Luxusautók, összeomlás, templomfelújítás – hova lett a tévés nyeremény?

BB Évi
Vágólapra másolva!
Elvitték az ötös lottó rekordnyereményét, de a múlt héten a tévében is komoly pénzeket osztottak szét, az Éden Hotel nyertes párja és A konyhafőnök győztese egyaránt tízmillió forinttal lett gazdagabb. Jó néhány játékos jutott már tévés vetélkedőben nagyobb nyereményhez is, de vajon mire költötte?
Vágólapra másolva!

A 22. héten nemcsak az ötös lottó ötmilliárdos nyereményét vitték el, de a TV2 és az RTL műsorait is megszabadították összesen 30 milliótól. Az Éden Hotel nyertes párja, Barbara és Loki közül az előbbi lakást venne a rá jutó 10 millióból, utóbbi azonban az édesanyjának adja a pénzt.

Külföldön volt már 1 millió dolláros vagy akár 1,5 millió fontos fődíj is,

abból már jobban lehet gazdálkodni. Ön mit venne belőle?

Rögtön egy tragikus eset

A legdrámaibb hazai sztorit sokan ismerik: Párkányi Éva egy nyitott szívű, szexre könnyen kapható pultoslány volt, a nép egyszerű gyermeke, aki bekerült a Big Brother első évadjába még 2002 őszén, amikor mindenki ezt vagy a Való Világ 1-et követte. A reality nagy nézettségi siker lett, a lány 16 millióval gazdagodott, és a médiafelhajtás, a pörgés erősen megzavarta, a pénz pedig pár hónap alatt elúszott, párkapcsolati csődök mellett.

BB Évi a győzelem után, 2002 végén - itt még rendben volt minden TV2

Aligha csak a valóságshow tehetett arról, hogy összeomlott, de nyilván köze volt ahhoz, hogy nem tudott gondoskodni sem a babáiról, sem önmagáról, és pszichiátrián kötött ki. Jelenleg is ápolják, nem fog már teljes életet élni.

Ellopták a nyereményből vett autót

Itthon sokáig a Legyen Ön is milliomos! csábította a nézőket 40 millió forintos főnyereményével, amit egyedül Cserey Gábor tudott megnyerni 2006-ban. Nem mondhatni, hogy a köztisztviselőt megváltoztatta volna a hirtelen jött pénz, öt évvel később még ugyanúgy nyugdíjbiztosítási osztályvezetőként dolgozott.

Persze 40 millió nem is elég ahhoz, hogy az ember feladja az állását, főleg, ha az adók befizetése után már csak 26 millió marad belőle. Azért egy nyaralóra és egy új kocsira így is tellett – bár ez utóbbit ellopták –, sőt még egy franciaországi útra is jutott a pénzből. Cserey lányának sem lehetett oka panaszra: amikor az esküvőjét szervezte, apja anyagilag is sokat segített neki.

100 milliót nyert, Ciprusra mégis pincérkedni ment

Szintén 2006-ban történt, hogy

az akkor 19 éves Bereczki Máté a hazai tévétörténet legmagasabb nyereményösszegét vitte haza

az Áll az alku-ból. A 100 millió forintból lakást és autót vett, a maradékkal pedig tőzsdézett. Ciprusra már nem nyaralni ment, fél évig pincérként dolgozott egy étteremben, saját bevallása szerint kemény tapasztalat volt.

Gundel Takács Gábor gratulál Bereczki Máténak Forrás: TV2

Volt egy-két befektető, aki megkereste, miután megtudta, hogy ennyi pénzt nyert, de ezekben nem látott sok perspektívát, mondta pár évvel később.

Egy adótisztviselő tudja, mennyit kell adózni

A Legyen Ön is milliomos!-t, vagyis a Who Wants to be a Millionaire?-t a világ számos országában adták, az erősebb valutával rendelkező helyeken éppen egymillió (dollár, font, euró) volt a megnyerhető összeg, amiből azért már lehet félre is tenni.

A játék első győztese az amerikai John Carpenter volt 1999-ben (a fenti videón), aki hihetetlenül lazán kezelte a helyzetet:

telefonos segítségét már csak arra használta fel, hogy közölje apjával, épp most nyerte meg az egymillió dollárt

– majd megadta a jó választ.

A férfi az Internal Revenue Service-nél, vagyis a NAV amerikai megfelelőjénél dolgozott, és legtöbb ismerőse arra számított, hogy a játék – és egy jól megérdemelt nyaralás – után azonnal feladja állását, de nem így lett. Carpenter adótisztviselőként pontosan tisztában volt azzal, hogy a nyereményből mennyit kell az államnak leadnia: "Az adózás után nem marad akkora összeg, ami megváltoztatná az életed, ha mindennap enni akarsz" – mondta.

A brit nyertesnek jelentősen megváltozott az élete

A Legyen Ön is milliomos! brit változata 2000-ben termelte ki az első nyertest, Judith Keppelt, aki három évvel később az Ft.comnak elmondta,

a nyeremény nagymértékben megváltoztatta az életét.

A pénzből vett többek között egy új autót és egy kis házat Franciaországban, ahol az év felét tölti, valószínűleg jobb időjárási körülmények között, mint hazájában.

Keppel szerint azonban nem is önmagában az egymillió font, hanem az azzal járó lehetőségek kellettek a változtatáshoz. A játék előtt pont elvégzett egy kerttervező tanfolyamot, és munkát keresett, a győzelem után erre már nem volt gondja: jó ideig hívták még, hogy nyisson meg különféle ünnepségeket és boltokat, majd írt egy könyvet a tévés vetélkedőkről, végül állandó munkát kapott egyben, az Eggheads-ben – ami mind további bevételt jelentett.

Templomnak, iskolának is ment pénz

Viszonylag ritkán fordult elő, de akadtak olyan játékosok is, akik nem magukra fordították a nyereményt. A Legyen Ön is milliomos! történetében emlékezetes volt például egy izlandi pap, Sveinn Valgeirsson esete, aki

templomának felújítására költötte a főnyereményt.

A Dániában versenyző páros, Claus Højbak és Bertel Haarder az egymillió koronás díj felét egy iskolai alapítványnak ajánlotta fel.

Mire költ egy bűnöző?

Természetesen nem a Legyen Ön is milliomos! az egyetlen vetélkedő a világon, ahol nagy pénzt lehet nyerni: a brit tévétörténetben például egyedülállóan magas összeget, 1,5 millió fontot vitt haza a Red or Black? című műsorból egy Graham nevű férfi – de talán érdekesebb egy másik nyertes, Nathan Hageman története, aki egymillió fonttal távozott.

Az ugyanis csak a műsor után derült ki, hogy

Hageman egy ideig börtönben is ült a volt barátnője bántalmazása miatt

– a producerek pedig ennek eredményeként váltottak az élő adásról felvételre, hogy a jövőbeli játékosokat már jobban át tudják monitorozni.

A férfi végül megtarthatta a nyereményt, a nyomozás során azonban részletes kimutatás készült addigi költéseiről. Lássuk, miket vásárolt közel 77 ezer fontból – amiből az is kiderül, hogy az egymillió font milyen iszonyúan sok pénz:

  • Range Rover Supercharge: 30.000
  • BMW 3-Series: 25.000
  • Peugeot 207: 18.000
  • Tíznapos all-inclusive nyaralás Kubában: 1.900
  • Plazmatévék: 700
  • Armani karórák: 645
  • Laptop: 550