Egészen más lett volna a Keménykalap és krumpliorr, de a Dallas is

Dallas, sorozat
Vágólapra másolva!
Rengeteg olyan karakter van a tévében, akit az őt alakító színészhez társítunk, pedig a sorozatgyártásban nem ritka, hogy egy-egy ikonikus szerepet eredetileg másnak szántak. Ki lett volna a Dallas Jockeyja, ha nem Larry Hagman? Vagy milyen lett volna a Maffiózók, ha az első jelölt kapta volna meg Tony Soprano szerepét?
Vágólapra másolva!

Ma már el sem tudunk mást képzelni Jockey Ewing szerepében, pedig a Dallas alkotóinak nem Larry Hagman volt az első választása. A Jóbarátok hatosfogata is másképp nézett volna ki, ha bejön a producerek kezdeti elképzelése, de például a Breaking Bad Walter White-ja vagy a vámpírvadász Buffy karaktere is egészen más lett volna, ha a kiszemelt színészek nem mondják vissza a szerepet.

Larry Hagman nem az első választás volt Jockey Ewing szerepére Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Volt kavarodás a Dallas stábjában

A Dallas producerei eredetileg Robert Foxworthnak ajánlották fel, hogy játssza el Jockeyt, ő azonban visszautasította, csak hogy később egy egészen hasonló karaktert alakítson a Falcon Crest-ben. A szappanopera szintúgy egy dúsgazdag amerikai családot mutatott be, csak amíg a Dallas hősei az olajüzletből szedték meg magukat, addig a Falcon Crest családja borászattal foglalkozott.

Pamelát a kezdeti elképzelés szerint Linda Evans alakította volna,

akit a Dallas indulásakor a Hunter című sorozatból ismertek a nézők, később a Szerelemhajó-ban és a Dinasztiá-ban vitt komolyabb szerepet. A Rayt játszó Steve Kanalynak eredetileg Bobby szerepét szánták, Rayt pedig Ken Kercheval alakította volna, aki végül Cliff Barnesként került a képernyőre.

Nehezen állt össze a Jóbarátok csapata

A Jóbarátok-ban is volt hasonló kavarodás, hiszen

a Monicát alakító Courteney Cox először Rachel szerepét kapta meg,

de miután átolvasta a pilot forgatókönyvét, úgy érezte, Monica karaktere jobban illene hozzá – amiről sikerült meggyőznie a producereket is. Chandler megformálására Matthew Perrynél jobbnak gondolták a később a Két pasi – meg egy kicsi-ben látott Jon Cryert, Rosst pedig Mitchell Whitfield is játszhatta volna – aki végül csak hat epizódban jelent meg, ő alakította Rachel volt vőlegényét, Barryt.

Courteney Cox lehetett volna Rachel Forrás: AFP

Másképp nézett volna ki Tony Soprano

Tony Sopranót csakis James Gandolfini játszhatta, gondolnánk, pedig a színész csak annak köszönhette a szerepet, hogy az alkotó, David Chase kedvenc zenésze, Steven Van Zandt nem vállalta, mondván, hogy

a főszerepet mégiscsak profi színészre kéne bízni.

Van Zandt végül Silvio Dante lett a sorozatban, ez volt az első tévés munkája, korábban csak a lemezeiről volt ismert.

James Gandolfini Steven Van Zandt után került képbe Forrás: HBO

Walter White is más lett volna

Bryan Cranstont talán korábbi sorozatkaraktere, a Már megint Malcolm idióta családfője miatt kezdetben nehezen tudták elképzelni a Breaking Bad, Totál szívás metamfetamingyártó kémiatanáraként. A producerek inkább Matthew Brodericket vagy John Cusacket próbálták megnyerni a szerepre, de szerencsére mindketten nemet mondtak.

Bryan Cranstonnak anyagilag is biztosan megérte a Breaking Bad Forrás: AFP

A mozit választotta a tévé helyett

A jelenleg az Orange Is the New Black-ben látható Natasha Lyonne-t az 1996-os Woody Allen-film, A varázsige: I Love You után kezdték el ajánlatokkal bombázni a tévések, többek között

a Dawson és a haverokban és a Buffy, a vámpírok rémében ajánlottak neki komolyabb szerepet.

Arról sokáig ment a vita, hogy utóbbiban Buffyt vagy Willow-t játszotta volna, a színésznő csak egy 2013-as interjúban utalt arra, hogy a címszerepet szánták neki. Ő azonban inkább maradt a mozinál, csak az Orange Is the New Black kedvéért váltott a tévére évekkel később.

Natasha Lyonne sokáig nem vállalt tévés munkát Forrás: AFP/Grant Lamos Iv

Akik nem születtek feleségnek

A Született feleségek-ben Teri Hatcher a sokadik választás volt Susan szerepére, előtte olyan színésznők kerültek szóba, mint Heather Locklear, Mary-Louise Parker, Courteney Cox vagy Calista Flockhart. Az Edie-ként telitalálatnak bizonyult Nicollette Sheridan először Bree szerepére pályázott, miközben a Bree-t alakító Marcia Cross Marie Alice Youngot alakította volna.

Teri Hatcher csak a sokadik választás volt Susan Mayer szerepére Forrás: AFP/Robyn Beck

Más őrült volna meg a reklámokért

A Mad Men – Reklámőrültek alkotói először Thomas Jane-t akarták megnyerni, hogy játssza el Don Drapert – akit végül John Hamm alakított, kapott érte egy Golden Globe-díjat is. Jane hivatalos válasza az volt, hogy

nem vállal televíziós munkát,

ehhez képest már két évvel később megjelent a képernyőn, a Hung – Neki áll a zászló főszerepében.

Thomas Jane a Hung - Neki áll a zászlóban Forrás: HBO

Gillian Andersont hívták a Downton Abbeybe is

A Downton Abbey-ben Gillian Andersonnak szánták Cora Crawley szerepét, amelyet végül Elizabeth McGovern kapott meg. Az Egyesült Államokban élő Anderson – nem túl elegánsan – úgy nyilatkozott, hogy ha már egy Nagy-Britanniában forgó sorozat miatt ennyi időt távol kell lennie a családjától, akkor

a rendező minimum Martin Scorsese legyen.

Más kérdés, hogy pont a tizennyolc éves lánya ütközött meg a legjobban azon, hogy visszaadta a szerepet egy számára kedves sorozatban.

Gillian Anderson nem túl elegánsan utasította vissza a Downton Abbey alkotóit Forrás: AFP/Jason Merritt

Itthon nem jellemző

Itthon a színészszakmában az a mondás járja, hogy szerepet nem illik visszautasítani, a magyar televíziótörténetből is csupán egy markáns példa jutott eszünkbe. A Keménykalap és krumpliorr-ban eredetileg Major Tamásnak szánták a fagylaltos, Bagaméri szerepét, de szerencsére neki derogált volna gyerekfilmben játszani – így került a képbe Alfonzó. Minderről Csukás István mesélt pár éve az Origónak.

Csukás István szerint a Keménykalap és krumpliorrnak szerencséje volt Alfonzóval Forrás: MTV