Különleges hangulatba kerültem - A konyhafőnök nyertese mesél

A konyhafőnök
Vágólapra másolva!
Lovász József Domi nyerte az RTL Klub gasztroműsorának második évadját, ezzel Kiss Kálmán után ő lett az ország új konyhafőnöke. Emellé tízmillió forintot és munkalehetőséget is kapott, a pénzt azonban nem saját étterem létrehozásába szeretné fektetni - bár a gasztronómiától semmiképp nem maradna távol. A konyhafőnök legjobbja az Origónak mesélt.
Vágólapra másolva!

Családja nyomására jelentkezett, édesanyja és testvérei sokáig unszolták, hogy küldje be a jelentkezési lapot. "Végig azt mondogatták otthon, hogy esélyes vagyok, és ha belevágok, biztosan meg is nyerem. Az első résztől az utolsóig követtem az első évadot, nagyon tetszett a formátum, úgyhogy nem sokat kellett győzködni" - mesélte.

Hitt abban, hogy megnyerheti - így is lett Forrás: RTL Klub

Erősnek látta a második évad mezőnyét, ketten már kezdetben nagy riválisnak tűntek számára. "Titusz és Mózes emelkedett ki a séfjelöltek közül, biztos voltam benne, hogy sokáig eljutnak és így is lett. Mindkettőt esélyesnek találtam a győzelemre. Mikor ketten maradtunk a fináléban Mózessel, maximálisan bíznom kellett magamban, hisz egy versenyhelyzetben ez a megfelelő hozzáállás.

Ha nem hittem volna el, hogy meg tudom csinálni, akkor nem is ment volna."

Olyan ételeket próbált kitalálni a fináléra, amik nem túl bonyolultak, de az elkészítésük különlegessé teszi őket. "Kihasználtam a koromat, hogy idősebb és tapasztaltabb vagyok, hisz Mózes még nagyon fiatal, 19 éves. Ilyen logika alapján gondolkodtam, és bár sok elemben hasonlított a menünk, én a hozzávalókon túl a munkafolyamatokra fektettem igazán nagy hangsúlyt."

Nem örömfőzés, itt nagy a tét

"A finálé előtt nem izgultam, de mikor megérkeztek az előző széria versenyzői és nekiálltunk a menüsor elkészítésének, különleges állapotba kerültem. Akkor jöttem rá, hogy ez már nem csak egy örömfőzés, hanem verseny, aminek óriási tétje van, és a műsor legnehezebb feladata áll előttem."

A fináléban érezni kezdte, hogy izgul Forrás: RTL Klub

A versenynapok során egyszer sem kellett párbajoznia, minden alkalommal fent állhatott a galérián. „Negatív kritikát azért én is kaptam a zsűritől, de ezek nem estek rosszul akkor sem, ha nem igazán értettem egyet. Mindegyikből tanultam valamit, és igyekeztem az építő jellegű dolgokat kiszűrni és megfogadni.

A gasztronómiai tudásom bővítése mellett emberileg is fejlődtem, például eddig soha nem tapasztalt küzdeni akarást fedeztem fel magamban.

Harcoltam azért, hogy elérjem a célt, elmondhatatlan érzés volt, mikor ez sikerült" - emlékezett.

A csapat minden tagjában próbálta felismerni, hogy miben jó - konyhafőnökként szerinte kiemelten fontos, hogy az ember tisztában legyen társai képességeivel. "Ljubov hozzáállásában nagyon tetszett, hogy nem derogált neki a hagymapucolás, csapatmunkában szívesen vállalta ezt a feladatot, és Áginál is kitapasztaltam hamar, hogy mit lehet nyugodt szívvel rábízni. Tányával is jól ment a közös munka, bár őt a nagy kapkodásban a stressz alatt olykor nehezen értettem meg."

Nem távolodik el a gasztronómiától

A nyereményből nem fog éttermet nyitni, más tervei vannak. "Úgy gondolom, a tízmillió forint most kevés lenne, hogy a semmiből elindítsam a vállalkozást, amelyre régóta vágyom és azt még sikerre is vigyem. Arra viszont elég, hogy elindítson valakit az életben, segítse egy adott élethelyzetben. Nem szeretném elherdálni a pénzt, egy részéből felújítjuk a lakást, a másik részt pedig félreteszem a terveim megvalósítására."

Szeretett csapatban dolgozni Forrás: RTL Klub

A fináléban tudta meg, hogy a Baltazár étteremben képezheti tovább magát, a munka részleteit a napokban tárgyalják meg. "Hamarosan kiderül, milyen pozícióban számítanak rám, milyen feladatokat bíznának rám. Egész életemben konyhán dolgoztam, de szeretem a másik oldalát is megtapasztalni ennek a világnak, szeretem a szaktanácsadói munkám, akár szívesen ötvözném a kettőt valamilyen formában. Mindenképp maradok a gasztronómia területén,

gyerekként lelkesen figyeltem, ahogy édesapám tevékenykedik a konyhában, ez a lelkesedés pedig semmit nem csitult az elmúlt évek alatt."