pultoslányok sokszor segítenek, Juliette Lewis figurája is ilyen Forrás: FOX

Ahhoz mit szóltál, hogy jó tíz éve te kaptad meg Charles Bukowski – pontosabban állandó alteregója, Hank Chinaski – szerepét a Tótumfaktum-ban?

Meglepődtem, sosem gondoltam volna, hogy egyszer eljátszom majd. Kamaszként sokat forgattam a könyveit, közben iszogattam, hangulatos volt így együtt. (Bukowski legendás kocsmatöltelék, amúgy népszerű író volt – a szerk.) Először csak a fanyar humorára kattantam rá, a prózai dolgait olvasgattam, de aztán rájöttem, hogy a lírája is fantasztikus. A Tótumfaktum-ot ráadásul egy norvég rendező hozta az Egyesült Államokba, akinek a Dalok a konyhából című filmjére teljesen rákattantam. (Bent Hamerről van szó – a szerk.)

Miben láthatta Matt Dillont?

Nem Damon: Dillon! Olyan filmekben is feltűnt, mint A boldogító nem vagy a Keresd a nőt!, de én ezekben például jobban szerettem:

1983 Rablóhal
1989 Drugstore Cowboy
1992 Facérok
1993 A sikátor szentje
1996 Gyönyörű lányok
2004 Ütközések
2005 Tótumfaktum

A Wayward Pines-trilógia már magyarul is olvasható, a sorozat május 14-én debütál a FOX magyar adásán.