A júliusi rádióhallgatottsági mérés szerint az emberek kétötöde egyetlen rádióadóhoz hűséges. A hallgatottság a nyárral sem csökken, az élen a helyzet változatlan – derül ki a TNS-Hoffmann-Mediameter konzorcium 2015. május-júliusi időszakra vonatkozó kutatási eredményeiből.

A magyarok csaknem kétötöde egy rádióadóhoz ragaszkodik: a megkérdezettek 37 százaléka sose vált rádióadót. 39 százalék ritkán, 7 százalék gyakran váltogat a csatornák között.

A másik adóra való átváltás okai közül a push faktorokat említették gyakrabban a válaszadók: 19 százalékot késztet váltásra egy neki nem tetsző zene, 11 százalékot a bejövő reklámblokk, 7 százalék a zenei blokkot felváltó szöveges műsor miatt kapcsol át, 3 százalék a neki nem szimpatikus műsorvezető miatt.

A Class FM a legnépszerűbb hazai rádióForrás: Class FM

Egy adott műsor vonzza

A másik esetben, amikor nem az egyik adó veszti el a hallgatót, hanem a másik nyeri meg, jellemzően egy adott műsor által vonzza a el a közönséget a riválistól (a megkérdezettek 10 százaléka említette, hogy az őt érdeklő műsor, híradás, közlekedési információ stb. készteti váltásra).

6 százalék esetében a váltásnak a helyváltoztatással kapcsolatos praktikus okai vannak (kiszáll az autóból, beér a munkahelyére, üzletközpontban, kávézóban, nyilvános helyen hall rádiót stb.). A megkérdezettek 3 százaléka említette, hogy minden különösebb indok nélkül szeret kapcsolgatni, a változatosság gyönyörködteti.

A 2015. május és július közötti kutatási hullám adatai szerint egy átlagos napon csaknem 5,8 millióan hallgattak rádiót; ez meghaladja a tavaly júliusi értéket (5,6 millió fő).

Az utóbbi három hónapban a Class FM-et a 15 éves és idősebb korosztályok körében naponta átlagosan 2,6 millióan hallgatták; a második Kossuth Rádió közönsége 1,6 milliós, mögöttük a Music FM és a Petőfi pedig egyaránt valamivel több, mint 0,8 milliós napi átlagos hallgatótáborral rendelkezik.

Kétszázezer feletti napi hallgatottsági értékeket még az országos elérésű Dankó Rádió (343 ezer fő) és Bartók Rádió (230 ezer fő), illetve a fővárosi Juventus (310 ezer fő) produkálnak.

A fővárosban a Class FM-et sorrendben a Kossuth Rádió, a Music FM és a Juventus követi. Százezresnél nagyobb napi hallgatótábora van továbbá a Petőfinek és az Info Rádiónak.

Az ábrákon csak azok az adók szerepelnek, amelyek a Rádiós Médiaszolgáltató Egyesület (RAME) tagjai – a Klubrádió például ezért nincs rajta. Interneten mindenesetre népszerű, ezen az oldalon a második.