Ezek az állatok veszélyeztetik leginkább az emberiséget

tűzhal
Vágólapra másolva!
A Spektrum a Kártevők inváziója című új, négyrészes sorozatában most összegyűjtötte azokat az állatokat, amelyek az egész emberiséget veszélyeztetik. A sorozatból kiderül, hogy mely fajok fenyegetnek leginkább bennünket a kullancson, sáskán, csótányon, termeszen, szúnyogon és patkányon túl.
Vágólapra másolva!

A Spektrum a Kártevők inváziója című sorozatában szó lesz a sereghernyóról, ami ellen a fejlődő országokban alig van rovarölő szer. Az egér veszélyezteti a világ élelmiszer-ellátását, halálos betegségek hordozója, a gazdaságok tűzeseteinek 50%-áért felel.

A vaddisznók az influenza legfőbb hordozói, évi 1 milliárd dollárnyi kárt okoznak. Az ázsiai citrusrovar
könyörtelenül terjed az egész világon, Floridában például az eddigi évi 2 permetezés helyett már évi 12 permetezésre van szükség.

Ausztráliában a cukornádat károsító rovar ellen telepítették be a varangyokat még az 1930-as években, nagyjából 100 példányt. Mára a számuk 1,5 milliárd lett. Mindent megesznek,

nincs természetes ellensége mérgező mirigye miatt.

Nagy károkat okoz a tűzhal és a medúza is - a legfélelmetesebb példány a kockamedúza, 2 perc alatt akár 60 embert képes megölni. Már az Antarktisznál is észleltek medúzát, ott, ahol eddig soha.

Nagy károkat okoz a tűzhal és a medúza is Forrás: Spektrum

Régen jótékony hatással volt a fenyvesekre a szú, ám

a globális felmelegedés miatt az egészséges fákat is pusztítják, óriási károkat okozva.

Az ágyi poloskák mindenütt ott vannak: hotelekben, könyvtárban, vonaton. Éjjel támadnak, bárhová beférkőznek, kiirtásuk azért is nagyon nehéz, mert a peték hónapokkal később kelnek ki.

A városi környezet nagy túlélője a prérifarkas, populációjuk nő, Chicagóban kb. 8 ezer példány él, az emberek közvetlen közelében. Annyira intelligens állat, hogy képes kifigyelni az ember napirendjét. Megfigyelték, hogy a városi közlekedési lámpákat is megtanulták használni - az egyetlen vadon élő faj, amely állandóan túljár az ember eszén.