A tévés társkereső show-k értelme és értelmetlensége

2015.08.28. 18:08

A Vigyél el! című társkereső ősszel érkezik az RTL Klubra, Istenes Bence vezeti majd. Az eredeti formátumot elnézve biztosan okoz kellemetlen perceket a műsor, de Hevesi Krisztina szerint általában pozitív üzeneteket közvetítenek ezek a szériák. Összeszedtük az elmúlt évek nagy magyar párkeresőit, a szexuálpszichológussal pedig többek közt arra kerestük a választ, hogy miért nem botránkozunk meg azon, hogy a képernyőn zajlik az életünk egyik legintimebb része, és mit tanulhatunk a félszegen ácsorgó szereplőktől.

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint ma már nem jövünk zavarba, ha társkereső műsort látunk a tévében, noha tíz évvel ezelőtt még botrányosnak számított, ha valaki a kamerák előtt randizott vagy ismerkedett. 

"Mivel a közösségi oldalakon éljük az életünket, nem meglepő, hogy az életünknek ezt a részét a képernyőn is megmutatjuk. Megosztjuk másokkal, hogy mit reggelizünk, mikor ebédelünk, egy időben az aftersex hastag terjedt ezeken az oldalakon, azaz a párok készítettek egy szelfit szeretkezés után és megosztották az ismerőseikkel. Olyan szinten beavatunk másokat a bioritmusunkba, a magánszféránkba, hogy egy társkereső műsor nem hoz zavarba bennünket. 

A párkereső műsor lényegében egy valóságshow, egy terápiás sorozat és egy kibeszélő műsor egyben. Érdekli az embereket, hogyan viselkednek ezekben a szituációkban mások, hogyan mondják el, hogy tetszik nekik a másik, vagy hogyan kosarazzák ki őket" – mondta az Origónak. 

Az udvarlás átalakult

Mára eltűntek a tradicionális udvarlási formák, és a friss kutatások szerint egyre kevesebb a párkapcsolat a fiatalok körében. "Az udvarlás hagyományos módja az elmúlt hatvan évben gyökeresen átalakult, és rengeteg cikket olvashatunk arról, hogy a tartós párkapcsolatok száma fogy, helyét az alkalmi légyottok veszik át.  Átrendeződtek a nemi szerepek is olyan szempontból, hogy ma már nem meglepő, ha egy lány kezdeményez, ő udvarol a fiúnak." 

A nők is harcba szállhatnak a férfiakértForrás: RTL Klub

A fiatal generációk elsősorban online ismerkednek, ahol bevált mondatokat küldözgetnek egymásnak, elszoktak a valós helyzetektől, a személyes találkozástól. "Cseten könnyen ismerkednek, de ha ebből tovább kell lépni, akkor lefagynak, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Könnyen születnek kellemetlen percek ebből, amit nem árt, ha a képernyőn keresztül is látunk." 

"Tanulhatunk ugyanis belőlük. Nevethetünk azon, hogy épp olyan suták, mint mi, hasonlóan zavarba jönnek, mint mi, és hogy nem szégyellni való dolog, ha az ember éppen szingli. Tanító hatásuk is lehet az ilyen típusú tévéműsoroknak,  hisz ötleteket kaphatunk, megismerhetjük a trendeket. Tanulságos belelesni egy randevúba, ahol ugyanúgy vannak szorongások az ismerkedés ideje alatt, mint a valóságban." 

Hevesi szerint káros hatása a nézőkre semmiképp nem lesz, talán a szereplőket érheti negatív atrocitás. Leégethetik magukat, kerülhetnek kínos helyzetbe, de ma már ez sem olyan ciki, mint évekkel ezelőtt. "Ma a médiában szerepelni már önmagában dicsőség, a puszta szereplésnek önmagában lett értéke, és sajnos gyakran nem kötődik semmiféle teljesítményhez" – vélte.

A kilencvenes években kezdődött

Először Kósa L. Adolf vezetett társkereső műsort a TV2-n, Szerelem első látásra volt a címe. Három nő és három férfi állt egymással szemben, és kizárólag a külső alapján dönthették el, kivel szeretnének randizni. A párkeresők egy-egy mottóval érkeztek a show-ba, az Ámor földi helytartójának nevezett műsorvezető megpróbált humorosan kommentálni – ezzel indultak el itthon a tárkereső műsorok, amelyek időnként azóta is feltűnnek a kereskedelmi csatornákon. 

Emlékezetes maradt például 2003-ból a Nagy Ő, ami szintén a TV2-n ment. Az első szériában Noszály Sándor, a másodikban a Való Világ-ban ismertté vált Anikó, a harmadikban pedig Gyursánszky Gábor kereste a párját a kamerák kereszttüzében. Kegyeikért huszonöten szálltak harcba, sorsukról pedig a rózsaceremónián döntöttek. A műsor legfontosabb szimbóluma a vörös rózsa volt; illetve az oly sokszor feltett kérdés: "Elfogadod tőlem ezt a rózsát?" 

Anikó és párja hamar szétváltakForrás: Nagy Ő

Az Összeesküvők-ben tizenhat lányból tizenkettő kiválasztott költözhetett be egy villába hat fiú és az édesanyjuk mellé. Az eredeti Perfect Bride című török show-hoz hasonlóan a magyar változat is három hónapig tartott, és az utolsó adásban eljegyezte egymást a pár.

A műsor újra divatba hozta a házasságotForrás: Összeesküvők

"Az esküvő a fiatalok szemében mára szinte kiment a divatból, ez a széria azonban olyan üzenetet közvetített, hogy nem rossz dolog megházasodni. Látszódott a műsor ideje alatt, hogy ez a házasság nem az égben köttetett, és nem is okozott túl nagy meglepetést, amikor a nyertes pár elvált, de mégis egy jó szériának tartottam az Összeesküvő-ket. Kicsit újra a köztudatba hozta a házasság intézményét" – mondta a szakember. 

Ismert emberek is keresik az igazit

Az RTL Klub eközben Benkő Dánielnek, Alekosznak és Delhusa Gjonnak próbált párt találni. A lantművész és választottja, Andrea a show utolsó adásában kimondta az igent, miután a két menyasszonyi ruhába bújt nő közül Benkő az oltár elől küldte haza Editet – a kapcsolat hamar zátonyra futott. 

Delhusa Gjon is itt próbálkozott: helikopterrel érkezett a rá vágyó nők közé, elképesztően szürreális volt ez a széria is. Mutatjuk: 

A szerelem a legfelsőbb szinteken című produkcióban a Való Világ 4 nyerteséért harcoltak a nők, itt is ceremónián dőlt el, kinek "nincs esélye kiszabadítani a boldogság narancssárga madarát" – és valóban volt egy kalitkába zárt szárnyas a műsorban. 

Alekosz is sorra vitte randizni a nőket – végül nem találta meg az igazitForrás: RTL Klub

Hevesi Krisztina szerint az ilyen típusú műsorok elsősorban a szórakoztatásról szólnak, nem az igazi érzelmekről. Sokszor a szereplés, az ismert ember miatt jelentkeznek a párkeresők, és az is előfordul, hogy mellette kapcsolatban élnek. "Valóságshow-jelleggel működnek ezek, aminek nem a szerelem megtalálása a valós célja.  Ami jó bennük, hogy a néző láthatja, hogy az ismert embereknek sem olyan fényes az életük, ők is társra vágynak, ők is keresik az igazit." 

Különös találkozások

A társkereső műsorok egyik speciális fajtája a Kísértés volt. A Temptation Island magyar verziójának az volt a célja, hogy a beköltöző párok bebizonyítsák szerelmüket, vagy ha ez nem megy, új társat találjanak maguknak a régi helyett. 

Négy pár szerepelt a műsorban, akik egy szigetre költöztek, majd ott elválasztották őket egymástól. A pár női és férfi tagját egy rakás ellenkező neművel zárták össze, ahol állandó kísértésnek voltak kitéve. A többi játékos persze szingli volt, a céljuk pedig az, hogy elcsábítsák a kapcsolatban levők valamelyikét. 

Külföldön több szériát is megélt a formátumForrás: Temptation Island

LifeNetwork Meztelen szerelem című műsorában a társkeresők nemcsak a lelküket, de a testüket is leleplezik az első találkozás alkalmával. Egy egzotikus tengerparti villában kapnak a produkcióban részt vevő férfiak és nők három-három esélyt arra, hogy megtalálják a párjukat. Szigorúan meztelenül. Egy párnak annyira bejött a meztelenkedés, hogy az esküvőt is hasonlóképp tartották.

Meztelenül mennek a randira – majd az esküvőreForrás: Meztelen szerelem

"A fiataloknak szükségük van arra, hogy különféle mintákat lássanak, szembesüljenek a visszautasítással, és tudatosan kezeljék, ha kosarat kapnak. Nem kell visszabújni a csigaházba, nyitottnak kell lenni mások felé,  ezt az üzenetet közvetítik ezek a szériák. Másrészt az idősebb generációknak is újat adnak, hiszen belenézhetnek a fiatalok aktuális dilemmáiba, problémáiba és az ismerkedés trendjeibe" - részletezte Hevesi Krisztina az Origónak. 

Az RTL Klubon legutóbb a Házasodna a gazda ment, a vidéki realityt Lilu vezette. Az állattenyésztéssel, földműveléssel vagy borászattal foglalkozó férfiak szívéért tipikus városi nők küzdöttek a pajtában és a földeken. A szériában négy gazdát ismertek meg a nézők, akik vendégül láttak három-három kiválasztott lányt. Elég vicces volt az istállókban tipegő nőket nézegetni, végül egyik pár sem maradt együtt a műsor után. 

A négy gazdából egy sem találta meg a boldogságotForrás: rtlklub.sajtoklub.tv

A Viasaton indult a Téged akarlak! című show, amelynek adásaiban három férfi és három nő találkozott egymással. A jelöltek úgy ismerkedtek, hogy egyszerre csak az egyik érzékszervüket használhatták: a felek az egyik randin teljes sötétségben találkoztak, és csak beszélgethettek; egy másikon üvegfalon keresztül nézhették egymást, és eltorzított hangon csevegtek. 

Az utolsó adásban derült fény a titokra, csak akkor derült ki a jelentkezők számára, hogy melyik randin kivel töltötték idejüket. 

Punkok és kamionosok ismerkednének 

Jellemzően inkább külföldön mentek olyan szériák, amelyek megbontják a hagyományos kereteket, ezeket itt gyűjtöttük össze. Készült például a Nagy Ő-nek átverős változata, amiben az utolsó rózsaceremónián derült ki, hogy a gazdagnak hitt férfi valójában vagyon nélküli építőmunkás.
Érdekes kezdeményezés volt még például a Meet My Folks, ebben nem maga a párt kereső fiatal, hanem annak szülei válogattak a jelöltek közül. 

Az interneten nagy divatjuk van a tematikus párkeresőknek: egy oldal punkoknak kínál ismerkedési lehetőséget, egy másik pedig a magányos kamionosoknak ad egy esélyt – de utazás vagy dekorálás közben is keresték már az igazit. 

Nem jön szembe az igazi

"Ausztráliában egy éjszakai szórakozóhelyen két-három ismerkedős játék is zajlik a buli ideje alatt. A DJ jópofa feladatokat ad a társaságnak, akik kicsit kizökkenek abból, hogy a poharukba kapaszkodva nézelődnek, megindul köztük a kommunikáció. Úgy gondolom, a tévés társkeresők is segítenek abban, hogy merjünk lépéseket tenni mások felé, elindíthatnak az ismerkedés irányába" – mondta el a szexuálpszichológus. 

Pozitív hatást érzek ezekben, semmi rossz nincs bennük.  A valóságshow-k és a közösségi média már lebontották a privát szféra magas falait, a társkereső műsoroknak is egy új dimenzióját láthatjuk. A mai világban nem várhatunk arra, hogy szembejön az utcán a nagy Ő, online ismerkedünk, nem az élő ember látjuk előbb, hanem néhány fényképet. Ezek a szériák visszazökkentek kicsit a valóságba, felállítanak a számítógép mellől, és szembesítenek azzal, hogy az élet legizgalmasabb részéhez, a szerelemhez és a szexhez az ismerkedésen, a randevúkon keresztül vezet az út."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK