Kálomista Gábor: Nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni egy forgatásra

Veszettek című film forgatása, Kálomista Gábor, producer,
Budapest, 2014.08.05.
Veszettek című film forgatása - rendező Goda Krisztina a képen: Kálomista Gábor, producer Budapest, 2014.08.05. Fotó: Marton Szilvia
Vágólapra másolva!
Az MTVA a Megafilm Service Kft.-vel közösen készíti a Csak színház és más semmi-t, nyár óta forgatnak. Kálomista Gábor a színházi miliőben játszódó hatrészes szériáról és a magyar sorozatgyártás fontosságáról mesélt az Origónak.
Vágólapra másolva!

Ismét Kálomista Gábor cégével forgat a közmédia, ezúttal a 2005-ben bemutatott a Csak szex és más semmi című film újragondolása kerül képernyőre. "Foglalkoztunk a gondolattal, hogy esetleg egy második részt készítünk a filmből, de a két forgatókönyvíró, Divinyi Réka és Goda Krisztina elzárkóztak az ötlettől. Végül abban maradtunk, hogy tévésorozatként képzeljük el a folytatást. Ebben a műfajban többet lehet mutatni, jobban el lehet mesélni a történteket. Végül nekik is megtetszett az ötlet" - mondta el az Origónak.

Ismét Kálomista Gábor cégével forgat a közmédia Fotó: Marton Szilvia

"Nem találtunk fel új műfajt, máskor is előfordult már, hogy egy sikeres mozifilmet a televízió képernyőjén, sorozatként vittek tovább. A Csak szex és más semmi nagyon sikeres volt tíz évvel ezelőtt, 500 ezer nézőt érdekelt és a mai napig nincs olyan hónap, hogy ne játszaná valamelyik tévécsatorna" - részletezte.

A kulisszatitkok mindig érdekesek

Úgy gondolja, jó választás volt színházi környezetbe helyezni a történetet, a nézők mindig kíváncsiak arra, hogy mi zajlik a kulisszák mögött. "Ugyanabban a miliőben zajlik a sorozat, mint annak idején a mozifilm. A főszereplők maradnak, a történet továbbra is érdekes, így sikeres sorozatnak ígérkezik.

A színészek szeretnek színházat játszani a tévében is,

ez a lelkesedés meglátszik a produkción. Láttam forgatott és vágott anyagokat, maximálisan elégedett vagyok."

A Csak színház és más semmi jónak ígérkezik Forrás: MTVA

A készülő sorozat úgy készül, akár egy mozifilm, filmes stáb forgat hetek óta. "Teljesen filmes technikával dolgozunk, ami egész más, mint a televíziós technika. Nem rohanunk, 64-65 napos időszak ez, nagyon hosszú folyamat. Nagyjából a háromnegyedénél járunk a szériának. Egy Munkaügyek epizódot felvenni két nap nagyjából, ha jól tudom, egy Barátok közt epizódra egy napot szánnak, ennek fényében lehet látni az arányokat. A komoly filmes technika meg fog látszódni az epizódokon."

Az MTVA 300 millió forintot szán a hatrészes szériára, Kálomista szerint ennyi pénz elegendő arra, hogy jó minőséget képviseljenek.

de úgy gondolom, tisztességesen megcsináljuk a kereteken belül. A néző nem fogja azt érezni, hogy bármiféle olyan kompromisszumot kellett kötni, ami a sorozat rovására ment. Ha kicsit több pénzt szánunk egy filmre vagy sorozatra, akkor bátrabban lehet gondolkodni, lehet közelíteni ahhoz, amit a külföldi produkciókban látunk."

Korábban többek közt olyan szériákat készített az MTVA a Megafilm Service Kft.-vel, mint a Hacktion, a Munkaügyek, a Fapad vagy legutóbb az Egynyári kaland. "Jónak tartom, hogy ilyen sok magyar sorozat készül. Hosszú évekig, sőt, évtizedekig nem volt jellemző, hogy saját gyártásban készültek itthon filmek. Most azt látjuk, hogy ezek általában sikeresek a nézők körében, elég, ha a Kossuthkifli-t nézzük vagy az Egynyári kaland-ot."

A Kossuthkifli is sikeres volt a nézők körében Forrás: MTVA

„Az Egynyári kaland olyannyira kedveltté vált, hogy tárgyalunk a közmédiával a második évadról. Ez annak köszönhető, hogy tudjuk,

nem kell többet adni, mint amire kíváncsi a néző.

Sokan járnak nyaralni a Balatonra, ezért kedvelték és ismerték a helyszínt, érdekelte a fiatalságot a könnyed, nyári téma. Ha nem akar az ember komoly üzeneteket átvinni, hanem egyszerűen csak szórakoztatni akar, akkor meg tudja találni és meg tudja tartani a közönségét."

Az Egynyári kaland kap még egy évadot Forrás: Bara Szilvia

Különösen jónak tartja, hogy ismert és elismert színészek örömmel bólintanak rá egy-egy sorozatszerepre. "Amikor minőségi sorozat készül, akkor szívesen jönnek a színházakból is játszani. Ha megnézzük például a Munkaügyek színészeit, vagy a közelgő Csak színház és más semmi színészgárdáját, akkor nem kell szégyenkeznünk.Csányi Sándor és Schell Judit mellett Szervét Tibor és Szávai Viktória jelennek meg a főbb szerepekben. Az epizódszerepekre is nagyon jó színészek jönnek majd, nem volt kérdés, hogy elfogadják-e a felkérést.

Ami minőséget képvisel, az nekik is jót tesz - hisz a színész abból él, hogy szerepel."

Egyre magasabb a színvonal

"Nekik azért is jó, mert nem szorulnak be egy-egy szerepbe és pár epizód erejéig kipróbálhatnak valami más karaktert. Látszik, hogy a magyar nézők szeretik a magyar történteket, a magyar színészeket. Szerintem sokat lendít az egész szakmán, hogy a közmédia ilyen gyártásokat felvállal. Egyre több saját sorozat készül, ezek mind egyre színvonalasabbak, és ez a legfontosabb" – tette hozzá.

A Munkaügyek töretlenül népszerű, hamarosan rajtol az ötödik évad Forrás: Munkaügyek / Facebook

Összességében elégedett az elkészült szériákkal, sokat vár a Csak színház és más semmi-től. "A Munkaügyek nagyon megtalálta a közönségét, kult-történetté vált, már az ötödik évad rajtol szeptember végén.

Magam sem gondoltam volna az elején, hogy ilyen népszerű lesz.

A nézők nagy része tud azonosulni a látottakkal, találkoznak hasonló problémákkal az életükben. Több munkaügyi hivatal kéri tőlünk, hogy hadd vetítsék le a klubrendezvényeiken, jókat derülnek rajta. Nyilván ők is érzik, hogy van igazságalapja, noha a sorozat egy nagy karikatúra, minden túl van karikírozva. Az ötödik évadban új szereplők jönnek be, azt hiszem, ez lesz az eddigi legjobb."

"A Fapad-tól többet vártam egy kicsit, nekem csalódás,nem voltak rá hosszútávon kíváncsiak a nézők. Általánosságban azonban úgy látom, hogy a magyar sorozatok jó úton haladnak" - tette hozzá.

A Fapad nem igazán érdekelte a nézőket Forrás: Facebook / Anger Zsolt

"Az emberekben van egy természetes kíváncsiság a magyar színészek iránt, így hát, amikor leülnek a képernyő elé, akkor érdeklődéssel figyelik őket, ha pedig a történet vonzó számukra, akkor beszélgetnek is egymással róla és visszatérnek."