Húsz éve indult a ma már kínos Űrgammák

űrgammák
Vágólapra másolva!
Húsz éve rajtolt a magyar televíziózás történetének egyik legkínosabb darabja, az Űrgammák. Annak idején óriási vállalkozásként indult, a technikai megvalósítás azonban nem tudott az elképzelések nyomába érni, és a helyzeten a termékelhelyezések sem javítottak sokat. Később az akkori Fidesz is nekiugrott a sorozat köré szerveződött egyesületnek, az 1998-as választások után le is csengett a Xénia-láz.
Vágólapra másolva!

"Mi ez a téboly, mi ez a frász? Ma este ránk tör a Xénia-láz" – énekelte Szulák Andrea az Űrgammák főcímében valami borzasztó elektronikus alapra. Alább meg is tudja hallgatni, ha sikerült volna elfelejtenie:

Az alapsztori szerint a Haldor-01 űrhajó legénysége elesett egy galaktikus csatában, csupán két űrgamma, Dexter és Sziniszter maradt, akik így a zolgnak hívott földi gyerekekkel pótolják a hiányzó személyzetet.

A gonosz drakvúfok elleni harcban Orsi, Juci, Csilla, Patrik, Ákos és Jocó az iskolában szerzett természettudományos ismereteikkel segítik a földönkívülieket.

Az Űrgammák ugyanis alapvetően oktatóprogramnak indult,

a Nemzeti Alaptantervhez igazították a 160 epizódot – a cél a reáltárgyak megszerettetése volt a gyerekekkel. Íme, az első rész:

A kezdeményezés mögött létrejött a Xénia Láz Egyesület is, amelynek a producer, Czégé Zsuzsa mellett Schmuck Andor is vezetőségi tagja volt. A szervezet különféle akciókkal és ahhoz kapcsolt pénzjutalmakkal ösztönözte az iskolákat, így a gyerekek és a tanárok az úttörőmozgalom óta nem látott mértékben csatlakoztak.

Volt olyan miskolci iskola, ahol 830 tanulóból 811 belépett a programba,

az egyesület állítólag 76 ezres tagságot számlált.

Elkövette azonban azt a hibát, hogy a gyerekek körében adatgyűjtést is végzett, és az akkori adatvédelmi biztos, Majtényi László szerint aggályos dolgokra, például politikai véleményre és vagyoni helyzetre is rákérdezett. A baloldali egyesület szerint inkább politikai támadásról volt szó, a Fidesz ki akarta véreztetni a mozgalmat, mert olyannyira népszerűvé vált, hogy befolyásolhatta volna az 1998-as választások eredményét.

Akárhogy is, a kezdeményezés 1998-ra tényleg elsorvadt, és a sorozat is véget ért, fentebb megnézheti az utolsó epizódot. A két földönkívülit játszó Sörös Sándorral és Szombathy Gyulával – és persze Szulák Andreával – ellentétben a gyerekszínészek karrierje félbeszakadt a széria után, csupán a Csillát játszó Eördögh Alexa tett szert némi ismertségre.

Már a sorozat idején elénekelte Császár Előddel a Tiltott szerelem című számot (ezt is meghallgathatja fentebb, ha kedve tartja), 1997-ben saját lemeze is megjelent Helló, Mr. Szerelem címmel. 2000-ben a Playboy címlaplánya volt, egy évvel később a CKM-ben szerepelt, egy hangulatos fotózásról a Fókusz is beszámolt annak idején:

A médianyilvánosságtól 2004-ben vonult vissza, mint ahogy a Patrikot alakító Hetényi Zoltánnak is abban az évben volt az utolsó színházi bemutatója a Theater Online szerint. Bár a Barátok közt-ben is megjelent rendőrként (kicsivel a 26. perc előtt), úgy tűnik, hogy most egy társasjátékklubot vezet Szigetszentmiklóson – legalábbis ez a videoriport erről tanúskodik.

Orsi zolg, vagyis Horváth Anikó 2012-ben még biztosan a Magyar Turizmus Zrt. Kongresszusi Irodájának dolgozott, a Jucit játszó Szabó Ildikó Leilát pedig már Papp Ildikó Leilának hívják. A másik két srácról, az Ákos bőrébe bújt Monoki Dávidról és a Jocóként megismert Felvári Györgyről nem került elő újabb infó, hiába túrtuk az internetet – utóbbiról legalább egy vicces videót találtunk még az Űrgammák előtti időkből: