Testközelből ismerhetjük meg a vietnami poklot

2015.09.01. 13:58

Húsz év, 2,5 millió harcoló amerikai katona és több mint 5 millió áldozat mindkét oldalon – 40 éve ért véget a világtörténelem egyik legpusztítóbb katonai konfliktusa, a vietnami háború. A DoQ-n szeptember 3-án késő éjjel debütáló Vietnám, elveszett filmek című sorozat tizenhárom olyan ember megható történetét mutatja be, akik különböző formában ugyan, de részt vettek a véres délkelet-ázsiai háborúban.

A drámai beszámolók és a katonák eredeti, helyszíni felvételei alapján a nézők betekintést nyerhetnek a frontvonal mögött zajló megrázó eseményekbe és testközelből ismerhetik meg a vietnámi poklot.

Helyszíni felvételeket mutat a sorozatForrás: DoQ

Egy katonai tanácsadó, egy háborús özvegy és egy fronton szolgált nővér – sorsok, amelyeket örökre megváltoztatott a 40 éve lezárult vietnámi háború. Vietnám, elveszett filmek című hatrészes sorozat az 1964-től 1973–ig terjedő időszakot mutatja be ritka házi archív videók, a háború szívében felvett, eredeti felvételek és a háborút átélt veteránok megrázó elbeszélései alapján.

Megrázó felvételek és elbeszélések kerülnek képernyőreForrás: DoQ

Szeretkezz, ne háborúzz

A Vietnámban készített felkavaró felvételek mellett a sorozat a 60-as, 70-es évek Amerikájáról is hű képet fest: miközben apák, fiúk és fivérek vállvetve harcoltak délkelet-Ázsiában, addig az államokban nagy erőkkel bontakozott ki a háborúellenes mozgalom, és a 'make love not war – szeretkezz, ne háborúzz' jelmondaton alapuló hippi kultúra.

Maradandó sebet hagyott

Mivel az alapvetően polgárháborúnak induló konfliktusból, idővel hidegháborús, ideológiai csata vált, amelyben Amerika egyértelműen vesztésre állt a Szovjetunióval szemben, a hátországban a harcok támogatottsága drasztikusan csökkenni kezdett. Így 1969-től Nixon elnök elkezdte folyamatosan kivonni az amerikai tengerészgyalogosokat a térségből, 1975-re pedig az utolsó katona is elhagyta az országot.

1975-re az utolsó katona is elhagyta az országotForrás: DoQ

A vietnami háború az Egyesült Államok történelmének első katonai veresége, mely maradandó sebet hagyott az amerikaiak büszkeségén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK