Bárkit megrázna, ha visszakerülne a múltba – mesél az Outlander producere

Outlander
Vágólapra másolva!
Az Outlander – Az idegen című időutazós sorozat hosszabb szünet után folytatódik az AXN White csatornán. A széria executive producere, Ronald D. Moore elmesélte többek között, hogy miért kattant rá a tizennyolcadik századi Skóciába visszacsöppenő nő történetére, és hogy a forgatásnál miért ragaszkodott az eredeti helyszínekhez. Volt-e ehhez köze a whiskynek és a haggisnak?
Vágólapra másolva!
  • Egyből berántotta az Outlander alapjául szolgáló könyvek világa
  • A női főszereplőre, Claire alakítójára az utolsó pillanatban találtak rá
  • A másik főhőst, Jamie-t a Férfiak Királyának nevezték az alkotók
  • A sorozat segít kilépni a mindennapi taposómalomból
  • Skóciából legjobban az időjárás fog hiányozni neki

Mi késztetett rá, hogy tévésorozatot készíts az Outlander-könyvekből?

Imádtam a regényt. Hihetetlenül izgalmas a történet, és nagyon érzékletes képet ad a tizennyolcadik századi Skóciáról. Alig tudtam letenni.

Minden oldal tartogat valami meglepetést, soha nem jöttem rá, hogy mi fog történni. Már amikor a könyvsorozat első darabjának végére értem, tudtam, hogy ebből az anyagból tökéletes első évadot lehetne rendezni. Sokszínű karakterek, kalandos utazás, drámai események – a siker úgyszólván garantált volt.

Ronald D. Moore skót szoknyában – az egész alakos képért kattintson a fotóra! Forrás: AXN

Miért sorozatban gondolkodtál, és nem mozifilmben? A műfaj jobban illett a történethez?

A sorozat több lehetőséget ad a történet árnyalt kibontására. A könyv sikere részben éppen abban rejlik, hogy igen részletesen ábrázolja a korszak szövevényes politikai hátterét, így az olvasó el tud mélyülni ebben a különös, idegen világban. A sztori annyira bonyolult és összetett, hogy lehetetlen volna két órába belesűríteni. Egy mozifilm csupán lecsupaszított vázlatát adhatta volna vissza a regénynek.

Milyennek látod Claire karakterét?

Claire nagyon intelligens. Ez a legmeghatározóbb tulajdonsága, amely áthatja az egész személyiségét. Emellett empatikus, és könnyen feltalálja magát minden váratlan helyzetben. Ettől annyira vonzó nő.

Rögtön felméri a helyzetét: ha életben akar maradni, vérbeli tizennyolcadik századi nővé kell válnia. Titkát azonban nem fedi fel, elsősorban ez adja a történet drámai erejét.

Az Outlander promóképe Claire-rel és Jamie-vel Forrás: AXN

Hogyan találtatok rá a Claire-t alakító Caitriona Balfe-ra?

A casting során a Claire-t játszó színésznőt akartuk elsőnek kiválasztani. Végül azonban őt találtuk meg utoljára. Igen nehéz dolgunk volt. Mivel Claire szemszögéből látjuk a történetet, a főhősnőnek minden jelenetben szerepelnie kell. Ez óriási terhet ró a Claire-t megformáló színészre. Biztosra kellett tehát mennünk.

Már közeledett az első forgatási nap, de Claire-nek még híre-hamva sem volt.

A meghallgatáson mindenki kicsit túljátszotta a szerepet. Aztán befutott Caitriona próbafelvétele, és amikor a képsorokat végignéztük, egyöntetűen kiáltottunk fel: „Te jó ég, ő Claire!” Szerencsére tökéletesen működött közte és Sam Heughan között a férfi-női kémia is.

Mi teszi különlegessé Heughan karakterét, Jamie-t?

Jamie fiatalabb és tapasztalatlanabb Claire-nél. Ez izgalmas dinamikát ad a kapcsolatuknak. Jamie-nek nagyon jó a kisugárzása, csupa életerő, mindig a dolgok jó oldalát keresi. Annak ellenére, hogy élete során borzasztó tragédiákon ment keresztül, a személyisége nem vált komorrá, megmaradt benne a pozitív lendület.

Ő az a típusú ember, aki reggelente, amikor felébred, rámosolyog a napra. Nemes szívű és empatikus. Mi magunk között a „férfiak királyának” neveztük, mert szerintünk a lelke mélyén minden férfi olyan szeretne lenni, mint ő.

Működött a férfi és nő közti kémia Forrás: AXN

Milyen pluszt jelentett a produkciónak, hogy Skóciában forgattátok?

Néhányan azt ajánlották, hogy forgassuk a sorozatot Új-Zélandon, ám ezt hamar elvetettük.

A táj fényei és lankái annyira jellegzetesek, hogy nemigen lehet más helyszínnel pótolni. A táj pedig nagyon fontos szereplője a sorozatnak: alapvetően meghatározza a történet hangulatát, ezért lényeges, hogy eredeti helyszínen játszódjék.

Ezenkívül Skóciában eddig ritkán forgattak tévéfilmet. Ráadásul a helyszínen sok apróságot is felszed az ember. A skót stábtagoktól ezernyi érdekes, több évtizedes történetet hallottunk, amelyet még a nagyszüleik meséltek nekik. Végül is rengeteg apró, de fontos adalékot kaptunk a sorozathoz a helyszínen is. Szerintem az Outlander sokkal autentikusabb lett attól, hogy Skóciában forgattuk.

Milyen volt az ottani közeg?

Fantasztikus! Mindenhol nagyon kedvesen fogadtak bennünket. A technikai feltételek is tökéletesen megfelelők voltak. A stúdiók legalább olyan profik, mint Los Angelesben. Kiváló minőségűek és tökéletesen felszereltek, sőt bővíthetők is. A díszletszoba is legalább akkora volt, mint a Paramount stúdióé, amelyet a Star Trek-sorozatban használtunk.

Caitriona Balfe az ideális Claire Forrás: AXN

Szerinted mi foghatja meg a nézőket az Outlander-ben?

Az Outlander olyan varázslatos, különleges világot tár a néző elé, ahová egy kicsit elmenekülhet a szürke hétköznapok elől. Minden mai ember számára – bárhol éljen is – a tizennyolcadik századi Skócia legalább olyan idegen világ, mint a Star Trek-sorozat klingon harcosainak univerzuma.

A történelmi filmek részben épp azért annyira sikeresek, mert lehetőséget adnak arra, hogy – ha csak egy rövid időre is, de – magunk mögött hagyjuk a megszokott életünket, és megtapasztaljunk egy másik, számunkra idegen és izgalmas világot. Ez a fajta menekülés az emberiség alapvető vágya, kortól és kultúrától függetlenül.

Kikapcsolódást ígér a hétköznapok megszokott taposómalmából.

Lett kedvenc helyed Skóciában?

A skót whiskymúzeum, amely elképesztően látványos és interaktív. A különböző termeket egy whiskys hordóból kialakított kisvasúttal járhatják be a látogatók. Az egyik állomáson brit katonák üldözik a szeszcsempészeket, a másik helyszínen megtudhatjuk, hogyan készül az értékes nedű.

Mi a kedvenc vagy a legkevésbé kedvelt skót ételed?

A haggist nagyon szeretem. Ez alapvetően kolbász, de isteni. Viszont át kéne keresztelniük, mert a neve elég borzalmas.

Mi számodra a legvonzóbb az országban?

Az emberek. Nagyon barátságosak és udvariasak. A közértben mindig leállnak egy kicsit diskurálni.

Mi fog legjobban hiányozni a forgatás befejeztével?

Az időjárás. Los Angelesben élek, és nagyon utálom, hogy az egész egy óriási sivatag, ahol nagy a hőség, és felforr az agyvizem. Én a hideget szeretem, és az esőt. Imádom látni az évszakok váltakozását.

Ronald D. Moore producer 1964-ben született, a Battlestar Galactica: Razor Flashbacks című minisorozatért Emmy-díjat is kapott. Közreműködött az anyasorozatban, vagyis a Csillagközi romboló-ban is, de amúgy is otthon van a sci-fi műfajában, többek között a Star Trek két sorozata és a Roswell is az ő nevéhez köthető.

Az interjút az AXN-től kaptuk, köszönet érte. Az Outlander – Az idegen május 27-én folytatódik az AXN White csatornán a kilencedik résszel.