A médiahatóság igent mondott a tévés fúzióra

2015.07.03. 10:00

A Médiatanács hozzájárult a Sony Pictures és a Viasat Hungária fúziójához.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa keddi ülésén megadta a szakhatósági hozzájárulást ahhoz, hogy a Sony Pictures100 százalékos tulajdonrészt szerezzen a Viasat Hungária Műsorszolgáltató Zrt.-ben, amelyről a végső döntést a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mondja ki. 

A vállalkozások közötti összeolvadások engedélyezésével kapcsolatos versenyhatósági eljárásnál a Médiatanács feladata szakhatósági eljárás keretében biztosítani, hogy a médiapiacon részt vevő vállalkozások fúziója esetén egy piaci szereplő se kerülhessen olyan erőfölénnyel járó helyzetbe, amely esetlegesen a tartalomkínálat szűkülését eredményezhetné.

Az aktuális szakhatósági eljárás során a Médiatanács ezúttal is azonosította az érintett piacokat, majd az azonosított piacokon megvizsgálta az erőfölényt okozó helyzet kialakulásának lehetőségét. A vizsgálat szerint az összeolvadás nem járna a tulajdonosi koncentráció erősödésével, illetve a kialakuló koncentráció nem lenne olyan mértékű az érintett piacokon, amely veszélyeztetné a tartalom sokszínűségét, így vélhetően a fúzió után is megfelelően érvényesül a sokszínű tájékozódás joga. A vállalati összeolvadások tényleges engedélyezhetősége a GVH jogkörébe tartozik - áll az NMHH közleményében.